Ημουν ένα παράξενο, αστείο θέαμα. Kαθόμουν πάνω σ’ ένα πακέτο κατεψυγμένου αρακά! Του ενός κιλού –για την ακρίβεια -, αν και φαντάζομαι πως και τα δύο μισόκιλα θα την έκαναν θαυμάσια τη δουλειά. Μόλις είχα γυρίσει από το πιο μεγάλο long run της δρομικής μου καριέρας. Ηταν 32άρι και ομολογώ πως πόνεσε. Ομως η παγωμένη αίσθηση στους μυς μου ήταν λυτρωτική! Την ιδέα για τον αρακά μού την είχε δώσει φίλος φυσικοθεραπευτής: ως γνωστόν, τα παγωμένα επιθέματα συνιστώνται ως η πιο άμεση αντιμετώπιση μικροτραυματισμών και φλεγμονών. Οι παγοκύστες είναι λοιπόν απαραίτητες στους δρομείς. Ο αρακάς ωστόσο κερδίζει στα σημεία λόγω του προσαρμόσιμου σχήματος, που μπορεί και εφαρμόζει πολύ καλύτερα στα διάφορα μέρη του σώματος κάνοντας τη θεραπεία πιο αποτελεσματική.

Κι αν ο κατεψυγμένος αρακάς «μόνο για εξωτερική χρήση» είναι μια καλή ένδειξη πως βρισκόμαστε σε σπίτι δρομέα, υπάρχουν άραγε κι άλλες που να οδηγούν στο ίδιο συμπέρασμα;

Τι λέτε; Να γίνουμε για λίγο Σέρλοκ Χολμς και να τρυπώσουμε στα σπίτια των μελών της δρομικής φυλής; Τι στοιχεία θα βρούμε εκεί και γιατί άραγε;

Δρομικά παπούτσια, κάλτσες, τεχνικά ρούχα

Πρόκειται για τα αυτονόητα. Σορτσάκια, μπλουζάκια, κολάν κ.λπ. αποτελούν τουλάχιστον το 50% της γκαρνταρόμπας των δρομέων και το 80% κάθε πλύσης του πλυντηρίου τους. Θα τα ξεχωρίσουμε εύκολα αφού α) είναι φτιαγμένα από υλικά με περίεργα ονόματα και β) συνήθως έχουν έντονα χρώματα και στάμπες-λογότυπα αγώνων.

Τα παπούτσια δε, αυτά υπάρχουν παντού τριγύρω: στην είσοδο, στην παπουτσοθήκη, στο μπάνιο, στα μπαλκόνια. Πολλά, διαφορετικά ζευγάρια ανάλογα με τη χρήση τους: τα παλιά, τα καινούργια, τα «για βόλτα», τα «σκυλιά» για τα long, του βουνού, του λόγγου, του σκοινιού και του παλουκιού…

Υδατάνθρακες, μπανάνες, τζελάκια

Μια βόλτα στην κουζίνα είναι επίσης κατατοπιστική. Στο ντουλάπι πάντα υπάρχουν μακαρόνια και ρύζι και στη φρουτιέρα μπανάνες. Αν έχουμε πέσει και σε πιο ψαγμένο δρομέα (που διαβάζει και το «Τρέχω»), πιθανότατα να βρούμε επίσης: κινόα, παντζαρόζουμο, ρόδια, ξηρούς καρπούς. Παγούρια νερού θα στεγνώνουν στον νεροχύτη και βαζάκια με ηλεκτρολύτες και μαγνήσιο θα βρίσκονται στον πάγκο. Κι εκεί στο δεύτερο ράφι τι είναι αυτά δίπλα στις ενεργειακές μπάρες δημητριακών; Τζελάκια! Σε διάφορες γεύσεις, από εσπρέσο μέχρι μπέικον! Ε, ή σε σπίτι δρομέα βρισκόμαστε ή σε αστροναύτη!

Βαζελίνη και χανζαπλάστ

Στη βαζελίνη ορκίζονται οι δρομείς (ενίοτε και στη λανολίνη ή το bodyglide που δεν αφήνει λεκέδες στα ρούχα). Επειδή έπειτα από κάποια χιλιόμετρα το σορτσάκι μοιάζει να είναι φτιαγμένο από γυαλόχαρτο και συνειδητοποιούν ακριβώς πώς προέκυψε η έκφραση «φωτιά στα μπατζάκια μας». Γι’ αυτό η επάλειψη κάθε σημείου τριβής του σώματος αποτελεί βασική ιεροτελεστία.

