Στη διάρκεια του πρώτου ντιμπέιτ ανάμεσα στους υποψηφίους για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, την περασμένη εβδομάδα, προβλήθηκε σε αρκετές αμερικανικές πόλεις ένα μακάβριο, χυδαίο για πολλούς, τηλεοπτικό σποτάκι. Οι τέσσερις Αμερικανοί που σκοτώθηκαν κατά την επίθεση ισλαμιστών στη διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ στη Βεγγάζη τον Σεπτέμβριο του 2012 εμφανίζονταν να μιλούν από τον τάφο στην τότε υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον. «Θα ήθελα να σας ρωτήσω γιατί αγνοήσατε τις εκκλήσεις για βοήθεια στη Βεγγάζη και μετά δολοφονήθηκαν τέσσερις Αμερικανοί» ακουγόταν, για παράδειγμα, να «λέει» ο Γκλεν Ντόχερτι, ένας εργαζόμενος στη CIA. Στο τέλος, εμφανιζόταν στην οθόνη η φωτογραφία του αμερικανού πρεσβευτή Κρίστοφερ Στίβενς. «Μα, κυρία Κλίντον, δεν μπορώ. Τι σημασία έχει;» «ρωτούσε». Κι έπειτα, το πλάνο άλλαζε στην ταφόπετρά του.

Πίσω από το σποτάκι αυτό βρισκόταν μια «επιτροπή πολιτικής δράσης» (PAC) με την αποκαλυπτική ονομασία Stop Hillary. Η επιλογή της τελευταίας φράσης –«Τι σημασία έχει;» –δεν ήταν τυχαία. Κατά την προηγούμενη κατάθεσή της στο Κογκρέσο για τα γεγονότα στη Βεγγάζη, τον Μάιο του 2013, πιεζόμενη έντονα να πει αν η επίθεση ήταν προμελετημένη ή απόρροια διαδηλώσεων, η Χίλαρι έχασε την ψυχραιμία της, ύψωσε τα χέρια και απάντησε: «Σε αυτό το σημείο, τι σημασία έχει;». Η σκηνή έχει αποδειχθεί χρυσός για τους Ρεπουμπλικανούς. Και όπως αποκαλύφθηκε, η PAC Stop Hillary έχει στενούς δεσμούς με έναν Ρεπουμπλικανό βουλευτή ονόματι Τρέι Γκάουντι –ο οποίος τυχαίνει να είναι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Βεγγάζη όπου ξεκίνησε χθες το απόγευμα, ώρα Ελλάδας, μια μαραθώνια κατάθεση, για πρώτη φορά ως υποψήφια των Δημοκρατικών για το χρίσμα, η Χίλαρι Κλίντον.

Δεν είναι τυχαίο που η Χίλαρι πέρασε τις προηγούμενες ημέρες κλεισμένη στο σπίτι της στην Ουάσιγκτον, προετοιμάζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια την κατάθεσή της. Ούτε ότι οι «Νιου Γιορκ Τάιμς» (την) προειδοποιούσαν προκαταβολικά πως η κατάθεση θα ήταν ουσιαστικά μια δοκιμασία αντοχής, πως για να επιτύχει πολιτικά, έπρεπε να «παραμείνει ήρεμη, να αντιμετωπίσει κάθε ερώτηση σοβαρά και να αποφύγει τα ξεσπάσματα». Η Χίλαρι προσήλθε ενώπιον της (ελεγχόμενης από τους Ρεπουμπλικανούς) επιτροπής ως φαβορί για το δημοκρατικό χρίσμα, με μια καλή εβδομάδα πίσω της, τόσο λόγω της εντυπωσιακής της παρουσίας στο ντιμπέιτ όσο και λόγω της απόφασης που ανακοίνωσε προχθές ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν να μην μπει τελικά στη μάχη –οι δημοσκόποι προέβλεπαν πως ο Μπάιντεν θα «έκλεβε» ψήφους κυρίως από τη Χίλαρι και όχι από τον μεγαλύτερο σήμερα αντίπαλό της Μπέρνι Σάντερς.

Η Βεγγάζη, μαζί με τον προσωπικό λογαριασμό e-mail που χρησιμοποιούσε παράτυπα η Χίλαρι ως υπουργός Εξωτερικών (αυτά τα e-mail για τα οποία «η Αμερική έχει σιχαθεί να ακούει!», όπως είπε ο Σάντερς στη διάρκεια του ντιμπέιτ, κάνοντας ένα «δώρο» στην αντίπαλό του) είναι οι δύο μεγάλες εμμονές των Ρεπουμπλικανών στην προσπάθειά τους να εξουδετερώσουν τη Χίλαρι –τη στιγμή που οι ίδιοι εμφανίζονται ανίκανοι να προτείνουν κάτι καλύτερο από τον Ντόναλντ Τραμπ. «Χρειαζόμαστε ηγεσία στο εσωτερικό εφάμιλλη της ηγεσίας μας στο εξωτερικό, μια ηγεσία που θέτει την εθνική ασφάλεια πάνω από την πολιτική και την ιδεολογία» δήλωσε χθες η Χίλαρι Κλίντον στην επιτροπή –και από κανέναν δεν διέφυγε η σπόντα.

Οι κατηγορίες και η εμπιστοσύνη του Ομπάμα

Κατά καιρούς οι Ρεπουμπλικανοί έχουν κατηγορήσει τη Χίλαρι Κλίντον πως απέρριψε προσωπικά αιτήματα της αμερικανικής αντιπροσωπείας στη Βεγγάζη για περισσότερα μέσα ασφαλείας, διέταξε τον αμερικανικό στρατό να «παραμείνει θεατής» κατά την επίθεση και εκ των υστέρων έσβησε περισσότερα e-mail από όσες κασέτες έσβησε ο Ρίτσαρντ Νίξον. Η ίδια η Χίλαρι έχει ήδη αναλάβει πολιτικά την ευθύνη για την ελλιπή ασφάλεια στη Βεγγάζη – άλλωστε έχουν προηγηθεί μια ανεξάρτητη έρευνα και επτά έρευνες του Κογκρέσου. Την ελπίδα να κλείσει με την κατάθεσή της στην κοινοβουλευτική επιτροπή το ζήτημα διατύπωσε χθες εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου – εκφράζοντας παράλληλα την απόλυτη εμπιστοσύνη του Μπαράκ Ομπάμα στην πρώην υπουργό Εξωτερικών του.

Η πτώση στα ποσοστά

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Βεγγάζη, Τρέι Γκάουντι, επέμεινε πως η έρευνα δεν έχει θέμα την Κλίντον αλλά τους τέσσερις νεκρούς Αμερικανούς. Μόλις πρόσφατα, ωστόσο, ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Βουλή πίστωσε στην επιτροπή μείωση των δημοσκοπικών ποσοστών της Κλίντον.