«Στον ΣΕΒ δεν έχουμε πολιτική ατζέντα, δεν συμμετέχουμε σε κομματικές αντιπαραθέσεις, ούτε ως σύμμαχοι ούτε ως αντίπαλοι». Με τη φράση αυτή ο Θεόδωρος Φέσσας επιχείρησε χθες να στρογγυλέψει τις θέσεις που εξέφρασε πρόσφατα και οι οποίες προκάλεσαν έντονη κριτική ότι οι βιομήχανοι στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια στιγμή που η φοροεπιδρομή διαλύει την επιχειρηματικότητα.

Μιλώντας στην πρώτη ημέρα του βιομηχανικού συνεδρίου που διοργανώνει ο ΣΕΒ με θέμα «Η Ελλάδα πέρα από τη κρίση. Ισχυρή βιομηχανία για ανάπτυξη, καινοτομία και δουλειές», ο πρόεδρος του Συνδέσμου φρόντισε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την προ εβδομάδος χαλαρή κριτική του στο μείγμα μέτρων του Μνημονίου. Τότε είχε πει για τους φόρους ότι «δεν είναι το μείγμα των μέτρων που αποτρέπει τους επενδυτές παρά τα ελλείμματα, άδικα ή παράλογα μέτρα θα αναθεωρηθούν όταν υπάρξει πρόοδος», φράση που έκλεινε στην ουσία το μάτι στη κυβέρνηση, αφού άφηνε να εννοηθεί ότι οι επιχειρήσεις είναι πρόθυμες να κρατήσουν χαμηλά τους τόνους στο θέμα των φόρων.

Χθες, όμως, ο πρόεδρος του ΣΕΒ άλλαξε τροπάριο. «Με αυτό το μείγμα πολιτικής, αποθαρρύνονται οι επενδυτές, αρκετοί εξωθούνται στη παραοικονομία και άλλοι στην έξοδο από τη χώρα. Αυτό το μείγμα πολιτικής συμπιέζει εισοδηματικά τις πλέον παραγωγικές δυνάμεις, δεν διευρύνει τη φορολογική βάση, δεν περιορίζει περιττές και ανορθολογικές δαπάνες του κράτους, δεν αναλαμβάνει την ιδιοκτησία των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων», είπε σε σαφώς πιο αιχμηρούς τόνους και διάθεση να μη χαριστεί στην κυβέρνηση.

Η Θάνου, ο Πλάτωνας και η αλαζονεία

Τον αθηναίο φιλόσοφο Πλάτωνα και το έργο του «Πολιτεία» επικαλέστηκε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου  Βασιλική Θάνου στην πρώτη δημόσια εμφάνισή της μετά την υποβολή της αναφοράς του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου, ο οποίος ως γνωστόν έχει κάνει βαριές καταγγελίες ακόμα και για απόπειρα δωροδοκίας.

«Η χειρότερη μορφή αλαζονείας της διαφθοράς είναι όταν ο άδικος συκοφαντεί τον δίκαιο», είπε χαρακτηριστικά σε μια αποστροφή του λόγου της η ανώτατη δικαστική λειτουργός  μιλώντας στην εκδήλωση για τα 21 χρόνια από την ίδρυση της Εθνικής Σχολής Δικαστών.

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά σε συγκεκριμένα πρόσωπα και πραγματικά περιστατικά που να συνδέονται με τις επίμαχες καταγγελίες.

Αντ’ αυτού στον περιεκτικό χαιρετισμό της προς τους νέους συναδέλφους της τόνισε μεταξύ άλλων: «Το τελευταίο διάστημα, κατά το οποίο, οι έλληνες δικαστές και εισαγγελείς έχουν εντατικοποιήσει τις προσπάθειές τους για τη διερεύνηση και την τιμωρία της διαπλοκής και της διαφθοράς, διαπιστώνονται μέθοδοι σπίλωσης και εκφοβισμού τους, ακόμη και κατά ανώτατων δικαστών».

Τις αναφορές αυτές δικαστικοί κύκλοι τις διάβασαν ως απάντηση της προέδρου στις καταγγελίες Βγενόπουλου. «Διαβεβαιώνω – πρόσθεσε η Θάνου – ότι οι μέθοδοι αυτές συκοφάντησης και εκφοβισμού δεν αγγίζουν τους ακέραιους και έντιμους δικαστές, που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία του δικαστικού σώματος και οι οποίοι εξακολουθούν με σθένος και με αντικειμενικότητα και με αμεροληψία να ασκούν τα καθήκοντά τους όπως ακριβώς αρμόζει στους ανεξάρτητους δικαστές».