Θα ήταν η καλύτερη γέφυρα για τη ΔΕΘ. Θα ήταν ανατρεπτική η εβδομάδα που ξεκίνησε με την κυβέρνηση να πανηγυρίζει επειδή απέσπασε 246 εκατομμύρια από τις τσέπες των έγκλειστων «ολιγαρχών». Και θα τελείωνε με τον Πρωθυπουργό οικοδεσπότη πέντε ηγετών –και ενός ισπανού υπουργού –στο Ζάππειο, σε ειδυλλιακό, ευρωπαϊκό φόντο.

Θα ήταν όντως μια καλή για την κυβέρνηση εβδομάδα αν δεν στράβωνε πολύ γρήγορα και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Στο εσωτερικό από τους ανεξέλεγκτους μετασεισμούς του διαγωνισμού για τις άδειες. Και στο εξωτερικό από τα πρώτα σημάδια ενός επερχόμενου παγετού στις σχέσεις με το Βερολίνο.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να συγκροτήσει την ομάδα που βαφτίστηκε Club Med με άλλα έξι κράτη του Νότου της ΕΕ. Στάθηκε στο κέντρο της σκηνής, περιστοιχιζόμενος από τους άλλους ηγέτες, στους οποίους απευθυνόταν στον ενικό, και μοιράστηκε μαζί τους ωραία λόγια, για το «νέο όραμα» που έχει ανάγκη η Ευρώπη, για την «αλληλεγγύη», για τη «soft power», την ήρεμη δύναμη που πρέπει να εξασκεί. Ηταν ένα φωτεινό διάλειμμα πριν από τη συννεφιασμένη Θεσσαλονίκη. Ο Τσίπρας ανεβαίνει σήμερα στη ΔΕΘ μέσα σε ένα πολύ ηλεκτρισμένο κλίμα, με σχεδόν όλα τα ΜΜΕ απέναντί του. Η βόμβα που η κυβέρνηση σχεδίασε να τοποθετήσει στα θεμέλια του παλαιού μιντιακού συστήματος κινδυνεύει να εκραγεί στα χέρια της. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε από την πρώτη στιγμή αντιμέτωπος με τους χαμένους της δημοπρασίας, στους οποίους συγκαταλέγονται και παράγοντες που θεωρούνταν από τους βασικούς του συμμάχους στη δημόσια σφαίρα. Βρέθηκε επίσης αντιμέτωπος και με την αναζωπύρωση του ταμπεραμέντου του κυβερνητικού του εταίρου.

Ο καιρός των κουμπάρων

Μπορεί προς στιγμήν το «μαύρο» Καμμένου στον Καλογρίτσα να μη συνιστά πρόβλημα κυβερνητικής συνοχής –αφού ο υπουργός Αμυνας έσπευσε ο ίδιος να αποσυνδέσει τη βεντέτα του με τον κουμπάρο του από τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση. Επικύρωσε ωστόσο την κριτική για τις αντιφάσεις του κυβερνητικού εγχειρήματος στα μέσα ενημέρωσης –κριτική στην οποία θα κληθεί να απαντήσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη.

Οι καταγγελίες Καμμένου αποδομούν την επιχειρηματολογία περί πάταξης του «τριγώνου της διαπλοκής», αφού στην περίπτωση του εργολάβου υπερθεματιστή συντρέχουν όλα τα χαρακτηριστικά του φαινομένου που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε βάλει στο κέντρο της πολιτικής του. Η αποδόμηση ενισχύεται και από την όψιμη απόφαση της κυβέρνησης να σαλαμοποιήσει τον έλεγχο πόθεν έσχες, περιορίζοντάς τον στην πρώτη δόση του τιμήματος. Μπορεί έτσι να ανακηρυχθεί τώρα αδειούχος κάποιος που είτε δεν διαθέτει είτε δεν είναι σε θέση να δικαιολογήσει νομίμως ολόκληρο το ποσό της προσφοράς του στον διαγωνισμό.

