Ηταν η μεγάλη έκπληξη της Αϊοβα. Ο «άλλος νικητής» στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών. Διότι ήρθε μεν στην τρίτη θέση, με πρώτο τον Τεντ Κρουζ και δεύτερο τον Ντόναλντ Τραμπ (που φωνάζει τώρα πως ο Κρουζ έκλεψε τη νίκη, αλλά αυτό είναι μια άλλη, πονεμένη ιστορία), κατάφερε όμως να αποσπάσει το 23,1% των ψήφων, μόλις 1,2% λιγότερο από τον Τραμπ. Κι εκεί που πολλοί τον είχαν ξεγράψει ο 44χρονος Μάρκο Ρούμπιο, που δεν έχει καν ολοκληρώσει την πρώτη του θητεία ως γερουσιαστής της Φλόριδας, ξαναμπήκε δυναμικά στον αγώνα.

Οι τίτλοι των βιβλίων που έχει γράψει λένε πολλά για αυτόν: «Ενας αμερικανός γιος» και «Αμερικανικά ονειρα». Γιος μεταναστών από την Κούβα, αποφάσισε νωρίς να ασχοληθεί με την πολιτική. Ο παππούς του θαύμαζε τον Ρόναλντ Ρίγκαν: ήταν αρκετό για να διαλέξει και αυτός πλευρά. Ο Ρούμπιο μπήκε στην πολιτική το 1996 συμμετέχοντας στην εκστρατεία του Ρεπουμπλικανού Μπομπ Ντόουλ. Εκεί γνώρισε τον Τζεμπ Μπους, μετέπειτα μέντορά του, νυν αντίπαλό του. Εξελέγη στο Κοινοβούλιο της Φλόριδας το 2000, έμεινε εκεί οκτώ χρόνια και έγινε ο πρώτος (και νεότερος) πρόεδρος κουβανικής καταγωγής του σώματος.

Εξαιρετικός ρήτορας χρησιμοποίησε το πόστο αυτό ως εφαλτήριο προκειμένου να εκλεγεί στην αμερικανική Γερουσία το 2010, στις εκλογές που σημαδεύτηκαν από την άνοδο του Tea Party. Ο Κρουζ δανείζεται μεγάλο μέρος και της θεματολογίας του και της καταστροφολογίας του. Οι ψήφοι του στη Γερουσία αντικατοπτρίζουν έναν αναμφισβήτητο συντηρητισμό, ιδιαίτερα στα κοινωνικά ζητήματα. Ψηφίζει εντούτοις, μαζί με άλλους Ρεπουμπλικανούς και το σύνολο των Δημοκρατικών γερουσιαστών υπέρ της μεταναστευτικής μεταρρύθμισης. Και στη συνέχεια – υπενθυμίζει η «Μοντ» – υπαναχωρεί, πυροδοτώντας κατηγορίες εις βάρος του για καιροσκοπισμό.

Πώς έφτασε λοιπόν να αποτελεί την ελπίδα της μετριοπαθούς πτέρυγας των Ρεπουμπλικανών; Η απλή απάντηση είναι: διά της εις άτοπον απαγωγής. Οταν ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να μετατρέψει τις προκριματικές εκλογές στις ΗΠΑ σε ριάλιτι σόου, πολλοί πίστευαν πως ήταν μια φούσκα που σύντομα θα έσκαγε. Και όμως, παρότι ήρθε δεύτερος στην Αϊοβα, στις δημοσκοπήσεις για το Νιου Χάμσαϊρ προηγείται κατά 20%. Οσο για τον νικητή της Αϊοβα, τον Τεντ Κρουζ, τον αγαπημένο των ευαγγελικών, μόλις πρόσφατα το αμερικανικό «Salon» δημοσίευσε άρθρο με τον τίτλο «Πέντε λόγοι για τους οποίους ο Τεντ Κρουζ είναι πιο επικίνδυνος από τον Ντόναλντ Τραμπ» (είναι «πιο φανατικός», «ένας παθιασμένος ιδεολόγος», «πιο έξυπνος», «πιο πειθαρχημένος», «ένας ατομιστής πρόθυμος να καταστρέψει τους θεσμούς»).