Ενόχληση έχει προκαλέσει σε πολλά επίπεδα στην Ευρώπη η νέα καθυστέρηση εκ μέρους της Ελλάδας στην ικανοποίηση των προαπαιτουμένων για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ. Ετσι, δεν είναι τυχαίο ότι ευρωπαίος διπλωμάτης διαμήνυε χθες στη γερμανική εφημερίδα «Χάντελσμπλατ» ότι δεν θα υπάρξει απόφαση για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ στο Eurogroup της Παρασκευής, στην Μπρατισλάβα, αλλά ούτε στο επόμενο στις 10 Οκτωβρίου. Ο ίδιος μάλιστα ποσέθεσε ότι πιθανώς να μην υπάρξει καν απόφαση εντός του έτους.

Το δημοσίευμα προκάλεσε αναστάτωση στο υπουργείο Οικονομικών, που έσπευσε να διευκρινίσει ότι το άτυπο Eurogroup της Μπρατισλάβας δεν επρόκειτο ούτως ή άλλως να αποφασίσει για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ. Κατά το υπουργείο, αυτό θα γίνει αφού συνταχθεί η «έκθεση συμμόρφωσης» από τους θεσμούς, οι οποίοι έρχονται στην Αθήνα για τον σκοπό αυτό στις 12 Σεπτεμβρίου.

Το υπουργείο δεν σχολίασε πάντως την πιο απειλητική προειδοποίηση του ευρωπαίου διπλωμάτη ότι η καθυστέρηση μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη, ακόμη και να φτάσει έως τα τέλη του χρόνου.

Το θέμα της καθυστέρησης συζητήθηκε την περασμένη Δευτέρα στο EuroWorking Group στις Βρυξέλες, όπου διαπιστώθηκε ότι μόνο τα δύο από τα 15 προαπαιτούμενα για τα 2,8 δισ. ευρώ είχαν ικανοποιηθεί. Αυτό χτύπησε καμπανάκια στα ευρωπαϊκά κράτη που βλέπουν τον κίνδυνο να υπάρξει επανάληψη της ελληνικής κρίσης σε μια δύσκολη στιγμή για την Ευρώπη. Είναι ενδεικτικό πως ο Κλάους Ρέγκλινγκ, στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» το περασμένο Σάββατο ανέφερε ότι προς το παρόν δεν έχει τελειώσει η πρώτη αξιολόγηση, δεδομένου ότι εκκρεμούν τα προαπαιτούμενα για τα 2,8 δισ. ευρώ. Επιπλέον προσέθεσε ότι αν δεν τελειώσει η πρώτη αξιολόγηση, δεν μπορεί να εφαρμοστούν ούτε καν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Είναι βέβαιο, εξάλλου, ότι στην Ευρώπη έχουν προκαλέσει αντιδράσεις οι δηλώσεις υπουργών της κυβέρνησης, με τις οποίες αμφισβητούνται τα συμφωνηθέντα για τις ιδιωτικοποιήσεις. Οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν βασικό κομμάτι των προαπαιτουμένων. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται η στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, η μεταφορά του δεύτερου πακέτου ΔΕΚΟ στο νέο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων, η επικύρωση από τη Βουλή της συμφωνίας πώλησης του Ελληνικού, η απόφαση για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ και η προκήρυξη για τη διάθεση του 20% σε στρατηγικό επενδυτή.

Στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ανησυχούν ότι η Ελλάδα ίσως επιχειρήσει να κάνει πίσω έναντι των δεσμεύσεών της, ενώ θα διεκδικεί τα 2,8 δισ. ευρώ.

Από την άλλη, αναλυτές πιθανολογούν ότι οι προειδοποιητικές βολές για ενδεχόμενη καθυστέρηση στην εκταμίευση ίσως σχετίζονται με σκλήρυνση της στάσης της Γερμανίας εξαιτίας της υποχώρησης της δύναμης του κυβερνώντος κόμματος CDU, όπως φάνηκε και στις τοπικές εκλογές της Κυριακής. Η Γερμανία δεν θα θελήσει να κάνει καμία παραχώρηση στο χρέος πριν από τις γερμανικές εκλογές του 2017, επισημαίνουν με νόημα οι αναλυτές. Κανονικά, τα 15 προαπαιτούμενα έπρεπε να έχουν ικανοποιηθεί στο σύνολό τους έως τις 15 Σεπτεμβρίου. Η προθεσμία αυτή δείχνει αδύνατη και η κυβέρνηση θέτει τώρα στόχο τα τέλη Σεπτεμβρίου. Πολλά θα εξαρτηθούν όμως από την επίσκεψη στην Αθήνα των αντιπροσωπειών των θεσμών την ερχόμενη εβδομάδα.

Πάντως, η ατζέντα του Eurogroup της Παρασκευής αναφέρει ότι θα συζητηθεί «η πρόοδος που έγινε από την Ελλάδα στην επίτευξη των προαπαιτουμένων που συμφωνήθηκαν στο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειάς της. Η ικανοποίησή τους θα ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση περαιτέρω οικονομικής βοήθειας, στο πλαίσιο της δεύτερης δόσης. Η δόση, η οποία συνδέεται με την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος είναι 10,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 7,5 δισ. ευρώ εκταμιεύτηκαν στις 21 Ιουνίου 2016».