Η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν μετράει κουκιά για την ψήφιση του εκλογικού νόμου από 200 βουλευτές, όμως δεν μένει αδιάφορη στην προοπτική να συγκεντρωθεί ο μαγικός αριθμός σε ψήφους που θα εξασφάλιζε την εφαρμογή της απλής αναλογικής από τις επόμενες εκλογές.

Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον, ανεξάρτητο πλέον, πρώην βουλευτή των ΑΝΕΛ Νίκο Νικολόπουλο που θα ψηφίσει την κυβερνητική πρόταση, αλλά το Μαξίμου επιμένει ότι δεν θα γίνουν κινήσεις προς την πλευρά κομμάτων ή βουλευτών με στόχο την εξασφάλιση των 200 βουλευτών.

Ωστόσο πλέον η κυβέρνηση δεν αποκλείει άλλες κινήσεις, όπως για παράδειγμα τη μείωση του ορίου εισόδου κάτω από το 3% αιτιολογώντας πως από τη στιγμή που τα κόμματα που απαιτούσαν τη διατήρησή του όπως το ΠΑΣΟΚ και Το Ποτάμι δεν ψηφίζουν, τότε το σύστημα μπορεί να γίνει ακόμη πιο αναλογικό.

Το Μαξίμου με ικανοποίηση διαπιστώνει ότι το άθροισμα των δυνάμει υποστηρικτών του εκλογικού νόμου βρίσκεται σήμερα στο 197 μαζί με τις ψήψους των χρυσαυγιτών, «κάτι που από μόνο του δημιουργεί πιέσεις στο πολιτικό σύστημα» σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών.

Στη σύσκεψη του Κυβερνητικού Συμβουλίου στη Βουλή υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα έγινε αποτύπωση της κατάστασης γύρω από τον εκλογικό νόμο που θα ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα και τονίστηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με την πρότασή του ικανοποιεί ένα κομμάτι της Αριστεράς που θέλει την κυβέρνηση να υλοποιεί τουλάχιστον τις αξιακές της αρχές. Ειδικότερη συζήτηση έγινε και για τη στάση του ΠΑΣΟΚ, δεδομένου ότι το Μαξίμου είχε μείνει με την εντύπωση ότι η Φώφη Γεννηματά ήταν πρόθυμη να στηρίξει τον εκλογικό νόμο ακολουθώντας μεταξύ άλλων και τις αποφάσεις της ίδιας της παράταξής της.

Η ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ. Στο Κυβερνητικό Συμβούλιο συζητήθηκε και το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης και μάλιστα οι πληροφορίες επιμένουν ότι μεγάλο μέρος της κουβέντας αναλώθηκε στον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Επ’ αυτού ακούστηκαν πολλές εναλλακτικές προτάσεις, από το να εκλέγεται ο Πρόεδρος απευθείας από τον λαό έως το να γίνεται προσπάθεια να εκλέγεται από τον λαό κι αν αυτό δεν καθίσταται εφικτό να γίνεται η εκλογή από τη βάση έως και το να μην αλλάξει τίποτα. Πάντως, αναπτύχθηκε και προβληματισμός για το ποιες θα μπορούσαν να είναι οι αρμοδιότητες ενός Προέδρου που εκλέγεται από τον λαό χωρίς να αλλοιώνεται ο χαρακτήρας του πολιτεύματος. Να σημειωθεί ότι και εντός ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ανοιχτή εσωτερική συζήτηση για το θέμα του τρόπου ανάδειξης του Προέδρου με μια σειρά στελεχών να στέκεται επιφυλακτικά στην προοπτική διαρχίας.

Στη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό επισημάνθηκε ότι πρέπει η κυβέρνηση να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα σε θέματα κοινωνικής πολιτικής και μάλιστα τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί ειδική σύσκεψη για την προώθηση ζητημάτων που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη.

ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ. Γενικώς το Μαξίμου επιθυμεί να τρέξει όλα τα θέματα που δεν σκαλώνουν στα ραντάρ της τρόικας εκτιμώντας ότι οι μήνες Σεπτέμβριος και Οκτώβριος θα είναι αρκετά δύσκολοι για την κυβέρνηση με τα εργασιακά να δεσπόζουν στη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Το επόμενο διάστημα και πριν από το κλείσιμο της Βουλής θα προωθηθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες για το διαδικτυακό έγκλημα, τους υδρογονάνθρακες, την κοινωνική οικονομία και το λαθρεμπόριο καπνού.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο πιστεύουν ότι η κυβέρνηση θα δεχθεί σκληρές πιέσεις ώσπου να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες και αποδίδουν την επαναφορά των σχεδίων για plan b και τις σχετικές πρωτοβουλίες Βαρουφάκη σε μια συστηματική επίθεση που αποσκοπεί στην ακύρωση των κυβερνητικών σχεδιασμών.