Η Ιταλία πήρε έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να παράσχει μέχρι τα τέλη του έτους έως 150 δισ. ευρώ κρατικές εγγυήσεις στις τράπεζες της χώρας οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα, σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ.

Η στήριξη των τραπεζών με ρευστότητα είναι «προληπτικό μέτρο» το οποίο ζήτησε η Ιταλία, ανέφερε η ΕΕ. Οι εγγυήσεις επιτρέπουν στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να διατηρήσουν απρόσκοπτη πρόσβαση σε χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, δεν αναμένεται να χρειαστεί να διοχετευτεί το ποσό αυτό στις τράπεζες και αφήνεται να εννοηθεί ότι πρόκειται για δίχτυ ασφαλείας. Η στήριξη της ΕΕ στις τράπεζες της Ιταλίας εγκρίθηκε στις 26 Ιουνίου, είπε αξιωματούχος της ΕΕ ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Με κόκκινα δάνεια 360 δισ. ευρώ και μια οικονομία που ασθμαίνει, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ιταλίας κινδυνεύουν με κρίση την οποία κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες πριν από χρόνια.

Στο παρελθόν η Ιταλία ζήτησε ρευστότητα για τις τράπεζές της ανάλογη με αυτή που έχει εγκριθεί για άλλες χώρες της ΕΕ περιλαμβανομένων της Ελλάδας, της Κύπρου, της Πορτογαλίας και της Πολωνίας. Επίσης η ιταλική κυβέρνηση σε προηγούμενη προσπάθεια να πείσει τις μεγαλύτερες τράπεζες να στηρίξουν τη δημιουργία Ταμείου που θα διασώζει τις πιο αδύναμες, είχε αποτύχει να πείσει τους επενδυτές.

Στη συνέχεια, καθώς η απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ενωση απειλεί την εύθραυστη ανάκαμψη της ηπείρου, η Ιταλία σε μια χωριστή προσπάθεια επιχείρησε να πείσει τους ευρωπαίους ηγέτες να παράσχουν νέα κεφάλαια έως 40 δισ. ευρώ στις πιο αδύναμες τράπεζες.

Οι προσπάθειες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με 40 δισ. ευρώ στις οποίες προχώρησε τις προηγούμενες ημέρες η Ιταλία σκόνταψαν στην αντίδραση της Γερμανίας. «Δεν μπορούμε να κάνουμε τα ίδια πράγματα κάθε χρόνο» είπε την Τετάρτη από τις Βρυξέλλες η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, εννοώντας τη στήριξη τραπεζών με 40 δισ. ευρώ που ζήτησε η Ιταλία. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ρέντσι, από την πλευρά του, αντέδρασε λέγοντας ότι «δεν ζητήσαμε ποτέ να αλλάξουν οι κανόνες. Δεν είμαστε εδώ για να μας κάνει μάθημα η δασκάλα».

© Bloomberg News