Κάποιο πουλάκι από την Κουμουνδούρου μου είπε πως η κυβέρνηση ανοίγει σιγά σιγά το θέμα του εκλογικού νόμου. Ηδη ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής επεξεργάζεται προτάσεις και η όλη ιστορία προχωράει για τα καλά.

Ειλημμένες αποφάσεις δεν υπάρχουν, τα πάντα βρίσκονται στο τραπέζι, όμως, όλα δείχνουν πως βαδίζουμε για ένα σύστημα αναλογικότερο και όχι για απλή αναλογική, θέση πάγια του ΣΥΡΙΖΑ. Και εδώ έχει ενδιαφέρον το πώς θα αντιδράσει το κόμμα.

Από τη μια η Επιτροπή Θέσεων που συνεδριάζει διαρκώς ενόψει συνεδρίου υπό το άγρυπνο βλέμμα του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη διατηρεί μαθαίνω τη θέση για την απλή αναλογική, από την άλλη η κυβέρνηση αλλάζει τον εκλογικό νόμο επί το αναλογικότερο.

Προφανώς, σε ακόμη μία περίπτωση ισχύει το άλλο θέλω, άλλο κάνω και άλλο εννοώ. Ή μήπως ασπάζονται το δόγμα του πρώην προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια που –αν και κομμουνιστής –δήλωνε πως άλλο η ιδεολογία και άλλο η διαχείριση του κράτους;

Οι θέσεις για το συνέδριο

Μια και αναφέρθηκα στην Επιτροπή Θέσεων για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, να σας ενημερώσω ότι ο πρώτος κύκλος των συζητήσεων ολοκληρώθηκε και τα πρώτα κείμενα κατατέθηκαν.

Θα υπάρξει και δεύτερη επεξεργασία, όμως θα βαδίσουν πάνω στις αποφάσεις που ελήφθησαν το βράδυ της Πέμπτης, σε συνάντηση όπου συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο γραμματέας του κόμματος Παναγιώτης Ρήγας, ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μπαλάφας, ο βουλευτής Χριστόφορος Παπαδόπουλος και το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Νάσος Ηλιόπουλος, καθώς και ο πανεπιστημιακός Αλκης Ρήγος.

Τα θέματα που τους απασχόλησαν όλο αυτό το διάστημα ήταν κυρίως ιδεολογικά. Η Αριστερά τον 21ο αιώνα, η τακτική που θα πρέπει να ακολουθηθεί και το ερώτημα «τι κόμμα θέλουμε». Τι να κάνουμε, πρέπει να φορέσουμε στα Μνημόνια και έναν ιδεολογικό μανδύα.

Παραμένουν οι τάσεις

Τη συνάντηση, εκτός από τα ιδεολογικά, απασχόλησε και το θέμα του καταστατικού. Και σε αυτό το κομμάτι θα υπάρξουν τροποποιήσεις. Η σημαντικότερη αφορά το θέμα λειτουργίας των τάσεων. Η θεσμοθετημένη εσωκομματική δράση τους θα συνεχιστεί, όμως αναζητείται η φόρμουλα που δεν θα τους επιτρέπει να συμπεριφέρονται ως κόμμα μέσα στο κόμμα. Πώς θα γίνει τώρα αυτό, μένει να το δούμε στην πράξη. Μπορεί να λειτουργούν σαν λέσχες συζητήσεων και προβληματισμού.

Το παράλληλο πρόγραμμα

Να μείνω όμως στον ΣΥΡΙΖΑ για να σας πω ότι το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του κόμματος ετοιμάζει αύριο Κυριακή ημερίδα με τίτλο «Κοινωνική οικονομία: απάντηση στην κρίση. Παίρνουμε τη ζωή μας στα χέρια μας –δημιουργούμε τις δικές μας δουλειές». Το θέμα της λεγόμενης κοινωνικής οικονομίας είναι κάτι το οποίο πιστεύουν πολύ στην Κουμουνδούρου.

Και δεν θα σας ανέφερα την εκδήλωση, αν δεν ήταν βασικές ομιλήτριες η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου και η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου.

Το θέμα είναι πως οι δύο υπουργίνες είναι υπεύθυνες για τα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας και αντιμετώπισης της ακραίας φτώχειας, τα οποία δεν έχουν πάει σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο. Και συχνά – πυκνά οι σύντροφοί τους αναφέρουν πως έχουν προσωπική ευθύνη για το μπάχαλο και τα μπρος – πίσω στα κομμάτια που τους αφορούν. Αυτοί τα λένε, όχι εγώ.