Σε εφαρμοσμένη επιστήμη έχει αναγάγει τη φράση «πενία τέχνας κατεργάζεται» ο υπουργός Παιδείας, ο οποίος λόγω του μειωμένου προϋπολογισμού του υπουργείου του εφευρίσκει καθημερινά νέους κόφτες κονδυλίων στην εκπαίδευση.

Ταυτόχρονα ο Νίκος Φίλης δεν ξεχνά τις «εμμονές» του κυβερνώντος κόμματος με την ιδιωτική εκπαίδευση και την αριστεία: επιχειρεί ασφυκτικούς ελέγχους στα ιδιωτικά σχολεία τα οποία τον κατηγορούν για «ιδεοληπτική επίθεση», ενώ αμβλύνει την αριστεία κουρεύοντας τις βαθμολογίες που απαιτούνται για χορήγηση υποτροφίας από το ΙΚΥ!

Ο ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ. Χθες, ο υπουργός Παιδείας κατέθεσε πολυτροπολογία στη Βουλή, στην οποία περιλαμβάνεται πλήθος διατάξεων, ορισμένες με κοινό χαρακτηριστικό την προσπάθεια περιορισμού του κόστους της εκπαίδευσης. Μια από αυτές αφορά τον περιορισμό κόστους των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων το οποίο, όπως δήλωσε ο Νίκος Φίλης στη Βουλή, αποτελεί πρόκληση καθώς ανέρχεται σε 60 εκατ. ευρώ ετησίως.

Πρόκειται για τη δωρεάν διανομή 42.000 τίτλων πανεπιστημιακών συγγραμμάτων (ενεργοί τίτλοι περί τις 16.000, που προσφέρονται από 745 εκδότες και 819 αυτοεκδότες), σε συνολικό αριθμό 2.120.000 εντύπων βιβλίων τα οποία διανέμονται σε 230.000 φοιτητές.

«Σκοπός μας» είπε ο υπουργός, «είναι το ποσό που θα εξοικονομήσουμε να διατεθεί στη φοιτητική μέριμνα». Και συμπλήρωσε αναφερόμενος στην έκδοση υπουργικής απόφασης: «Θέλουμε να υποστηρίξουμε τις συνεπείς εκδοτικές επιχειρήσεις, εξυγιαίνοντας τον εκδοτικό χώρο, για τη συντήρηση και προαγωγή μιας ελληνικής επιστημονικής βιβλιογραφίας υψηλού επιπέδου, προβλέποντας παράλληλα διοικητικές ποινές και πρόστιμα στους εκδότες που παραβιάζουν κατάφωρα τις διατάξεις».

Πάντως στα ΑΕΙ το θέμα της διανομής το έχουν λύσει εδώ και χρόνια οι παρατάξεις, που μοιράζουν σημειώσεις σε φωτοτυπίες. Το επόμενο βήμα θα αφορά συγγράμματα;

ΤΕΛΟΣ ΘΗΤΕΙΑΣ. Αλλη διάταξη καταργεί τους νυν γραμματείς των πανεπιστημίων που είχαν λάβει παράταση θητείας. Γιατί; Η αναγκαιότητα της κατάργησης των θέσεων προέκυψε, πέραν των σοβαρών δημοσιονομικών λόγων και της ετήσιας προκαλούμενης δαπάνης περίπου 1.850.000,00 ευρώ, από την απαιτούμενη αξιολόγηση των θέσεων ευθύνης εν γένει στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και ειδικότερα στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ. Ετσι, με δεδομένο ότι από της συστάσεως της θέσης του γραμματέα και μέχρι σήμερα δεν έχει αξιολογηθεί το έργο και η συμβολή της θέσης στην οργανωτική δομή και στη διοικητική λειτουργία των ιδρυμάτων, κρίνεται σκόπιμο να καταργηθεί η διάταξη με την οποία χορηγήθηκε δυνατότητα της παράτασης της θητείας τους.

Αλλη διάταξη ορίζει ότι η διάρκεια των συμβάσεων που συνάπτουν τα μέλη του Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο μπορεί να αφορά και μικρότερο του ακαδημαϊκού έτους χρονικό διάστημα, ώστε να μπορεί να απασχοληθεί μεγαλύτερος αριθμός διδακτικού προσωπικού.