Κι όσο για τα χανζαπλάστ, στα σπίτια με παιδιά τελειώνουν πρώτα τα ορθογώνια. Στα σπίτια με δρομείς, τα μικρά στρογγυλά! Οι ματωμένες θηλές είναι άλλη μια παράπλευρη συνέπεια του τρεξίματος. Στις γυναίκες δρομείς δεν είναι ιδιαίτερα έντονο, αφού η χρήση στηθόδεσμου τις προφυλάσσει. Οι άνδρες δρομείς όμως πραγματικά δεινοπαθούν. Γι’ αυτούς τα μικρά στρογγυλά χανζαπλάστ κολλημένα καλά σε στεγνό δέρμα μπορεί να αποδειχτούν σωτήρια.

Βόρακας

Ωπ! Ασπρη σκόνη στο ντουλάπι με τα παπούτσια! Πολύ ύποπτο! Τι είναι αυτό; Κι όμως, είναι αθώο! Πρόκειται για άνυδρο ορυκτό του χημικού στοιχείου βόριο (B), το οποίο κυκλοφορεί σε μορφή σκόνης στα φαρμακεία ή σε καταστήματα με οικοδομικά υλικά. Ο βόρακας είναι θαυματουργός στην καταπολέμηση της κακοσμίας των παπουτσιών: δυο κουταλιές σκόνη στο εσωτερικό των παπουτσιών για 24 ώρες θα το επιβεβαιώσουν! Πρόκειται για ακίνδυνο, μη καρκινογόνο στοιχείο που δεν συσσωρεύεται στον οργανισμό ούτε απορροφάται από το δέρμα. Προσοχή! Αλλο πράγμα το βορικό οξύ (το οποίο δημιουργείται από την αντίδραση του βόρακα με κάποιο οξύ και είναι τοξικό).

Παράξενα –χμμ –αντικείμενα

Τραβηγμένα έπιπλα, διάφορα βοηθήματα για μασάζ, λάστιχα, foam rollers, ιμάντες με λαβές, έλαια, κρέμες και θερμαντικές αλοιφές, μπάλες σε διάφορα μεγέθη, μπαλάκια του τένις! Τι έχουμε εδώ; To μυαλό σας πηγαίνει σε τενίστες με έντονη ερωτική ζωή; Η αλήθεια είναι πως τα φαινόμενα απατούν! Οσο ανοιχτόμυαλοι κι αν είναι οι δρομείς στο θέμα του σεξ, τα συγκεκριμένα αντικείμενα δεν έχουν να κάνουν καθόλου με ερωτική ευχαρίστηση. Το αντίθετο μάλιστα: είναι μάλλον όργανα «βασανιστηρίων» που όμως ωφελούν εξαιρετικά το κουρασμένο σώμα και βοηθούν στην αποκατάστασή του. (Εχετε ρολάρει τις πατούσες πάνω σε μπαλάκια του τένις ύστερα από long run; Πολύ αποτελεσματικό!).

Mετάλλια τερματισμού, φωτογραφίες και bibs(νούμερα συμμετοχής αγώνων)

Αναμνηστικά με μεγάλη συναισθηματική αξία είναι εύρημα «σιγουράκι» στα σπίτια των δρομέων. Κάποιοι τα έχουν φυλαγμένα μέσα σε κουτιά, φακέλους ή συρτάρια ενώ άλλοι τα θέλουν στη φόρα: τα bibs σε κολάζ στον τοίχο ή σε κορνίζες μαζί με τις φωτογραφίες, ενώ τα μετάλλια να κρέμονται από παντού τριγύρω ή σε πρωτότυπες κατασκευές-κρεμάστρες μεταλλίων που τα αναδεικνύουν όμορφα. Δίκαιο. Ακριβώς επειδή ο κάθε τερματισμός σε αγώνα είναι μια πολύ μεγάλη και ιδιαίτερη στιγμή στη ζωή ενός δρομέα. Μια δυνατή εμπειρία, θετική ή μη. Πάντα όμως είναι ένας στόχος που επετεύχθη, μια μάχη που κερδήθηκε και συχνά κι ένα όριο που ξεπεράστηκε. Το πόσο σημαντικό είναι κάτι τέτοιο στη ζωή του καθενός μας –κι όχι μόνο των δρομέων –δεν χρειάζεται να είμαστε ντετέκτιβ για να το καταλάβουμε. «Είναι –απολύτως –στοιχειώδες, αγαπητέ Γουάτσον».