Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζει ο βελγικός Τύπος τις διαρροές, σε μερίδα του «αγγλοσαξονικού» Τύπου, πληροφοριών που εμφανίζουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έτοιμη να παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα πρόταση, η οποία θα προβλέπει την ενεργοποίηση, με πρωτοβουλία της ίδιας της Επιτροπής, ενός ευρωπαϊκού σώματος ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής σε περίπτωση που ένα κράτος μέλος της ΕΕ εμφανίσει σοβαρές αδυναμίες ως προς τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ζώνης Σένγκεν.

Οπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Le Soir, το εν λόγω σχέδιο θα μετατρέψει την FRONTEX σε έναν πραγματικό Ευρωπαϊκό Οργανισμό συνόρων με αρμοδιότητες δημόσιας εξουσίας, ο οποίος θα έχει στην διάθεσή του ένα ευρωπαϊκό σώμα ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής, αποτελούμενο από 1.000 – 2.000 άνδρες, το οποίο θα συσταθεί από τα κράτη μέλη της ΕΕ και θα είναι έτοιμο να επέμβει μέσα σε δύο με τρεις μέρες.

Τα κράτη δεν θα μπορούν να εμποδίσουν μια τέτοια επέμβαση παρά μόνο με αντίστροφη ειδική πλειοψηφία στο Συμβούλιο, γεγονός που, όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα , μπορεί να προκαλέσει την έντονη αντίδραση πολλών εκ των κρατών μελών που δεν επιθυμούν να εκχωρήσουν στην ΕΕ μέρος της εθνικής τους κυριαρχίας.

«Θα υπάρξουν αντιδράσεις»

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή που επικαλείται η εφημερίδα, αναμένεται να εναντιωθούν μια σειρά κρατών μελών με «ευαισθησία» σε θέματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας στα σύνορά τους, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Κύπρος, η Μάλτα κ.ά. Ακόμα όμως και οι τέσσερις χώρες του Visegrad, σημειώνει η ευρωπαϊκή πηγή, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα αποδεχθούν ελαφρά την καρδία τη μεταφορά της εθνικής τους κυριαρχίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το σχέδιο είναι πολύ φιλόδοξο, επισημαίνει η ίδια ευρωπαϊκή πηγή, και ο υποχρεωτικός του χαρακτήρας δημιουργεί προβλήματα και ως προς το θέμα της συμβολής σε ανθρώπινο δυναμικό στο ευρωπαϊκό σώμα συνοριοφυλακής, αφού, από βελγικής σκοπιάς, για παράδειγμα, δεν θα είναι εύκολο να διατεθούν στρατιωτικές δυνάμεις από μία μικρή χώρα που δεν έχει εξωτερικά σύνορα και έχει ανάγκη όλους τους στρατιώτες της εν όψει μιας ενδεχόμενης κρίσης.

Κατά την εφημερίδα De Standaard, με τις προτάσεις αυτές ο Γιούνκερ ακροβατεί στην λεπτή διαχωριστική γραμμή μεταξύ της εθνικής κυριαρχίας και των ευρωπαϊκών αρμοδιοτήτων. Εν είδει συμπεράσματος, η εφημερίδα παρατηρεί ότι το σχέδιο της Κομισιόν είναι «ιδιαίτερα φιλόδοξο» και αναμένεται να προκαλέσει έντονες συζητήσεις.