Η Ασία αντιμετωπίζει μια μεγάλη πρόκληση όσον αφορά το ανθρώπινο κεφάλαιο. Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες η αύξηση στο μέγεθος και στην ποιότητα του εργατικού δυναμικού της βοήθησε την ήπειρο να γίνει παγκόσμιο κέντρο για την αλυσίδα παραγωγής προϊόντων. Η προσπάθεια αυτή όμως κινδυνεύει τώρα να αποτύχει καθώς οι εργαζόμενοι δεν πληρούν τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας.

Η Ασία έχει πολλούς μορφωμένους νέους εργαζομένους. Καθώς όμως συντελείται συνεχώς τεχνολογική πρόοδος, οι γνώσεις και τα προσόντα που προσφέρει το σχολείο συχνά δεν είναι αρκετά, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ανεργία των νέων, η υποαπασχόληση και η δυσαρέσκεια.

Οι κυβερνήσεις των χωρών της Ασίας οφείλουν να βελτιώσουν τα συστήματα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης ώστε να αποκτήσουν οι εργαζόμενοι τα προσόντα που χρειάζονται για να ενισχυθούν η οικονομική ανάπτυξη και η παραγωγικότητα –το κλειδί για καλύτερες θέσεις εργασίας και υψηλότερους μισθούς. Επίσης χρειάζεται αναμόρφωση του συστήματος της υποχρεωτικής εκπαίδευσης με έμφαση στην τεχνολογία.

Οι προκλήσεις είναι μεγάλες και οι κυβερνήσεις των χωρών της Ασίας θα πρέπει να συνεργαστούν στον τομέα αυτόν. Για παράδειγμα μπορούν να εντοπίσουν τις ανάγκες που υπάρχουν στην αγορά εργασίας και τις τεχνολογικές γνώσεις που απαιτούνται για νέες θέσεις εργασίας, να υιοθετήσουν μηχανισμούς για την εφαρμογή των αλλαγών αυτών και να μοιραστούν το κόστος. Επιπλέον μπορούν να επιτρέψουν τη μεγαλύτερη κινητικότητα των εργαζομένων και των φοιτητών. Τις επερχόμενες δεκαετίες η Ασία θα συνεχίσει να παρέχει στην παγκόσμια αγορά μεγάλο αριθμό εργαζομένων. Γι’ αυτό τα προσόντα που θα έχουν οι εργαζόμενοι αυτοί θα είναι καθοριστικό όχι μόνο για την Ασία αλλά για όλη την παγκόσμια οικονομία.

Ο Λι Γιονγκ Ουά είναι καθηγητής Oικονομικών και διευθυντής του Asiatic Research Institute στο Πανεπιστήμιο της Κορέας. Διετέλεσε επικεφαλής οικονομολόγος της Asian Development Bank και ήταν σύμβουλος επί οικονομικών θεμάτων του πρώην προέδρου της Νοτίου Κορέας Λι Μιούνγκ Μπακ.