Τα υπουργικά έδρανα είχαν γεμίσει από νωρίς. Σε αντίθεση με την παρθενική συνεδρίαση του κοινοβουλευτικού ελέγχου όταν κανείς τους δεν είχε προσέλθει να απαντήσει στις ερωτήσεις βουλευτών, 14 υπουργοί κόσμησαν χθες με την παρουσία τους –γιατί άλλο ρόλο δεν είχαν –την Ωρα του Πρωθυπουργού. Στη σκιά της νέας προσφυγικής τραγωδίας που εκτυλίσσεται στο Αιγαίο όπου –αριθμός ανατριχιαστικός –τουλάχιστον 76 παιδιά έχουν πνιγεί τους τελευταίους δύο μήνες, ο Αλέξης Τσίπρας μπήκε στην Ολομέλεια είκοσι λεπτά μετά τις δέκα το πρωί και απάντησε στην επίκαιρη ερώτηση του Γιώργου Κουμουτσάκου.

Ο βουλευτής της ΝΔ ζήτησε να ενημερωθεί για το τι ακριβώς συμφώνησε η κυβέρνηση στο Προσφυγικό στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής και κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό για δείγματα διγλωσσίας ανάλογα με εκείνα του Μνημονίου. «Κάθε φορά που μιλάτε για επιτυχίες, ξέρετε, ανησυχούμε. Γιατί άλλα λέτε δημοσίως και άλλα συμφωνείτε» είπε ο Κουμουτσάκος, καλώντας τον Αλέξη Τσίπρα να κοιτάξει το παράδειγμα της Τουρκίας. «Κέρδισε, χωρίς να έχει καμία δέσμευση. Οικονομικά, ενίσχυση 3 δισ. ευρώ. Πολιτικά, σχεδόν την άρση της απαγόρευσης βίζας. Γεωστρατηγικά, της αναγνωρίζεται ένας κομβικός ρόλος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Εμείς, τίποτα!» τόνισε ο βουλευτής. Σε αυτό η απάντηση ήρθε στη δευτερολογία του Πρωθυπουργού, δίνοντας τον παλμό της συζήτησης αλλά και οδηγώντας τον Κουμουτσάκο σε διευκρινιστικές εξηγήσεις.

«Μας κατηγορείτε που δεν μπήκαμε στο παζάρι όπως η Τουρκία, που θέλησε να πάρει κάποια δισ. ώστε να κάνει αυτό που οφείλει, να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να φυλάει τα σύνορα. Να πούμε, δηλαδή, κι εμείς ότι αν δεν μας δώσετε λεφτά, θα αφήνουμε πρόσφυγες να πνίγονται και να απειλούμε ότι θα τους στέλνουμε νύχτα κρυφά;» διερωτήθηκε ο Πρωθυπουργός και ανεβάζοντας τους τόνους συμπλήρωσε: «Πόσο κοστολογείται μια ανθρώπινη ζωή, ένα πιάτο φαγητό, μια αγκαλιά, μια ζωή παιδιού;». Ξεκαθάρισε βέβαια ότι αποδέκτης των πυρών του δεν ήταν ο βουλευτής της ΝΔ αλλά «όλοι όσοι κουνάνε το δάχτυλο στην Ελλάδα» και υπογράμμισε ότι «ο ελληνικός λαός μπορεί να είναι φτωχός, είναι όμως πλούσιος σε αξίες και ανθρωπιά».

Η αναφορά του περί «απειλών» πάντως ενεργοποίησε τη μνήμη έμπειρων κοινοβουλευτικών παραγόντων που επεισήμαιναν κατ’ ιδίαν ότι ο Αλέξης Τσίπρας μάλλον ξέχασε γρήγορα τις «απειλητικές προειδοποιήσεις» του υπουργού Εθνικής Αμυνας και κυβερνητικού του εταίρου τον περασμένο Μάρτιο στο Εθνικό Συμβούλιο των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Οπως έλεγαν, ο Πάνος Καμμένος είχε υποστηρίξει ότι αν οι εταίροι – πιστωτές προσπαθήσουν να χτυπήσουν την Ελλάδα, τότε η ελληνική κυβέρνηση θα αναστείλει τη Συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ και θα στείλει τους μετανάστες που βρίσκονται στο έδαφός της στο Βερολίνο.

Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας είχε ασκήσει σφοδρή κριτική τόσο στους χειρισμούς της Ευρώπης αναφορικά με τις προσφυγικές ροές όσο και στους λόγους που τις προκαλούν –«οι ροές αυτές θα υπάρχουν όσο υπάρχει το όραμα αυτών των ανθρώπων για μία καλύτερη ζωή». Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την οδύνη του υπογραμμίζοντας ότι «τα κύματα του Αιγαίου δεν ξεβράζουν, απλά, νεκρά παιδιά αλλά τον ίδιο τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, διότι δεν μπορεί να μένει κανείς απαθής εδώ και μήνες σε μία ανθρωπιστική τραγωδία που εξελίσσεται με ευθύνη της Δύσης». Οπως εξήγησε, οι πολεμικές επεμβάσεις στην περιοχή δεν έγιναν προκειμένου να αναδείξουν τον αναγκαίο εκδημοκρατισμό αυτών των κρατών αλλά για γεωπολιτικά συμφέροντα. «Ως μέλος αυτής της ευρωπαϊκής ηγεσίας αισθάνομαι ντροπή τόσο για την ανικανότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτό το ανθρώπινο δράμα όσο και για το επίπεδο της συζήτησης που διεξάγεται σε επίπεδο κορυφής όπου ο ένας προσπαθεί να πετάξει το μπαλάκι στον άλλον» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και χαρακτήρισε «υποκριτικά και κροκοδείλια» τα δάκρυα για τα νεκρά παιδιά στις ακτές του Αιγαίου. «Τα ζωντανά παιδιά, που έρχονται κατά δεκάδες χιλιάδες και στοιβάζονται στον δρόμο της προσφυγιάς, δεν τα συμπαθεί κανένας» τόνισε.