Ο νέος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας έχει πάρει πολύ ζεστά την αποστολή που του έχει ανατεθεί, προκειμένου να ενταθούν οι προσπάθειες για άνοιγμα του κυβερνώντος κόμματος στην κοινωνία, μέσω της εγγραφής νέων μελών.

Για την ακρίβεια, θα οργώσει μέχρι και τις αρχές του επόμενου έτους τη χώρα από άκρη σε άκρη. Πρώτος σταθμός της εξόρμησης του Ρήγα –που έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη Παρασκευή –είναι η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Μέχρι στιγμής περιόδευσε σε Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα, Κομοτηνή και Ξάνθη, με τα μηνύματα που λαμβάνει να είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικά, σύμφωνα με τους συνεργάτες του.

Σήμερα ολοκληρώνει αυτή την πρώτη φάση εξορμήσεων στη Δράμα, με ανοιχτή συγκέντρωση στην τοπική οργάνωση της πόλης.

Για να δούμε λοιπόν, θα καταφέρει περισσότερα από ό,τι οι προκάτοχοί του στη θέση του γραμματέα που επιχείρησαν κάτι αντίστοιχο τα περασμένα χρόνια;

Γιατί στη Θράκη;

Δεν ξέρω αν η επιλογή να ξεκινήσει από τη συγκεκριμένη περιφέρεια της χώρας είναι τυχαία. Γιατί το λέω αυτό; Μα γιατί ο Εβρος, για παράδειγμα, είναι μία από τις περιοχές όπου έχει τεθεί σε λειτουργία το λεγόμενο «παράλληλο κυβερνητικό πρόγραμμα», καθώς στην περιοχή έχει επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, κάτι που ανακούφισε πολλές οικογένειες.

Δύσκολες ερωτήσεις

Πάντως, σε αυτές τις περιοδείες ο Ρήγας έχει να αντιμετωπίσει όλες τις δύσκολες ερωτήσεις, τόσο σχετικά με την πολιτική που θα κληθεί να εφαρμόσει όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, όσο και σε αμιγώς ζητήματα ιδεολογικής και πολιτικής κατεύθυνσης του κυβερνώντος κόμματος.

Τα ιδεολογικής φύσεως ερωτήματα, ο ίδιος διευκρίνισε πως θα λυθούν στο συνέδριο, όπου θα μπουν και οι βάσεις για τον ρόλο και τη στρατηγική του κόμματος το επόμενο διάστημα.

Μάλιστα, χθες στην Κομοτηνή, ρωτήθηκε και για τις ιδιαίτερα στενές επαφές που έχει αναπτύξει ο ΣΥΡΙΖΑ με την ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία και για την περίπτωση μεταπήδησής του από το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στους Σοσιαλιστές.

Ο Ρήγας απάντησε πως οι όποιες επαφές γίνονται για τη βελτίωση της θέσης της χώρας, ξεκόβοντας παράλληλα κάθε κουβέντα για ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Και η Κουμουνδούρου μπορεί να μη θέλει, όμως κάποιοι καλοβλέπουν μια στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών. Κυρίως, εκτός Ελλάδας.