Μέσα στην εβδομάδα η κυβέρνηση καταθέτει την πρότασή της για τον εκλογικό νόμο. Και αυτή είναι η απλή αναλογική. Η απόφαση ελήφθη μετά την ολοκλήρωση του κύκλου επαφών του Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς στη διάρκεια των οποίων ο Πρωθυπουργός διαπίστωσε δυστοκία για μία ευρύτερη συναίνεση και σχετική συμφωνία απόψεων μόνο στην κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και στην ψήφο των νέων από την ηλικία των 17. Διαφωνία διαπιστώθηκε και στο ζήτημα της κατάτμησης των μεγάλων περιφερειών. Ειδικά για το θέμα του μπόνους βρήκε σύμφωνους στην προοπτική κατάργησής του τους ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Ενωση Κεντρώων και απέναντι τη Νέα Δημοκρατία και το Ποτάμι, το οποίο αντιπροτείνει την καθιέρωση ενός μπόνους λιγότερων εδρών. Εφόσον ο Περισσός πεισθεί για την διατήρηση του πλαφόν του 3% και ψηφίσει την πρόταση νόμου για το εκλογικό σύστημα, το Μαξίμου ευελπιστεί πως οι συνθήκες θα δημιουργήσουν ισχυρές πιέσεις στο Ποτάμι για να αλλάξει γνώμη και να ψηφίσει καθώς ούτως ή άλλως ο Θεοδωράκης τάσσεται υπέρ ενός αναλογικότερου εκλογικού συστήματος. «Θα πράξουμε το ιστορικό μας χρέος κι από εκεί και πέρα θα κληθούν όλοι να αναλάβουν την πολιτική και ηθική ευθύνη που τούς αναλογεί» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ υπονοώντας ότι περιμένει από τα κόμματα που διαφωνούν να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους. Στην περίπτωση που το Ποτάμι συναινέσει ο εκλογικός νόμος θα ψηφιστεί από τα 2/3 της Βουλής και θα εφαρμοστεί από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Αλλιώς θα ψηφιστεί με πλειοψηφία και θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατέληξε σε αυτήν την απόφαση αφενός για να κερδίσει το εσωτερικό του κόμματός του, αφετέρου διότι είναι η μόνη πρόταση που όπως φάνηκε από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς έχει την πιθανότητα να εγκριθεί από 200 βουλευτές. Σ’ αυτό το ενδεχόμενο ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να επαίρεται ότι εξασφάλισε την ψήφιση ενός συναινετικού εκλογικού νόμου, ενώ σε κάθε άλλη περίπτωση μπορεί να ισχυρίζεται ότι είναι ο Πρωθυπουργός που έκανε πράξη την απλή αναλογική, το πιο δίκαιο εκλογικό σύστημα αποδεικνύοντας ότι ακολουθεί και αριστερή πολιτική χωρίς να περιορίζεται στο ασφυκτικό πλαίσιο των μνημονιακών επιταγών.

ΠΑΓΙΟ ΑΙΤΗΜΑ. Η απλή αναλογική χειροκροτήθηκε από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ αφού ως γνωστόν αποτελεί πάγιο αίτημα της Αριστεράς. Ωστόσο φαίνεται πως προκαλεί δυσαρέσκεια στον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος ως γνωστόν επέμενε σε ένα εκλογικό σύστημα με διατήρηση μπόνους 28 εδρών για να αποφευχθεί η πιθανότητα ακυβερνησίας. Μάλιστα σε δηλώσεις του σχολίασε πως δεν μπορεί να διανοηθεί ότι με την απλή αναλογική μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να αναγκαστεί να συνεργαστεί με τη ΝΔ ώστε να επιτευχθεί σχηματισμός κυβέρνησης. Βεβαίως ο Αλέξης Τσίπρας ως αντίβαρο έδωσε στον Κουρουμπλή την ψήφο των νέων από τα 17 διαπιστώνοντας ότι πρόκειται για πρόταση που δεν συνάντησε εμπόδια κατά τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς. Αλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να είναι κόμμα της νεολαίας και ενδεχομένως η διεύρυνση της ηλικιακής βάσης προς τα κάτω να τον εξυπηρετεί και εκλογικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας αφιέρωσε πολύ χρόνο στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, που ενέκρινε το κείμενο θέσεων για το 2ο Συνέδριο (μέσα Οκτωβρίου), στην ειδική σχέση του κόμματος με τις νεότερες ηλικίες. Ζήτησε από το κόμμα να δώσει ιδιαίτερο βάρος στους νέους ανθρώπους και σχολίασε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που συνιστά το νέο στο πολιτικό σκηνικό πρέπει να γίνει το κόμμα της νέας γενιάς. Γι’ αυτό και η ψήφος στα 17 έχει ιδιαίτερο συμβολισμό.

Η Κεντρική Επιτροπή αποφάσισε το άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνική του βάση και το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει καμπάνια ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ με εξορμήσεις, συγκεντρώσεις και αξιοποίηση του Διαδικτύου «για την προσέγγιση όσων δίνουν μάχες για την Αριστερά».