Η επιχείρηση «καθαρά ΜΜΕ» σκιάστηκε επιπλέον από την αμηχανία της κυβέρνησης απέναντι στις αιτιάσεις για τη σαρωτική ανεργία που απειλεί να προκαλέσει η παρέμβασή της στην τηλεοπτική αγορά.

Το συμπέρασμα είναι ότι το εγχείρημα στο οποίο η κυβέρνηση είχε επενδύσει τις ελπίδες της για αναστροφή του πολιτικού κλίματος κινδυνεύει να εξουδετερωθεί από τις αντιφάσεις του. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο αποτέλεσμα του διαγωνισμού δεν ήταν λιγότερο αντιφατική –ταλαντευόμενη μεταξύ πλήρους κατάργησης του νόμου Παππά και μερικής αναγνώρισης των τετελεσμένων του.

Τη λύση θα δώσει, κατά πάσα πιθανότητα μέσα στις κρίσιμες 90 ημέρες, η Δικαιοσύνη. Λύση που, αν κηρύξει τον νόμο αντισυνταγματικό, μπορεί να είναι λυτρωτική ακόμη και για την κυβέρνηση.

Η εκστρατεία κατά των καναλιών ήταν το τελευταίο βαρύ χαρτί της ομάδας του Μαξίμου. Ολα τα υπόλοιπα χαρτιά είχαν ήδη καεί από το καλοκαίρι. Ο εκλογικός νόμος προσέκρουσε στο τείχος του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού. Η εξαγγελία της συνταγματικής αναθεώρησης εξάντλησε την επικοινωνιακή της δυναμική στη φιέστα του Ιουλίου. Οι ελπίδες για την επίτευξη μιας κάποιας διευθέτησης του χρέους ή μιας αναπροσαρμογής των πλεονασμάτων εξανεμίζονται, καθώς ο ένας μετά τον άλλον οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι ξεκαθαρίζουν ότι το πρόγραμμα πρέπει να εφαρμοστεί ως έχει.

Ζάππειο, Μπρατισλάβα, Βερολίνο

Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας εγκαινίαζε στο Ζάππειο το Club Med με την ελπίδα να εξελιχθεί σε «σταθερό φόρουμ», οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έστελναν από την Μπρατισλάβα το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να αναμένει χαλάρωση των στόχων.

Το αποτέλεσμα του Eurogroup δεν πρέπει να αιφνιδίασε την Αθήνα. Ο Πρωθυπουργός φέρεται να έχει επίγνωση ότι πρέπει να κινηθεί σε ένα δυσμενές πολιτικό περιβάλλον στην Ευρώπη, με τους δύο σημαντικότερους παίκτες, Γάλλους και Γερμανούς, να έχουν μπροστά τους εκλογικές δοκιμασίες μέσα στο 2017. Η αβεβαιότητα αυτή βραχυκυκλώνει εκ των πραγμάτων οποιαδήποτε συζήτηση για αλλαγές στο ελληνικό πρόγραμμα ή διευθέτηση του χρέους.

Εκείνο που δεν είχε προβλεφθεί ήταν η αιφνίδια επιδείνωση στις σχέσεις με το Βερολίνο και μάλιστα όχι για τη δυστοκία της κυβέρνησης στην ολοκλήρωση των τελευταίων προαπαιτουμένων της πρώτης αξιολόγησης. Η εστία της έντασης είναι το Προσφυγικό –που καίει προεκλογικά τη Μέρκελ.

Στις αρχές της εβδομάδας, η καγκελαρία διοχέτευσε στον Τύπο τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει στο Προσφυγικό. Τις αιτιάσεις είχε διατυπώσει και δημοσίως ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ. Ως απάντηση του Μαξίμου στην καγκελαρία ερμηνεύτηκε η απόφαση να «σνομπάρει» ο Τσίπρας την προπαρασκευαστική άτυπη συνάντηση κορυφής που συγκαλεί η Ανγκελα Μέρκελ την Κυριακή στο Βερολίνο.

Πρόκειται για χειρισμό που μπορεί να σηματοδοτεί υποτροπή της καχυποψίας μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου –αυτή τη φορά σε πολύ πιο ολισθηρό πολιτικό περιβάλλον.