Και επίσημα εγκρίθηκε, το απόγευμα της Τρίτης, η εκταμίευση της υποδόσης του ενός δισ. από το διοικητικό συμβούλιο του ESM.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, η εκταμίευση, η οποία έπεται της ψήφισης της δεύτερης δέσμης προαπαιτουμένων από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, προορίζεται για την εξυπηρέτηση του χρέους, τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού και τη συγχρηματοδότηση έργων για τα οποία παρέχουν κονδύλια και τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ.

Σε δήλωσή του ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα συνεχιστεί η καλή συνεργασία με τους έλληνες εταίρους μας, έτσι ώστε η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος του ESM να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2016».

Σημείωσε, ακόμη, ότι «μόνο ένα επιτυχημένο κλείσιμο της αξιολόγησης μπορεί να οδηγήσει σε συζητήσεις για περαιτέρω ελάφρυνση χρέους, όπως έχει υποστηρίξει στο παρελθόν και το Eurogroup».

«Με την εκταμίευση του 1 δισ. ο ESM στηρίζει την ελληνική κυβέρνηση στη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων. Οι δε μεταρρυθμίσεις καλύπτουν μεγάλο εύρος δράσεων που είναι σημαντικές για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας. Μερικά από τα μέτρα αφορούν την τόνωση του ανταγωνισμού στην ενέργεια -που αναμένεται να ρίξει τις τιμές- καθώς και έναν νέο νόμο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που θα απελευθερώσει ρευστότητα και θα τονώσει την οικονομική δραστηριότητα», κατέληξε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Για τη θετική εξέλιξη της εκταμίευσης της υποδόσης είχε προϊδεάσει η Κομισιόν, η οποία, επιβεβαιώνοντας την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των θεσμών αναφορικά με τη δεύτερη δέσμη προαπαιτούμενων, μίλησε για άμεση εκταμίευση.

Το επόμενο ραντεβού Αθήνας – κουαρτέτου είναι στις 18 Ιανουαρίου και αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς θα τεθούν κρίσιμα ζητήματα όπως το Ασφαλιστικό.

To 1 δισ. αποτελεί την τρίτη και τελευταία εκταμίευση για την αρχική δόση του δανείου των 16 δισ. που συμφωνήθηκε τον Αύγουστο.

Ο ESM έχει επίσης αποδεσμεύσει 5,4 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η συνολική στήριξη του ESM στην Ελλάδα, μετά και τη σημερινή εκταμίευση, θα αγγίξει τα 21,4 δισ. ευρώ, που αποτελεί το 1/4 του κόστους του αρχικού προγράμματος των 86 δισ., όπως είχε εγκριθεί από το ΔΣ του ESM στις 19 Αυγούστου.

Να σημειωθεί ότι προηγήθηκε θρίλερ με δύο αναβολές της συνεδρίασης του Δ.Σ. του ESM, λόγω της εκκρεμότητας που υπήρχε στο προαπαιτούμενο που συνδέεται με τις δαπάνες των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων.