Ο υπουργός Παιδείας δηλώνει με ικανοποίηση ότι κατήργησε τον νόμο Αρβανιτόπουλου για την ιδιωτική εκπαίδευση. Για την ακρίβεια έχει καταργήσει το σύνολο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που κάναμε στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Την επαναφορά της αξιολόγησης, τα πρότυπα δημόσια σχολεία, το νέο λύκειο, και τις αλλαγές στην επαγγελματική εκπαίδευση. Τώρα κατήργησε και τις αλλαγές που κάναμε στην ιδιωτική εκπαίδευση. Αλλαγές που ουσιαστικά εκσυγχρόνιζαν τον τρόπο λειτουργίας των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων. Δίνοντας τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων να επιλέγουν και να αξιολογούν τους εκπαιδευτικούς τους. Ενώ η Πολιτεία διατηρούσε την εποπτεία του εκπαιδευτικού προγράμματος και της εν γένει εκπαιδευτικής λειτουργίας των ιδιωτικών σχολείων.

Ο υπουργός ισχυρίζεται ότι η ρύθμισή του προστατεύει το κύρος των σχολείων και τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς από αδικαιολόγητες απολύσεις. Πρώτον, η υφιστάμενη νομοθεσία προστατεύει τους εργαζομένους από αυθαιρεσίες των εργοδοτών. Κάθε εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να προσβάλει μια απόφαση στα δικαστήρια. Εφόσον θεωρεί ότι η απόφαση αυτή είναι αδικαιολόγητη και παράνομη. Για το υπουργείο, όμως, αυτό δεν αρκεί. Και επαναφέρει το παλαιό καθεστώς, μεταθέτοντας την απόφαση σε επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν συνδικαλιστές της εκπαίδευσης. Με τον τρόπο αυτόν, ουσιαστικά, θέτει τους ιδιωτικούς υπαλλήλους σε καθεστώς Δημοσίου.

Ο υπουργός ισχυρίζεται ότι έτσι απαλλάσσονται οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί από την πίεση που μπορεί να τους ασκηθεί, εννοώντας προφανώς από τους ιδιοκτήτες, για να διαστρεβλώσουν βαθμολογίες, να κρύψουν απουσίες κ.λπ. Ωσάν να έχουν συμφέρον οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων να υποβαθμίσουν την ποιότητα σπουδών, να υπονομεύσουν το κύρος του σχολείου τους, και τελικά να ζημιώσουν την επιχείρησή τους. Με την ίδια λογική και οι γιατροί ή οι νοσηλευτές σε ιδιωτικά νοσοκομεία μπορεί να πιεστούν για να ασκήσουν πλημμελώς τα καθήκοντα τους διακινδυνεύοντας ανθρώπινες ζωές. Ποιος θα μας σώσει από τους ασυνείδητους λειτουργούς σε κάθε τομέα; Πάντως όχι το καθεστώς ισοβιότητας και παντελούς απουσίας αξιολόγησης που προτείνει ο κ. Φίλης.

Ισχυρίζεται ο υπουργός ότι με την κατάργηση του νόμου Αρβανιτόπουλου προστατεύει τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς από μαζικές απολύσεις. Υπήρξαν μαζικές απολύσεις μετά την εφαρμογή του νόμου; Οχι, είναι η απάντηση. Με τον νόμο Φίλη, όμως, θα υπάρξουν. Γιατί αφαιρεί τη δυνατότητα, ιδίως σε περιόδους κρίσης όπως η σημερινή, μείωσης του ωραρίου των εκπαιδευτικών αν παραστεί η ανάγκη. Αν, για παράδειγμα, υπάρξει δραματική μείωση μαθητών. Αφαιρεί τη δυνατότητα προσαρμογής και πρόσκαιρης μείωσης του κόστους αναγκάζοντας, με τον τρόπο αυτό, σχολεία να κλείσουν. Οδηγώντας, δηλαδή σε μαζικές απολύσεις. Η λογική του «Τιτανικού».

Η κυβέρνηση με την πολιτική της ισοπέδωσης, της ήσσονος προσπάθειας, και της αναξιοκρατίας, υποβάθμισε τη δημόσια εκπαίδευση. Τώρα σοβιετοποιεί την ιδιωτική εκπαίδευση.

Ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος είναι καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και πρώην υπουργός