Οι περισσότεροι παραπονιούνται για την έλλειψη πρασίνου στις γειτονιές και τους δήμους τους. Υπάρχουν, όμως, κι εκείνοι οι πολίτες, οι οποίοι με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών, πήραν…το πράσινο στα χέρια τους.

Συνολικά 4.500 πολίτες, μέσα από τη δωρεάν εφαρμογή για κινητά WWF GreenSpaces κατέγραψαν και αξιολόγησαν χώρους πρασίνου σε 89 πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με την πρώτη τέτοιου είδους έκθεση που έδωσε την Πέμπτη στη δημοσιότητα η WWF Ελλάς, οι πολίτες βαθμολόγησαν σχεδόν 900 χώρους πρασίνου και μάλιστα ο γενικός μέσος όρος βαθμολογίας δεν ξεπέρασε το 6,2 με άριστα το 10. Πράγμα που σημαίνει ότι οι ελληνικές πόλεις θα έπρεπε να διαθέτουν περισσότερους και ποιοτικότερους χώρους πρασίνου.

Σημειώνεται ότι από τις αρχές του 2016, η οργάνωση WWF Ελλάς λάνσαρε μία πρωτοποριακή εφαρμογή για κινητά, πρώτη στο είδος της τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Μέσα από την εφαρμογή, WWF GreenSpaces, οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα, καταγράφοντας και αξιολογώντας τα πάρκα και τους πράσινους χώρους της γειτονιάς ή της περιοχής τους, να δημιουργήσουν τον μεγαλύτερο συμμετοχικό χάρτη πρασίνου των ελληνικών πόλεων.

Από τους 887 χώρους που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στην εφαρμογή, πάνω από τη βάση πήραν οι 664. Μάλιστα, 48 χώροι πρασίνου έλαβαν και πολύ υψηλή βαθμολογία – μεταξύ 9 και 10. Ανάμεσα σε αυτούς είναι το Άλσος Βεϊκου στο Γαλάτσι, το πάρκο Ασυρμάτου στον Άγιο Δημήτριο Αττικής, το πάρκο Γεωργιάδη στο Ηράκλειο Κρήτης, το Άλσος Αγίου Δημητρίου στην Πετρούπολη, ο λόφος Ιππείου Κολωνού στην Αθήνα αλλά και το Παυσίλυπο στην Καρδίτσα και ο δημοτικός κήπος Δράμας.

Ωστόσο, «μετεξεταστέοι» έμειναν 223 χώροι πρασίνου, με τους 28 να συγκεντρώνουν εξαιρετικά χαμηλή βαθμολογία, κάτω, μάλιστα, από 3. Πιο συγκεκριμένα, στη λίστα με αυτούς που δεν έχουν την…αποδοχή των πολιτών είναι χώροι στη Βουλιαγμένη, στην Τρίπολη, στο Κορδελιό, στη Λάρισα, στον Πειραιά αλλά και στην Παλλήνη.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το Πεδίον του Άρεως βαθμολογείται από τους πολίτες μόλις πάνω από τη βάση με 5,04, γεγονός που δείχνει ότι οι πολίτες δεν είναι ευχαριστημένοι με την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο χώρος. Αντίθετα, το Πάρκο Τρίτση στο Ίλιον συγκέντρωσε από τους χρήστες βαθμολογία 8,2 ενώ το Άλσος Συγγρού στο Μαρούσι 9.

Όπως εξηγούν οι άνθρωποι της οργάνωσης, καταγράφηκαν χώροι πολλών επιπέδων (υπερτοπικής εμβέλειας καθώς και μικρά πάρκα) που κάνουν καλύτερη τη ζωή στις γειτονιές. Από την άλλη καταγράφηκαν και αρκετοί χώροι υποβαθμισμένοι ή παντελώς παρατημένοι και ακόμα χειρότερα βανδαλισμένοι. Τα κριτήρια της αξιολόγησης είναι τόσο η ποιότητα και ποσότητα πρασίνου όσο και το επίπεδο καθαριότητας αλλά και το είδος και ποιότητα υποδομών.

«Με το WWF GreenSpaces μπορούμε να πάρουμε το πράσινο στα χέρια μας. Προσκαλούμε τις δημοτικές αρχές σε όλη τη χώρα να μελετήσουν με προσοχή τα αποτελέσματα των καταγραφών και να δράσουν ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση στους υποβαθμισμένους χώρους αλλά και να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα τα οφέλη που προσφέρουν οι οάσεις των πόλεων», σημειώνει ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος του προγράμματος WWF Καλύτερη Ζωή.