«Ο υπουργός Παιδείας, ως ”υπουργός των τροπολογιών” και ως επί το πλείστον εκπροθέσμων, ”ξαναχτύπησε” με νέα τροπολογία και μάλιστα σε νομοσχέδιο κύρωσης συμφωνίας, όπου ο χρόνος για κοινοβουλευτική συζήτηση είναι ελάχιστος» δήλωσε ο τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Η «ΧΑΜΕΝΗ» ΩΡΑ. Δεν είναι μόνο αυτοί οι κόφτες που σκαρφίστηκε το υπουργείο Παιδείας. Οπως κατήγγειλε χθες η Δημοκρατική Συνεργασία Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ο Νίκος Φίλης εξαφάνισε με ταχυδακτυλουργικά και μία διδακτική ώρα από τα δημοτικά σχολεία! Πώς;

«Δεν αρκούσαν οι 5 λιγότερες ώρες κάθε εβδομάδα για κάθε σχολικό τμήμα πρώην ΕΑΕΠ (60 ώρες την εβδομάδα σε κάθε 12θέσιο σχολείο) που καταργήθηκε και φρόντισαν να εξαφανίσουν, ως άλλοι μάγοι, μία ακόμα διδακτική ώρα! Η ώρα εξαφανίζεται ως εξής: το Ολοήμερο τελειώνει 15 λεπτά νωρίτερα, αυξάνονται τα διαλείμματα κατά 10 λεπτά, η σίτιση κατά 5 λεπτά και οι εναπομείνασες ώρες διδασκαλίας κατά 15 λεπτά!» αναφέρουν οι δάσκαλοι.

ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ ΜΕ 6,5. Εκτός από τους κόφτες που ενεργοποίησε ο Νίκος Φίλης αποφάσισε να ακολουθήσει τα βήματα του προκατόχου του Αριστείδη Μπαλτά και να χαμηλώσει την αριστεία. Ανάμεσα στις διατάξεις της τροπολογίας είναι και μία που κατεβάζει το βαθμολογικό όριο για απονομή υποτροφίας από το ΙΚΥ, το οποίο ήταν 8,51 σε κλίμακα βαθμολογίας 0-10. Τώρα θα απαιτείται «λίαν καλώς», δηλαδή βαθμός πάνω από 6,5. Η αιτιολογία για το χαμήλωμα του πήχη είναι ότι η υφιστάμενη διάταξη «περιορίζει σημαντικά τον αριθμό των υποψηφίων για την απονομή των υποτροφιών, δεδομένου ότι η πλειονότητα των υποτρόφων δεν πληροί κατά το δεύτερο έτος σπουδών το κριτήριο του βαθμού 8,51. Παράλληλα μπορεί να υπάρξει αδυναμία χορήγησης υποτροφιών και από ευρωπαϊκά κονδύλια».

«ΙΔΕΟΛΗΠΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ». Τέλος, ο υπουργός Παιδείας διέταξε χθες και νέους ελέγχους στα ιδιωτικά σχολεία για φορολογικές και ασφαλιστικές ενημερότητες κ.ά. Η ενέργεια αυτή προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου του Συνδέσμου των ιδιωτικών σχολείων Χαράλαμπου Κυραϊλίδη, ο οποίος έκανε λόγο για «ιδεοληπτική επίθεση» εναντίον της ιδιωτικής εκπαίδευσης: «Τα σχολεία μας έχουν αδειοδοτηθεί με υπογραφή Φίλη. Πώς έδωσε άδειες και τώρα προκαλεί έλεγχο, ενώ μάλιστα ήδη γίνεται κτιριολογικός έλεγχος; Η ανακοίνωση έχει σκοπό απλώς να προκαλέσει θόρυβο, δεδομένου ότι ήδη υπάρχει νόμος για τον έλεγχο της ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας».
Εως αύριο τα Μηχανογραφικά

Με τη χθεσινή ανακοίνωση των στατιστικών στοιχείων βαθμολογιών και για τα Ειδικά Μαθήματα ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες δημοσιοποίησης των βαθμών των φετινών Πανελλαδικών. Στα Αγγλικά, όπου εξετάστηκαν οι περισσότεροι (12.256 υποψήφιοι), οι αριστούχοι (18-20) ήταν φέτος λιγότεροι (1,89%) ενώ πέρυσι ήταν 3,19%. Τα στατιστικά στοιχεία δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας:http://www.minedu.gov.gr/eidiseis/22098-06-07-16-statistika-stoixeia-vathmologion-eidikon-mathimaton.

Η προθεσμία για την υποβολή Μηχανογραφικών Δελτίων λήγει αύριο Παρασκευή.