Κόφτη στις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη βάζει το ΔΝΤ αποκλειστικά εξαιτίας του Brexit. Παρουσιάζοντας τις εκτιμήσεις του για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές (World Economic Outlook), το Ταμείο αναφέρει ότι η ανάπτυξη το 2016 θα επιβραδυνθεί στο 3,1%, έναντι 3,2% που εκτιμούσε τον Απρίλιο. Παρομοίως για το 2017 αναμένει πως ο ρυθμός επέκτασης του παγκόσμιου ΑΕΠ θα ανέλθει στο 3,4%, έναντι 3,5% που ανέμενε προ τριμήνου.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ Μορίς Ομπσφελντ, η επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων οφείλεται εξ ολοκλήρου στις εξελίξεις που αναμένεται να προκαλέσει τo Brexit. Το μεγαλύτερο πλήγμα θα δεχθούν τόσο η ευρωπαϊκή όσο και η βρετανική οικονομία, με το ΔΝΤ να καλεί ευρωπαίους και βρετανούς αξιωματούχους να ακολουθήσουν μια «ήπια αλλά και όσο το δυνατόν ταχύτερη διαδικασία καθορισμού των μελλοντικών χρηματοοικονομικών τους σχέσεων», προκειμένου οι συνέπειες να είναι οι λιγότερο οδυνηρές.

Για την ευρωζώνη, το ΔΝΤ εκτιμά πως φέτος θα αναπτυχθεί κατά 1,6%, βελτιώνοντας την πρόβλεψη του Απριλίου κατά 0,1%, ωστόσο θεωρεί πως το 2017 θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,4%, δηλαδή 0,2% χαμηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη. Για τη Βρετανία, το ΔΝΤ αναμένει πως φέτος θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,7% έναντι 1,9% που ήταν η παλαιότερη πρόβλεψη, ενώ για το 2017 εκτιμά πως το βρετανικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά μόλις 1,3%, ήτοι κατά 0,9% λιγότερο από όσο εκτιμούσε τον Απρίλιο. Αναφερόμενος στους κινδύνους που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία, πέραν του Brexit, το ΔΝΤ κατονομάζει το Προσφυγικό και τις πιέσεις που ασκεί στις χώρες υποδοχής και προέλευσης των μεταναστών, τους γεωπολιτικούς κινδύνους που παραμένουν, τις περιφερειακές συγκρούσεις αλλά και τη διατήρηση της μακροχρόνιας ανεργίας.

© Bloomberg NewS