Τέσσερις χιλιάδες είναι οι αφίξεις μεταναστών στη νότια Ιταλία το τελευταίο 48ωρο. Δυο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη εξωλέμβιας μηχανής του πλεούμενου στο οποίο επέβαιναν.

Από την αρχή του έτους έφθασαν στη χώρα διά θαλάσσης περισσότεροι από 24.000 μετανάστες, σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές. Σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2015 σημειώθηκε αύξηση της τάξεως του 55%.

Την Πέμπτη αποβιβάστηκαν στο Ρήγιο της Καλαβρίας 558 άνθρωποι, προερχόμενοι κυρίως από την Αφρική, 121 στην Κατάνη της Σικελίας και 235 στο Κάλιαρι της Σαρδηνίας.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι πρόκειται στη συντριπτική τους πλειοψηφία για οικονομικούς μετανάστες που επιβιβάσθηκαν στις ακτές της Λιβύης σε μεγάλες βάρκες και φουσκωτές λέμβους.

Κατά την άποψη των αναλυτών, η θεαματική αυτή αύξηση των αναχωρήσεων από τη Λιβύη οφείλεται και στη σύσταση της κυβέρνησης εθνικής ενότητας στην Τρίπολη, διότι οι μαφιόζικες οργανώσεις που εκμεταλλεύονται αυτά τα «ταξίδια της απελπισίας», φοβούνται ότι στο μέλλον τα λιβυκά παράλια μπορεί να φυλάσσονται με αποτελεσματικότερο τρόπο.

Το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε από τους κατά τόπους νομάρχες να καταφέρουν να εξασφαλίσουν άλλες 15.000 κλίνες σε διάφορες περιφέρειες της Ιταλίας για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών.

Συνολικά, στα υπερπλήρη κέντρα παραμονής βρίσκονται, αυτή την στιγμή 112.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ, σύμφωνα με τις προβλέψεις ανθρωπιστικών οργανώσεων το σύνολο των αφίξεων φέτος στην Ιταλία μπορεί και να ξεπεράσει τις 300.000.