Μετά τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ αναδεικνύει ως μείζον ζήτημα την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Ο Τουσκ αναγνωρίζει ότι η Γερμανία για ιστορικούς λόγους δεν μπορεί να κλείσει τα εθνικά της σύνορα. Ένας λόγος παραπάνω, για τον πρόεδρο του Συμβουλίου, να ανταποκριθεί στον ηγετικό της ρόλο και να δραστηριοποιηθεί ενεργά στη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων.

Η προσφυγική κρίση ήταν στην ατζέντα του δείπνου που είχε ο Ντόναλντ Τουσκ με την Άνγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία του Βερολίνου. Δηλώσεις δεν έγιναν, καθώς η συνάντηση είχε ανεπίσημο χαρακτήρα. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα μιλήσει στη διάσκεψη που διοργανώνει η πρωτοβουλία „A Soul for Europe“ τη Δευτέρα στο Βερολίνο με θέμα „η Ευρώπη, οι αξίες της, οι πολίτες της“ για την ενίσχυση της συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών στη διαδικασία αποφάσεων της ΕΕ.

«Ο τρόπος με τον οποίο η Γερμανία αντιλαμβάνεται τον ηγετικό της ρόλο είναι ο πιο φιλελεύθερος και ανεκτικός στην ευρωπαϊκή ιστορία», είπε ο Τουσκ στην κυριακάτικη «Βελτ αμ Ζόνταγκ». Χαρακτήρισε «ικανοποιητικό» να βλέπει κανείς «πόσο ανοιχτή και ανθρώπινη είναι η συμπεριφορά του Βερολίνου στους πρόσφυγες». Αλλά αυτό δεν αρκεί, για τον Τουσκ, η Γερμανία πρέπει να κάνει περισσότερα για να ανταποκριθεί στο ρόλο της.

«Ανάληψη ηγετικής ευθύνης σημαίνει επίσης, από κοινού με άλλα κράτη-μέλη να διασφαλίσει τα ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα», τόνισε. «Κατανοώ, ότι η Γερμανία για ιστορικούς λόγους έχει δυσκολίες να στήσει ένα αυστηρό έλεγχο στα σύνορά της», συμπλήρωσε ο πολωνός πρόεδρος του Συμβουλίου. «Ανάληψη ηγετικής ευθύνης σημαίνει για τη Γερμανία επίσης να ελέγξει εν ανάγκη ενεργά σε μία πανευρωπαϊκή μονάδα τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης», είπε ο Τουσκ.

«Ευαισθησίες» και στεγανοποίηση συνόρων

Το Βερολίνο αναγνωρίζει ότι υπάρχουν „ευαισθησίες“στο ζήτημα των θαλάσσιων συνόρων στο Αιγαίο. Δημοσίως τουλάχιστον δεν έθεσε θέμα κοινών ελληνο-τουρκικών περιπολιών στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και της Τουρκίας, όπως έπραξε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Αντ΄ αυτού η γερμανική κυβέρνηση ζητά ενίσχυση του FRONTEX και διεύρυνση της συνεργασίας που υπάρχει ήδη με την τουρκική ακτοφυλακή στο πλαίσιο της δράσης «ΠΟΣΕΙΔΩΝ». Πάντως, όσο εντείνεται η πίεση του προσφυγικού κύματος στη Γερμανία, τόσο πιο επιτακτικά θα τίθεται και βελτίωση της φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων Ελλάδας-Τουρκίας για τη στεγανοποίηση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε και από το βήμα της γερμανικής βουλής (15.10.) τη βελτίωση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ ελληνικών νησιών και Τουρκίας.

Την περασμένη Πέμπτη μετά τη συμφωνία των τριών κομμάτων του κυβερνητικού της συνασπισμού για το προσφυγικό η Μέρκελ αναγνώρισεότι δεν μπορεί να υπάρξει „μονομερής διασφάλιση των συνόρων“, σημειώνοντας τον „κομβικό ρόλο“ που παίζει στο ζήτημα αυτό η Τουρκία.

Ο υπουργός ΟικονομικώνΒόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε την περασμένη Παρασκευή ότι χωρίς ασφαλή εξωτερικά σύνορα της ΕΕ δεν μπορούν να μείνουν ανοιχτά τα εσωτερικά σύνορα και θα τεθεί σε κίνδυνο η ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών στις χώρες του Σένγκεν.