Εκείνη λεπτεπίλεπτη, με μάτια χαμογελαστά, χειρονομεί αρκετά όταν μιλάει. Εκείνος ψηλός, με το βλέμμα του σχεδόν συνέχεια στραμμένο πάνω της, είναι περισσότερο συνεσταλμένος. Κι οι δύο έχουν τον ενθουσιασμό ενός παιδιού για το καθετί που συμβαίνει: για τον αθηναϊκό ήλιο, επειδή «εμείς τον Απρίλιο είχαμε χιόνι στην Αγγλία». Για την απόδραση που ετοιμάζονται να κάνουν στην Υδρα αμέσως μόλις εκπληρώσουν τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις στην Αθήνα. Για το γεγονός ότι μόλις το προηγούμενο βράδυ είχαν ολοκληρώσει την πρώτη εκδοχή του επόμενου βιβλίου τους, το έβδομο από τη σειρά αστυνομικών μυθιστορημάτων τους με ηρωίδα την ψυχοθεραπεύτρια Φρίντα Κλάιν. Μοιάζουν σαν δυο κομμάτια ενός παζλ που συνθέτουν μια φιγούρα. Το δικό της κομμάτι γράφει Νίκι Γκέραρντ και το δικό του Σιν Φρεντς. Και το είδωλο που σχηματίζεται από την ένωσή τους δεν είναι παρά η δημοφιλής στη Βρετανία –και όχι μόνο –συγγραφέας ψυχολογικών θρίλερ Νίκι Φρεντς, τα βιβλία της οποίας έχουν πωλήσει περισσότερα από 12 εκατ. αντίτυπα παγκοσμίως και στην Ελλάδα έχουν ξεπεράσει τις 45.000. Με πλέον πρόσφατη κυκλοφορία αυτή του βιβλίου «Επιστροφή από το σκοτάδι», με ηρωίδα την Αμπι Ντέβερο, μια γυναίκα που πέφτει θύμα απαγωγής και δεν την πιστεύει κανείς μέχρι η ίδια να καταφέρει να αποδείξει την αλήθεια πρώτα στον εαυτό της και κατόπιν στους άλλους. Βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα όπως και τα πέντε πρώτα της σειράς με τη Φρίντα Κλάιν, ενώ το έκτο αναμένεται τον Νοέμβριο.

Το άλλο τους μισό

Ποια είναι λοιπόν η Νίκι Φρεντς που έχει «κλέψει» το όνομα της 58χρονης δημοσιογράφου και συγγραφέως και το επίθετο του 57χρονου συζύγου της με τις ίδιες επαγγελματικές ιδιότητες; «Δεν ξέρω πώς είναι στην όψη, αλλά ξέρω πώς είναι ως άνθρωπος, τι την ενδιαφέρει. Αισθάνεται ότι η κανονικότητα πάνω στην οποία έχουμε χτίσει τη ζωή μας –ένας γάμος, μια δουλειά, ένα σπίτι –μπορεί να διαλυθεί. Ολα είναι ασταθή και εύθραυστα και κάτω από την επιφάνεια συχνά είναι διαφορετικά κι ευάλωτα» μας συστήνει τον μισό της συγγραφικό εαυτό η Νίκι Γκέραρντ. «Εχει πολύ οργανωμένη ζωή η οποία δεν έχει καμία σχέση με τον χαμό που επικρατεί στη δική μας. Οσο για την ηλικία της; Υπολογίστε ότι όταν γράψαμε το 1995 το πρώτο μας βιβλίο με την υπογραφή της ήταν γύρω στα 35. Μεγαλώνει κι εκείνη μαζί μας» προσθέτει ο Σιν Φρεντς.

Τυχαία συνάντηση

Αυτή η ανασφάλεια για το τι μέλλει γενέσθαι είναι και ο λόγος που η Νίκι Φρεντς είναι αφοσιωμένη στα ψυχολογικά θρίλερ; «Χρόνια θέλαμε να γράψουμε μαζί, αλλά χρειαζόμασταν μια δυνατή ιστορία. Διαπιστώσαμε ότι μας ενδιαφέρει πολύ να εξερευνήσουμε το άγχος και τους φόβους μας και ότι μας ελκύουν οι ιστορίες που δείχνουν πώς μια τυχαία συνάντηση με τον λάθος άνθρωπο μπορεί να μας τρομοκρατήσει. Το θρίλερ λοιπόν σου προσφέρει τη δυνατότητα να διερευνήσεις αυτή την αίσθηση αβεβαιότητας» εξηγεί ο συγγραφέας που ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του καριέρα στα φοιτητικά του χρόνια, όταν κέρδισε σε έναν διαγωνισμό νέων συγγραφέων που διοργάνωσε η «Vogue». «Γι’ αυτό και οι ήρωές μας είναι καθημερινοί άνθρωποι. Δεν πιστεύουμε στις αυθεντίες, σε έναν ντετέκτιβ, έναν ιερέα, έναν γιατρό, σε κάποιον που κοιτάζει με το βλέμμα του ειδικού και εξ αποστάσεως τη σκηνή του εγκλήματος» συμπληρώνει εκείνη που σπούδασε Αγγλική Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στο ίδιο πανεπιστήμιο με τον δεύτερο σύζυγό της, τον Σιν, χωρίς ωστόσο να συναντηθούν ως φοιτητές.

