Η επιμονή του υπουργού Αμυνας και προέδρου του συγκυβερνώντος κόμματος των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου να ζητεί μετ’ επιτάσεως από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα το κεφάλι του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα ξύπνησε τα αριστερά αντανακλαστικά του όλου ΣΥΡΙΖΑ, που μετά τη συμφωνία του καλοκαιριού βρίσκονταν σε βαθύ ύπνο.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, λειτουργώντας θεσμικά, ανέφερε πως ο Πρωθυπουργός καταλαβαίνει απολύτως την ευαισθησία του κυβερνητικού του εταίρου. Δεν φαίνεται όμως να ισχύει το ίδιο και για το υπόλοιπο κόμμα του. Και μάλιστα σε όλα τα επίπεδα. Από κυβερνητικούς και κοινοβουλευτικούς παράγοντες μέχρι και τον βαθύ κομματικό μηχανισμό, ακόμη και σε επίπεδο νεολαίας.

«Δεν μπορεί να εμφανίζεται ο Καμμένος ως κήρυκας της εθνικοφροσύνης για μια λάθος κουβέντα στη ροή του λόγου» σχολίαζε χθες το πρωί κορυφαίο κοινοβουλευτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Και η αλήθεια είναι πως η συγκεκριμένη υπερευαισθησία του Καμμένου τούς ενόχλησε πολύ, καθώς όπως αναφέρουν από την Κουμουνδούρου εμφανίστηκε ο ίδιος ως «μακεδονομάχος» και εκείνοι σαν παρίες.

Για πολλούς από αυτούς, ήταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναδείξουν τη διαφορετική τους ιδεολογική ταυτότητα τόσο από τους ΑΝΕΛ όσο και από τη Νέα Δημοκρατία. Αλλωστε, αυτό που τους έχει φοβίσει περισσότερο όλο αυτό το διάστημα –ακόμα και από τις ακραίες αντιδράσεις εναντίον τους από ορισμένες κοινωνικές ομάδες –είναι η άποψη που παγιώνεται στο μυαλό μεγάλης κατηγορίας πολιτών, πως είναι ίδιοι με τους προηγούμενους εφόσον και εκείνοι ψηφίζουν Μνημόνια. Τώρα, με αφορμή την υπόθεση Μουζάλα, βρήκαν την ευκαιρία να διαφοροποιηθούν, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα προς την ηγετική ομάδα της κυβέρνησης πως η ανοχή τους έχει και όρια. Εστω και σε ιδεολογικά ζητήματα. Και οι αντιδράσεις αυτές ανάβουν φωτιές στο Μαξίμου, που βάλλεται ταυτόχρονα από δεξιά και από αριστερά.

Οι ρεαλιστές. Μπροστάρηδες σε αυτή τη μάχη υπεράσπισης του Γιάννη Μουζάλα –όχι από την αντιπολίτευση, αλλά από τον κυβερνητικό τους εταίρο –βρέθηκαν τα στελέχη της τάσης των ρεαλιστών του κυβερνώντος κόμματος. Προτού ακόμη υπάρξει οποιαδήποτε επίσημη κυβερνητική αντίδραση, ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης φρόντισε να δώσει το πρώτο δείγμα γραφής για τι θα ακολουθούσε στη συνέχεια από τους συντρόφους του. «Η χώρα για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού χρειάζεται «Μουζάλες»» υποστήριξε μιλώντας στα «ΝΕΑ».

Στη συνέχεια, η σκυτάλη πέρασε στον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος με συνεχείς χθεσινές παρεμβάσεις σε μέσα ενημέρωσης στήριζε χωρίς αστερίσκους τον αναπληρωτή υπουργό, πλέκοντας παράλληλα το εγκώμιό του. Μάλιστα, φρόντισε να στείλει σαφές μήνυμα προς τον Πάνο Καμμένο δηλώνοντας στον Real FM ότι «τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση διαβουλεύονται, αλλά η σύνθεση της κυβέρνησης είναι προνόμιο του Πρωθυπουργού».

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, στο ίδιο μήκος κύματος με τον Παπαδημούλη εξέπεμπε και το σύνολο των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι και εξέφρασαν και διά ζώσης στον Μουζάλα τη στήριξή τους κατά την παραμονή του στο Στρασβούργο.

Παρέμβαση για το θέμα πραγματοποίησε και η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, η οποία και με ανάρτησή της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε πως «το αίτημα για παραίτηση, παρά τη «συγγνώμη», προκρίνει το κομματικό ακροατήριο, υπονομεύοντας τη χώρα ολόκληρη ενόψει της κρίσιμης συνόδου», κλείνοντας τον κύκλο της παρέμβασης των ρεαλιστών.

Η στήριξη προς τον Μουζάλα δεν περιορίστηκε μόνο στα στελέχη των ρεαλιστών, αλλά εκφράστηκε απ’ όλες τις πλευρές του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλώσεις υπέρ του έγιναν από τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, τον πολιτικό του προϊστάμενο στο υπουργείο Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Σωκράτη Φάμελλο και τον γραμματέως της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ Ιάσονα Σχινά-Παπαδόπουλο. Κοινή συνισταμένη όλων των παρεμβάσεων αποτελεί η πλήρης στήριξη στο πρόσωπο του Γιάννη Μουζάλα, η παραδοχή πως πρόκειται για έναν υπουργό που έχει δώσει αυτούς τους μήνες όλο του το είναι και πως πρόκειται απλά για ένα γλωσσικό λάθος.