Η πρώτη επέτειος του Οχι από το δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015 βρίσκει τον Πρωθυπουργό στην Κίνα να δηλώνει ασφαλής για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και να σχολιάζει από απόσταση το Brexit μιλώντας για πλήγμα στο ευρωπαϊκό εγχείρημα. Ολα αυτά, ενώ στην Αθήνα ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για ανατροπή που στέλνει το μήνυμα του Οχι και προσθέτει πως έπονται νέες μάχες οι οποίες θα δοθούν με αποφασιστικότητα.

Ο Πρωθυπουργός επιχειρεί να διαμορφώσει ένα ευρωπαϊκό προφίλ στα μέτρα του –άλλωστε το μήνυμα που εκπέμπει μετά το βρετανικό δημοψήφισμα συνοψίζεται στην αντίληψη πως οι προοδευτικές δυνάμεις θα πρέπει να χτίσουν μια νέα ατζέντα απέναντι στη συντηρητική ατζέντα των πολιτικών της σκληρής λιτότητας στην Ευρώπη. Παράλληλα, επιχειρεί να οικοδομήσει συμμαχίες με ευρωπαίους σοσιαλιστές διεκδικώντας για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κεντρικό ρόλο τουλάχιστον στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου που πλήττονται από την αυστηρή δημοσιονομική αντίληψη των Βορείων. Αυτό είπε ξεκάθαρα ο Τσίπρας στον Γκάμπριελ την προηγούμενη εβδομάδα, το έχει επαναλάβει πολλές φορές στους συμμάχους του Φρανσουά Ολάντ και Ματέο Ρέντσι. Παρ’ όλα αυτά, ο Αλέξης Τσίπρας επενδύει σε μια εξωτερική πολιτική της χώρας που να μην περιορίζεται στο προκαθορισμένο πλαίσιο λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στην Κίνα ο Πρωθυπουργός λέει συνεχώς στους συνομιλητές του ότι αναζητεί έναν στρατηγικό εταίρο που θα βοηθήσει την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας φέρνοντας επενδύσεις στην Ελλάδα μέσω των κινεζικών επιχειρήσεων που επιζητούν τη δίοδο προς την Κεντρική Ευρώπη. Κι αυτόν τον ρόλο του συνδετικού κρίκου της Ανατολής με την Ευρωπαϊκή Ενωση προσπαθεί να δέσει κλείνοντας με τους κινέζους επενδυτές συμφωνίες που έχουν ως αφετηρία το λιμάνι του Πειραιά για την έλευση κινεζικών προϊόντων που θα καταλήγουν σε ευρωπαϊκό έδαφος. Ως εκ τούτου, κοινός τόπος στο πρωθυπουργικό ταξίδι στην Κίνα είναι η αίσθηση πως η συνεργασία με την COSCO όχι μόνο θα έχει συνέχεια, αλλά συγχρόνως θα ανοίξει τον δρόμο ώστε στο Θριάσιο να δημιουργηθούν logistic center και γραμμή συναρμολόγησης κινεζικών προϊόντων, ενώ στο Καστέλλι της Κρήτης οι Κινέζοι θα βρουν ένα αεροδρόμιο για τη μεταφορά των προϊόντων τους.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η εφημερίδα «China Daily» αναφέρει ότι ο Πειραιάς θα γίνει πύλη «ανωτάτου επιπέδου» της Κίνας στην Ευρώπη, αναφερόμενη στη συνάντηση –χωρίς γραβάτες –του κινέζου πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ με τον έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα. Η συμφωνία με την Ελλάδα θα αυξήσει σημαντικά τη διαπραγματευτική ισχύ της Κίνας στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία και η Ελλάδα θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σ’ αυτό, αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας.

«ΝΕΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ». Το είπε σε όλους τους τόνους χθες στον Αλέξη Τσίπρα και ο πρόεδρος της Κίνας σχολιάζοντας ότι μετά την COSCO και τη συμφωνία για τον ΟΛΠ πρέπει να προωθηθούν συνεργασίες σε όλους τους τομείς. «Είμαστε έτοιμοι να οδηγήσουμε τις ελληνοκινεζικές σχέσεις σε ένα υψηλότερο επίπεδο, είμαστε βέβαιοι ότι ο Πειραιάς θα δημιουργήσει νέες προοπτικές διεύρυνσης της συνεργασίας στις μεταφορές, τις υποδομές, τις τηλεπικοινωνίες και τη ναυτιλία» είπε ο κινέζος πρόεδρος.

Ο Αλέξης Τσίπρας, που από χθες το απόγευμα βρίσκεται στη Σαγκάη, ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Κίνας για τη συμπαράσταση προς την Ελλάδα χρησιμοποιώντας την έκφραση «οι φιλίες φαίνονται στα δύσκολα».

Στην Απαγορευμένη Πόλη

Ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε χθες την Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου, όπου και εγκαινίασε το μεικτό εργαστήριο του Ινστιτούτου Ερευνας και Τεχνολογίας της Κρήτης με το Κέντρο Συντήρησης Κινεζικών Αρχαιοτήτων με τεχνολογία λέιζερ, την ίδια που χρησιμοποιείται για τη συντήρηση της Ακρόπολης. Υπογράφοντας το βιβλίο επισκεπτών, ο Αλέξης Τσίπρας έγραψε πως δύο χώρες με παράλληλη πορεία και συνεισφορά στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά μπορούν να έχουν και σπουδαία κοινή πορεία στο μέλλον.