Μέχρι χθες κράτησε η ιερή αγανάκτηση μελών της κυβέρνησης για τη δήθεν παρέμβαση της Κομισιόν στην ελληνική δικαιοσύνη για το θέμα του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου.

Γιατί χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης έκανε μια εντυπωσιακή δήλωση πίστης στα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας και έτσι η κυβέρνηση συμμορφώθηκε πλήρως στη σχετική υπόδειξη της επιστολής της Κομισιόν την περασμένη εβδομάδα να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές Αρχές «ενεργά και δημόσια» την εσφαλμένη εντύπωση ότι τα δεδομένα υπέστησαν παραποίηση.

«Η κυβέρνηση έχει πλήρη εμπιστοσύνη στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και τη Eurostat» είπε ο Χουλιαράκης στη Βουλή. «Εγγυάται και προστατεύει απολύτως την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ. Σεβόμαστε τα στοιχεία πάνω στα οποία διαμορφώθηκε η συμφωνία του Αυγούστου».

Απειλή εμπλοκής. Η δήλωση έγινε υπό την απειλή εμπλοκής στη διαδικασία αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, καθώς η Κομισιόν προειδοποίησε σχετικά αναφέροντας ότι θα θέσει το ζήτημα και στην ατζέντα του Eurogroup της 8ης Σεπτεμβρίου.

Το οικονομικό επιτελείο πήρε το μήνυμα και κατά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη και του Χουλιαράκη με τον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες και στη συνέχεια στο EuroWorking Group. Ετσι, υποχρεώθηκε να αναδιπλωθεί προκειμένου να μη θέσει σε κίνδυνο το μείζον, δηλαδή την αξιολόγηση.

ΠΑΡΤΕ ΘΕΣΗ. Τη δύσκολη αποστολή της αναδίπλωσης ανέλαβε να διεκπεραιώσει χθες στη Βουλή ο Χουλιαράκης, μια και αρχικώς ο Τσακαλώτος είχε αντιδράσει με ενόχληση στην επιστολή της Κομισιόν.

«Αν η Κομισιόν έχει προνομιακή επιστημολογική θέση να κρίνει την υπόθεση (κάτι που δεν διεκδικεί ο υπουργός), τότε έχει την ηθική υποχρέωση να την καταθέσει στην ελληνική Δικαιοσύνη για να διευκολύνει το έργο της» ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην επιστολή του, με την οποία απαντούσε στην Κομισιόν.

Μάλιστα, σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο που μετέφερε τα σχετικά αποσπάσματα, ο Τσακαλώτος υποστήριζε ότι υπάρχει αντίφαση μεταξύ της θέσης της Κομισιόν να μη σχολιάζει υποθέσεις που εκκρεμούν στη δικαιοσύνη και «της προτροπής της στην ελληνική κυβέρνηση να πάρει θέση για το αν τα στατιστικά στοιχεία του 2010 ήταν ή όχι έγκυρα».

Τελικά, η κυβέρνηση υπέκυψε στην προτροπή αυτή και πήρε θέση, μέσω του Χουλιαράκη, για την αξιοπιστία των στοιχείων.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΒΟΥΤΣΗ. Ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας είχε χαρακτηρίσει την επιστολή της Κομισιόν και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παπά, ο οποίος με αφορμή την παραπομπή Γεωργίου είχε δηλώσει: «Ανοίγει μια πληγή την οποία θα πρέπει να διερευνήσουμε σε βάθος. Πώς και αν διογκώθηκαν τα ελλείμματα για να υπάρξουν προσχεδιασμένες πολιτικές αποφάσεις, για να υπάρξει η υπαγωγή της χώρας στο Μνημόνιο».

Ο κλοιός γύρω από την κυβέρνηση είχε σφίξει ασφυκτικά για το θέμα αυτό τις τελευταίες ημέρες, καθώς η Κομισιόν διαμήνυε με κάθε τρόπο ότι δεν θα το αφήσει να περάσει έτσι.

Αλλωστε, αυτό ήταν φανερό και από το γεγονός ότι την επιστολή υπέγραφε όχι μόνο η αρμόδια επίτροπος Μαριάνε Τίσεν αλλά και ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, τον οποίο η κυβέρνηση θεωρεί τον πιο στενό της «φίλο», μεταξύ των επιτρόπων.