Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξακολουθεί να αποτελεί το Προσφυγικό: η Τουρκία απειλεί, η Ευρωπαϊκή Ενωση προσπαθεί να διατηρήσει ισορροπίες και να διασφαλίσει πως δεν θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα ροών, ενώ η Ελλάδα επιχειρεί να διαχειριστεί τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται ήδη στο έδαφός της με έμφαση στους περισσότερους από 10.500 εγκλωβισμένους στα νησιά.

Τριγμούς προκαλεί το Προσφυγικό και στο εσωτερικό των κρατών-μελών της ΕΕ με αντιπαραθέσεις να κυριαρχούν τόσο σε εγχώριο επίπεδο μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και απόνερα να φτάνουν σε χώρες όπως η Γερμανία και στην καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, που υπήρξε από τους πρωτεργάτες μιας ενιαίας και ήπιας πολιτικής για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η «ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ». Εντός των τειχών, κόντρα ξέσπασε τις τελευταίες ημέρες μεταξύ της κυβέρνησης και στελεχών της ΝΔ. Αφορμή υπήρξε η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του νησιού. Σε αυτήν αποφασίστηκε η δημιουργία δομών φιλοξενίας στην Κρήτη για 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Ωστόσο, η είδηση προκάλεσε την αντίδραση βουλευτών της ΝΔ στην περιοχή. Την αρχή έκανε ο γραμματέας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Λευτέρης Αυγενάκης.

Ο ίδιος μίλησε για «εν κρυπτώ διαδικασίες» (στον Σκάι), ενώ σε ανακοίνωσή του με αφορμή αντιπαράθεση με τον δήμαρχο Ηρακλείου, ο γραμματέας της ΝΔ είπε ότι «η Κρήτη θα αναλάβει το βάρος που της αναλογεί, αρκεί να υπάρξει συνεννόηση, σχεδιασμός και σοβαρότητα από πλευράς κυβέρνησης».

Επισημαίνοντας ότι η ΝΔ θέλει να γνωρίζει τον σχεδιασμό, ο Λευτέρης Αυγενάκης σημείωσε: «Ως ΝΔ δεν έχουμε καμία ενημέρωση για το θέμα». Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε η απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο οποίος άφησε αιχμές έναντι όσων δεν επιθυμούν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες, αλλά και ιδιαίτερα κατά του Αυγενάκη.

«Ισχυρίζεται ότι δεν πρέπει να μοιραστούν παντού οι μετανάστες; Πρέπει να τους έχει όλους ο Τζιτζικώστας, ο Αγαπητός, ο Μπακογιάννης;» αναρωτήθηκε ο Γιάννης Μουζάλας, παραπέμποντας στη στάση των περιφερειαρχών Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας αντιστοίχως, προσθέτοντας ότι το 40% των προσφύγων είναι στην περιφέρεια Τζιτζικώστα. «Βάλανε γερές πλάτες και είναι ΝΔ» είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής. Στον χορό των δηλώσεων μπήκε πάντως με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης και ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ και βουλευτής Λασιθίου Γιάννης Πλακιωτάκης. «Επιδιώκουν να μετατρέψουν την Κρήτη σε Ειδομένη και Ελληνικό. Ως βουλευτής Κρήτης τάσσομαι κάθετα αντίθετος» ανέφερε.

ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΣΕΙΣ. Λάδι στη φωτιά έριξαν και οι πληροφορίες περί επαναπροώθησης στην Ελλάδα 3.000 μεταναστών από τη Γερμανία, με τον γραμματέα της ΝΔ να επανέρχεται και να δηλώνει ότι στην Κρήτη τελικώς θα φιλοξενηθούν συνολικά 5.000 πρόσφυγες.

Σε ό,τι αφορά τις επαναπροωθήσεις ο Γιάννης Μουζάλας έκανε λόγο για «χυδαίο λαϊκισμό που στηρίζεται πάνω σε φαντασιώσεις και συνειδητά ψέματα», διαψεύδοντας κατηγορηματικά τις πληροφορίες. Λίγες ώρες αργότερα ήρθε διάψευση και από το Βερολίνο.

«Αυτή τη στιγμή δεν πραγματοποιούνται επαναπροωθήσεις μεταναστών σύμφωνα με το Δουβλίνο ΙΙΙ από τη Γερμανία προς την Ελλάδα» ανέφερε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών Γιοχάνες Ντίμροτ, παραπέμποντας και σε σχετικές οδηγίες του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου όπου λόγω «συστημικών ανεπαρκειών στο ελληνικό σύστημα ασύλου» έχει παγώσει η διαδικασία.

ΑΜΥΓΔΑΛΕΖΑ. Στο κάδρο της αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης μπήκε και η Αμυγδαλέζα μετά τις δηλώσεις του Γιάννη Μουζάλα ότι δεν είχε κλείσει ποτέ και πως τώρα σχεδιάζεται μέρος της δομής να λειτουργήσει ως χώρος φιλοξενίας όσων μπαίνουν στο πρόγραμμα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης για οικειοθελή επαναπατρισμό.

«Θα καταπιούν ένα ένα όλα τα ψέματα και τον λαϊκισμό τους. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει την Αμυγδαλέζα. Καμιά συγγνώμη;» σχολίασε στο twitter ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Βασίλης Κικίλιας.