Η τρόικα έφυγε, το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται και –μέχρι τότε –όλα επιτρέπονται. Η οικονομία ας περιμένει. Λεφτά υπάρχουν τουλάχιστον μέχρι τα Χριστούγεννα. Χορηγός και ο προϋπολογισμός, με «κάβα» ανεκτέλεστων προγραμματισμένων δαπανών 2,3 δισ. ευρώ το επτάμηνο για τις δύσκολες –άγνωστο πόσες –μέρες της αξιολόγησης. Και ας λείπει το ποσό αυτό από τα ταμεία επιχειρήσεων και ιδιωτών που μάταια περιμένουν να εισπράξουν τα λεφτά τους από το Δημόσιο.

Η νέα φθινοπωρινή πτήση της μίνι αξιολόγησης για τα 15 προαπαιτούμενα με τελικό προορισμό την επόμενη μεγάλη χειμερινή αξιολόγηση –των 40 επιπλέον μνημονιακών δεσμεύσεων –μόλις ξεκίνησε. Με τη φωτεινή ένδειξη «Προσδεθείτε» και πολλές υποσχέσεις από τη συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για περιπέτεια και δράση, μάχες σώμα με σώμα των δυνάμεων του καλού με το κακό, έως ότου με πόνο και δάκρυ να γραφτεί ακόμη ένας τραγικός επίλογος, αν δεν επικρατήσουν άλλες πιο «ηρωικές» πολιτικές αποφάσεις.

Η αλήθεια είναι ότι η συγκυβέρνηση νιώθει να ασφυκτιά στον στενό κορσέ του τρίτου Μνημονίου και των ίδιων των πολιτικών επιλογών της. Αναζητά απεγνωσμένα οξυγόνο, όπως κατέδειξαν η πρώτη εβδομάδα της μίνι αξιολόγησης και το ένα μετά το άλλο όλα τα κυβερνητικά σχέδια για την αύξηση των δημοσίων εσόδων που υποβλήθηκαν αλλά απορρίφθηκαν από την τρόικα. Το οικονομικό επιτελείο γνωρίζει καλά ότι αν δεν κερδίσει το παιχνίδι των εσόδων όχι μόνο φέτος αλλά και για το 2017, αργά η γρήγορα θα πέσει στην παγίδα του κόφτη. Και αυτό θα ισοδυναμούσε με πολιτική ευθανασία για τη σημερινή κυβέρνηση, η οποία αναζητά διεξόδους διαφυγής με μέτρα και πολιτικές που ισορροπούν επικίνδυνα στις λεπτές και ευαίσθητες γραμμές της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Το σχέδιο για την οικειοθελή αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων του παρελθόντος φυσικά και δεν μπορεί να έχει καμία τύχη, αν υπερισχύσει η λογική της τρόικας για φορολογική επιβάρυνση έως και 120% των ποσών που δεν έχουν δηλωθεί. Ούτε, όμως, θα ήταν δίκαιο απέναντι σε όλους τους φορολογουμένους που πλήρωναν και εξακολουθούν να πληρώνουν κανονικά τα βάρη της κρίσης, αν περνούσαν οι αρχικές προτάσεις της κυβέρνησης για φορολόγηση των χρημάτων αυτών με συντελεστές – χάδι για τους κατόχους τους. Δικαίως η τρόικα αντιδρά σε μια τέτοια προοπτική, που μπορεί πρόσκαιρα να έφερνε κάποια έσοδα στα δημόσια ταμεία, αλλά θα έστελνε αυτόματα το μήνυμα στους συνεπείς ότι κακώς πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους αφού κερδισμένοι βγαίνουν στο τέλος της ημέρας όσοι τις αθετούν.

Αλλά και η εξαγγελία του Πρωθυπουργού για πάγωμα των παλαιών οφειλών των επαγγελματιών ώς το τέλος έτους, εφόσον καταβάλλουν κανονικά τις τρέχουσες νέες υποχρεώσεις τους, θυμίζει συγχωροχάρτι παλαιάς κοπής και απίστευτης ψηφοθηρικής έμπνευσης. Και αυτό, άλλωστε, κόλλησε στις ενστάσεις της τρόικας. Το ίδιο και ο ακατάσχετος λογαριασμός για το σύνολο των παλαιών χρεών των επαγγελματιών στο σχέδιο της κυβέρνησης για τις υποχρεωτικές συναλλαγές με κάρτες, το οποίο υποτίθεται ότι θα εφαρμοζόταν χωρίς εκπτώσεις και παράθυρα στη φοροδιαφυγή.

Κάπως έτσι κλείνει ο απολογισμός της πρώτης σύντομης επιστροφής της τρόικας, κατά τη διάρκεια της οποίας περισσότερα θέματα άνοιξαν παρά έκλεισαν για τον μακρύ και βαρύ χειμώνα που έρχεται.