Σε μια εποχή που η Ελλάδα είναι στο στόχαστρο των ξένων οι οποίοι μας κουνούν επιδεικτικά το δάχτυλο, υπάρχει και ένας (Γερμανός μάλιστα!) που μιλώντας για τη χώρα μας στάζει μέλι. Ο κορυφαίος αθλητικός παράγοντας του κόσμου, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ, τις μέρες που βρέθηκε στην Αθήνα έδειξε και πάλι τον μεγάλο του σεβασμό προς τη χώρα που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, την οποία και διαφημίζει όπου σταθεί και όπου βρεθεί.

Μαζί του σε κάθε βήμα ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές μιλώντας στην «Ομάδα».

«Δεν είναι τυχαίο ότι με το που εξελέγη στην προεδρία της ΔΟΕ ο Τόμας Μπαχ, το πρώτο ταξίδι που έκανε ήταν στην Ελλάδα, δίνοντας, όπως μας είχε πει τότε, έναν συμβολικό χαρακτήρα σε αυτή την κίνηση για να τιμήσει τη γενέτειρα των Αγώνων και είχε και συνάντηση με τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Συνεπώς και αυτή τη φορά έδειξε τον σεβασμό που έχει για τη χώρα μας, συμμετέχοντας σε μια σειρά από εκδηλώσεις. Αρχικά είχε συνάντηση με τον νέο Πρόεδρο, τον Προκόπη Παυλόπουλο και παρέστη στην τελετή βράβευσης των κορυφαίων αθλητών μας, με τους οποίους συνομίλησε με θέρμη και τους διαβεβαίωσε ότι θα είναι δίπλα τους. Επισκέφτηκε το κέντρο προσφύγων στον Ελαιώνα, πέρασε από το Παναθηναϊκό Στάδιο όπου παρακολούθησε το πρόγραμμα που έχουμε δημιουργήσει με τα παιδιά, μάλιστα συμμετείχε μαζί τους σε αγωνίσματα, και φυσικά ως χρυσός ολυμπιονίκης της ξιφασκίας επισκέφθηκε και τους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο ΟΑΚΑ.

Ολα αυτά τα έκανε με μεγάλη ευχαρίστηση και πάθος στέλνοντας διεθνώς το μήνυμα ότι η Ελλάδα κάνει πολύ περισσότερα από όσα θα μπορούσε μια μικρή χώρα, ακόμα και στο θέμα το Προσφυγικό» λέει ο Σπύρος Καπράλος, που ήδη συμφώνησε με τη ΔΟΕ, μετά την αφή της φλόγας για το Ρίο (21 Απριλίου στην Αρχαία Ολυμπία) και κατά τη διάρκεια της λαμπαδηδρομίας επί ελληνικού εδάφους, αυτή να περάσει και από κέντρο προσφύγων του Ελαιώνα.

«Προκειμένου ένας ή μια πρόσφυγας να μεταφέρει ως λαμπαδηδρόμος την ιερή φλόγα και να περάσει το μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης προς όλο τον κόσμο» λέει ο πρόεδρος της ΕΟΕ, που είχε την τιμή να συμμετέχει στη σύνταξη της επιστολής – πρότασης για το Νομπέλ Ειρήνης.

«Ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Θανάσης Βαλτινός μου τηλεφώνησε και μαζί με τους επιφανείς καθηγητές συντάξαμε την πρόταση προς την αρμόδια επιτροπή για να δοθεί το Νομπέλ Ειρήνης στη γιαγιά της Συκαμνιάς Αιμιλία Καμβύση, στον ψαρά Στρατή Βαλιαμό και στην ηθοποιό Σούζαν Σαράντον.

Στο πρόσωπό τους αντικατοπτρίζονται όλοι οι έλληνες εθελοντές νησιώτες κάτοικοι του Αιγαίου και το ίδιο το φιλόξενο πρόσωπο της Ελλάδας, αλλά και οι ξένοι εθελοντές».

Η ήττα από την Ισπανία το 1984 έκλεισε τον δρόμο προς το μετάλλιο στην Εθνική Πόλο, μέλος της οποίας ήταν ο Σπύρος Καπράλος (όπως και το 1980), ο οποίος ελπίζει να πανηγυρίσει από την εξέδρα πλέον ένα μετάλλιο του πόλο που «το αξίζει και το μπορεί».

ΟΙ ΧΟΡΗΓΙΕΣ. Ο ίδιος αισιοδοξεί ότι στο Ρίο θα έχουμε διπλασιασμό των ελληνικών μεταλλίων του Λονδίνου (2), όμως ορισμένοι αθλητές δεν θα ήταν τώρα εδώ να τα διεκδικούν αν η ΕΟΕ και ο πρόεδρός της δεν είχαν εφαρμόσει το πρόγραμμα Υιοθετήστε έναν Αθλητή βρίσκοντάς τους ουσιαστικά χορηγό. «Το χαμόγελο και τα λόγια εκτίμησης των κορυφαίων αθλητών μας αποτελούν για μας τη μεγαλύτερη ικανοποίηση. Κάποιοι ήταν έτοιμοι να σταματήσουν τον αθλητισμό και τώρα νιώθουν ότι το όνειρό τους είναι ζωντανό και είναι ανοιχτός ο δρόμος για να προετοιμαστούν αξιοπρεπώς και να διεκδικήσουν τη διάκριση στο Ρίο».

Οι οποίοι αθλητές αντιμετωπίζουν και άλλα προβλήματα, όπως την απειλή του ιού Ζίκα που εμφανίστηκε εσχάτως.

«Είμαστε σε άμεση επαφή με τη ΔΟΕ που ήδη μας έστειλε μια εγκύκλιο και για τον Ζίκα, σύμφωνα με την οποία η υγειονομική της επιτροπή συλλέγει όλες τις πληροφορίες για τον ιό. Το καλό είναι –δεδομένου ότι ο Ζίκα προκαλείται κυρίως από τσίμπημα κουνουπιών –ότι Ιούλιο και Αύγουστο στη Βραζιλία έχουν χειμώνα και οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν την ανάπτυξη των κουνουπιών. Παρακολουθούμε όμως από κοντά το θέμα».

Η υποψηφιότητα

Ο Σπύρος Καπράλος θα είναι ένας εκ των υποψηφίων για τη θέση του «έλληνα αθανάτου» που θα αντικαταστήσει τον Λάμπη Νικολάου στη ΔΟΕ. Οπως λέει: «Θεωρώ ότι σίγουρα η ΔΟΕ θα αναπληρώσει την ελληνική θέση και θα πρέπει να επιλέξει ζυγίζοντας την αθλητική ιστορία του κάθε υποψηφίου αλλά και το τι μπορεί να προσφέρει στο ολυμπιακό κίνημα».