Μια γυναίκα συγγραφέας με ηρωίδες επίσης εκπροσώπους του γυναικείου φύλου. Και βεβαίως το αναγνωστικό κοινό –όπως έχουν δείξει έρευνες στη Βρετανία, σύμφωνα με τη Νίκι Γκέραρντ και τον Σιν Φρεντς –στην πλειονότητά του είναι γυναίκες. Χωράει μέσα σε αυτό το πλαίσιο ένας άνδρας; «Εχω παντρευτεί δυο φορές, έχω τρεις κόρες… Προσπαθώ να καταλάβω τις γυναίκες, αλλά δεν τα καταφέρνω πάντα. Σαφώς υπάρχουν δυσκολίες και η Νίκι με διορθώνει» απαντά ο Σιν. «Εξάλλου δεν γράφουμε γενικά για όλες τις γυναίκες, αλλά για μία συγκεκριμένη, με ιδιαίτερο χαρακτήρα και συνήθειες. Δεν υπάρχουν όρια όταν φτιάχνεις εσύ έναν χαρακτήρα. Τον πλάθεις όπως θέλεις κι αυτό είναι απελευθερωτικό» προσθέτει η Νίκι.

Εκείνη γράφει στη σοφίτα, εκείνος σε μια αποθήκη στον κήπο. Ανταλλάσσουν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τα έτοιμα αποσπάσματα τα οποία και αλληλοδιορθώνουν μέχρι να καταλήξει το βιβλίο τους στην τελική μορφή του. Διαδικασία που δεν είναι πάντα «αναίμακτη», όπως παραδέχονται. «Η συγγραφή είναι πολύ ιδιωτική και περίεργη διαδικασία.

Υπάρχει όμως εμπιστοσύνη μεταξύ μας κι αυτή είναι και η δύναμή μας. Διορθώνουμε ο ένας τον άλλο με στόχο να κάνουμε καλύτερη τη Νίκι Φρεντς. Είμαστε πολύ προσεκτικοί με τα συναισθήματα του άλλου και υπάρχει σεβασμός μεταξύ μας και δεν αλληλοκατηγορούμαστε.

Κάθε φορά το αποτέλεσμα αυτής της μυστηριώδους διαδικασίας της συγγραφής είναι το βιβλίο μας. Είναι ο δικός μας τρόπος για να εξερευνήσουμε τον κόσμο μαζί, να βρούμε τι μας θυμώνει, τι μας αγχώνει, τι μας φοβίζει» λένε.

Μικρά μυστικά

«Ποτέ δεν γνωρίζουμε εξαρχήςτο φινάλε της κάθε ιστορίας»

Πότε άραγε οι δύο συγγραφείς γνωρίζουν ότι ένα βιβλίο τους έχει τελειώσει; «Είναι πολύ δύσκολο να βρεις το σημείο που πρέπει να σταματήσεις. Υπάρχουν συγγραφείς που εξαρχής ξέρουν πώς θα τελειώσει το βιβλίο τους. Εμείς όχι. Αλλάζουμε κατευθύνσεις και ξέρουμε κατά προσέγγιση ποιο θα είναι το φινάλε. Κάθε βιβλίο είναι ένα μακρύ ταξίδι. Το αισθανόμαστε με έναν τρόπο πότε τελειώνει».

Τελικά προτιμούν να είναι η Νίκι Γκέραρντ και ο Σιν Φρεντς η Νίκι Φρεντς; «Η αλήθεια είναι ότι σου δίνει αίσθηση ελευθερίας να γράφεις κάτι χωρίς οι άλλοι να γνωρίζουν ότι είσαι εσύ υπεύθυνος γι’ αυτό. Ωστόσο εξακολουθούμε να γράφουμε και ως ανεξάρτητοι συγγραφείς.

Δεν έχουμε χάσει την ταυτότητά μας για να γίνουμε η Νίκι Φρεντς κι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Αν και η αλήθεια είναι ότι τα βιβλία της έχουν καλύτερη τύχη από τα δικά μας στα ράφια των βιβλιοπωλείων».

Nicci French

Επιστροφή από το σκοτάδι

Μτφ: Αναστασία Καλλιοντζή

Εκδ. Διόπτρα, 2016, σελ. 416

Τιμή: 17 ευρώ