Στη μεγαλύτερη πώληση χρυσού που έχει πραγματοποιήσει οποιαδήποτε κεντρική τράπεζα του κόσμου τα τελευταία οκτώ χρόνια προχώρησε η Βενεζουέλα καθώς η οικονομική κρίση στη χώρα βαθαίνει και η κυβέρνηση ανησυχεί ότι μπορεί να μην πληρώσει δόσεις του χρέους της.

Το πρώτο φετινό τρίμηνο η Βενεζουέλα μείωσε τα αποθέματά της σε χρυσό κατά 16%, ύστερα από μείωση 24% που πραγματοποιήθηκε το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η πώληση αυτού του τριμήνου ήταν η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από το τρίτο τρίμηνο του 2007 όταν η Ελβετία πούλησε 3,2 εκατ. ουγκιές χρυσό.

Η Βενεζουέλα έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα λόγω της κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου και ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο βρίσκεται αντιμέτωπος με μεγάλες κοινωνικές και πολιτικές εντάσεις. Παράλληλα ο πληθωρισμός σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, η οικονομία συρρικνώνεται και στην αγορά καταγράφονται ελλείψεις βασικών καταναλωτικών αγαθών.

Οπως δείχνουν τα στοιχεία του ΔΝΤ, τα αποθέματα της χώρας σε μαύρο χρυσό υποχώρησαν τον Φεβρουάριο σε 7,67 εκατ. ουγκιές από 8,77 εκατ. ουγκιές τον Ιανουάριο. Τον Μάρτιο τα αποθέματα υποχώρησαν κι άλλο, σε 7,4 εκατ. ουγκιές.

Η κυβέρνηση της χώρας έχει αναφέρει πολλές φορές ότι θα εκπληρώσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της πλήρως και χωρίς καμία καθυστέρηση. Τον Φεβρουάριο ο υπουργός Εμπορίου Χεσούς Φαρία είχε πει ότι όλες οι πληρωμές χρέους για φέτος είναι εγγυημένες, περιλαμβανομένων και των βραχυπρόθεσμων. Το ίδιο ανέφερε λίγες ημέρες μετά και ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της χώρας Νέλσον Μερέντες.

Το ΑΕΠ της Βενεζουέλας αναμένεται να μειωθεί φέτος κατά 8% ύστερα από μείωση 5,7% που σημειώθηκε το 2015, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ. Το Ταμείο προβλέπει ακόμη ότι ο πληθωρισμός στη χώρα θα αγγίξει το 500%. Η Βενεζουέλα προσπαθεί με κάθε τρόπο να μειώσει τις εισαγωγές για να εξοικονομήσει χρήματα και αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο υπάρχουν πλέον ελλείψεις σε αρκετά προϊόντα. © Bloomberg News