Λίγες ώρες μετά την απειλή του Πρωθυπουργού ότι θα μπλοκάρει τις ευρωπαϊκές αποφάσεις του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 7ης Μαρτίου αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση στο Προσφυγικό, η Αθήνα κλιμακώνει τον «ανένδοτο» κατά της Βιέννης, καθώς με απόφαση του Νίκου Κοτζιά ανακλήθηκε για διαβουλεύσεις στην Αθήνα η ελληνίδα πρεσβευτής στην αυστριακή πρωτεύουσα. Την ίδια ώρα, λευκός καπνός βγήκε από το Συμβούλιο των Μονίμων Αντιπροσώπων στο ΝΑΤΟ (NAC) για την ανάπτυξη της δύναμης στο Αιγαίο. Ωστόσο, δεν έχει οριστεί ακόμα με σαφήνεια η περιοχή της επιχείρησης, παρότι ο αρμόδιος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος προειδοποίησε χθες ότι η Ευρώπη έχει μόλις δέκα ημέρες για να πετύχει τη μείωση των ροών. Διαφορετικά, «το σύστημα θα καταρρεύσει πλήρως».

Η ανάκληση της ελληνίδας πρεσβευτού στη Βιέννη Χρυσούλας Αλειφέρη συνοδεύτηκε από ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία η ανάκληση δικαιολογείται ως μέτρο «για να διαφυλαχθούν οι φιλικές σχέσεις μεταξύ των κρατών και των λαών της Ελλάδας και της Αυστρίας». Στην ίδια ανακοίνωση η Διάσκεψη της Αυστρίας με τις χώρες του Βαλκανικού Διαδρόμου στη Βιέννη χωρίς την ενημέρωση ή την πρόσκληση της Ελλάδας χαρακτηρίζεται «εξωθεσμική πρωτοβουλία που έχει τις ρίζες της στον 19ο αιώνα», η οποία «υποσκάπτει τα θεμέλια της ευρωπαϊκής ενοποίησης».

Η ΑΥΣΤΡΙΑΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ. Είναι η δεύτερη φορά που η Αθήνα ανακαλεί πρεσβευτή της σε κράτος-μέλος της ΕΕ. Η προηγούμενη φορά ήταν τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν ανακλήθηκε ο έλληνας πρεσβευτής στην Πράγα με αφορμή τις δηλώσεις του τσέχου προέδρου ότι η χώρα του θα μπει στην ευρωζώνη όταν βγει η Ελλάδα. Η επιθετική τακτική της ανάκλησης είχε τότε θορυβήσει την Πράγα που με τηλεφώνημα του τσέχου υπουργού Εξωτερικών προς τον έλληνα ομόλογό του είχε επιχειρήσει να κατευνάσει τα πνεύματα.

Δεν συνέβη το ίδιο με τη χθεσινή κίνηση της Αθήνας. Το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε με ειρωνεία ότι η Αυστρία κατανοεί την ένταση που επικρατεί στην Ελλάδα, «αφού της αυξάνεται η πίεση για να συνεργαστεί στον περιορισμό της προσφυγικής ροής». Προσθέτει μάλιστα ότι η ανάκληση της πρεσβευτού είναι μια ευκαιρία για την ελληνίδα πρεσβευτή «να ενημερώσει τους έλληνες υπευθύνους για την κατάσταση και τις προκλήσεις για τις χώρες προορισμού, όπως η Αυστρία».

Σκληρή στάση κράτησε η Αυστρία και στο χθεσινό Συμβούλιο των ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών. Αρμόδιες πηγές σημείωναν ότι ιδιαίτερα επικριτικοί έναντι της Ελλάδας ήταν και οι υπουργοί των χωρών της ομάδας Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία). Ο αρμόδιος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος κατέστησε πάντως σαφές ότι ο χρόνος τελειώνει και ότι απομένουν μόλις δέκα ημέρες για να υπάρξει περιορισμός των ροών, διαφορετικά το σύστημα θα καταρρεύσει.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίον Ελλάδα, Τουρκία και Γερμανία επιχειρούν να δώσουν την εντύπωση ότι η νατοϊκή επιχείρηση θα αποδώσει άμεσα αποτελέσματα. Παρά τη σχετική συμφωνία ωστόσο, η οποία κατέστη εφικτή ξημερώματα της Πέμπτης σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων και υπό τις έντονες πιέσεις των ΗΠΑ και της Γερμανίας, δεν είναι σαφές πότε θα αναπτυχθεί η πλήρης δύναμη, ούτε σε ποια ακριβώς περιοχή θα επιτηρεί.