Oταν έρχεται η ώρα να αποφασιστεί το πόσο θα χρεώσουν τους αγοραστές για το πετρέλαιο, πολλές χώρες – μέλη του ΟΠΕΚ δεν ασχολούνται και πολύ με το τι ίσχυε μέχρι πρόσφατα.

Για πολλά χρόνια οι χώρες του ΟΠΕΚ ακολουθούσαν κοινή τιμολογιακή πολιτική, αυξάνοντας ή μειώνοντας τις τιμές ταυτόχρονα. Τώρα το Κουβέιτ ρίχνει τις τιμές χαμηλότερα από αυτές της Σαουδικής Αραβίας, ενώ και το Ιράκ πουλάει το πετρέλαιό του φθηνότερα από το Ριάντ. Το Κατάρ τιμολογεί φορτία πετρελαίου στις χαμηλότερες τιμές των τελευταίων 27 μηνών σε μια προσπάθεια να πουλήσει φθηνότερα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Μέσα στον ΟΠΕΚ δίνεται μεγάλη μάχη για μεγαλύτερα μερίδια αγοράς» σύμφωνα με τον Βιρέντρα Τσόχαν, αναλυτή της εταιρείας Energy Aspects. Την ίδια ώρα οι χώρες του ΟΠΕΚ προσπαθούν να ανταγωνιστούν και πετρελαιοπαραγωγούς χώρες που δεν είναι μέλη του Οργανισμού, όπως η Ρωσία, η Βραζιλία και οι ΗΠΑ.

Στην περιοχή της Ασίας – Ειρηνικού εκδηλώνεται το 34% της συνολικής παγκόσμιας ζήτησης μαύρου χρυσού, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας. Μόνο από την Κίνα αναμένεται να προέλθει το 25% της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου για το 2016. Η χώρα εισάγει αυτό το διάστημα πετρέλαιο σε ποσότητες – ρεκόρ, καθώς προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις χαμηλές τιμές.

Η επίσημη τιμή για κάθε βαρέλι πετρελαίου του Κουβέιτ με προορισμό την Ασία τον Οκτώβριο ήταν 65 σεντς χαμηλότερη από αυτή της Σαουδικής Αραβίας. Στις αρχές του 2014 η διαφορά στις τιμές του βαρελιού πετρελαίου μεταξύ των δύο χωρών ήταν μόλις 40 σεντς. Τον Αύγουστο οι τιμές του μαύρου χρυσού είχαν υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών λόγω της αυξημένης παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ.

© Bloomberg News