To δεύτερο υψηλότερο κόστος, μετά την Ιρλανδία, πλήρωσε η Ελλάδα σε όρους επιβάρυνσης του δημοσίου χρέους της εξαιτίας της στήριξης των τραπεζών της, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο μηνιαίο δελτίο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Συγκεκριμένα, η βοήθεια που δόθηκε την περίοδο 2008-14 με χρήματα των φορολογουμένων επιβάρυναν το δημόσιο χρέος της Ελλάδας κατά 22,1% του ΑΕΠ της. Η μόνη χώρα με μεγαλύτερη επιβάρυνση ήταν η Ιρλανδία, της οποίας το χρέος αυξήθηκε κατά 31,1% του ΑΕΠ. Σημειώνεται ότι στην Ιρλανδία η κρίση ξεκίνησε ουσιαστικά από το τραπεζικό σύστημα. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Κύπρος με επιβάρυνση του δημοσίου χρέους της κατά 18,8% του ΑΕΠ της, λόγω τραπεζών.

Συνολικά, στην ευρωζώνη, κατά την περίοδο 2008-14, η βοήθεια στις τράπεζες οδήγησε σε επιδείνωση του δημοσίου χρέους κατά 4,8% του ΑΕΠ και των προϋπολογισμών των κρατών της κατά μέσο όρο κατά 1,8% του ΑΕΠ.

Σημειώνεται ότι το δημόσιο χρέος της ευρωζώνης, που ήταν 65% του ΑΕΠ το 2008, ανέβηκε στο 92% του ΑΕΠ το 2014. Συνεπώς, ένα μόνο μέρος αυτής της αύξησης οφείλεται στα κεφάλαια που δόθηκαν στις τράπεζες, ενώ το υπόλοιπο οφείλεται στον νέο δανεισμό, στο πλαίσιο των προγραμμάτων διάσωσης.

Οι χώρες με τη δραματικότερη επιδείνωση δημοσίου χρέους ήταν και πάλι η Ιρλανδία και η Ελλάδα. Στην πρώτη, το χρέος αυξήθηκε κατά 85,7% του ΑΕΠ της στην περίοδο 2008-14, ενώ στη δεύτερη κατά 73,7% του ΑΕΠ. Ακολουθούν η Ισπανία με επιβάρυνση χρέους κατά 62,2% του ΑΕΠ της και η Πορτογαλία με 61,7% του ΑΕΠ της.

Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο, τα κεφάλαια που δόθηκαν στον τραπεζικό τομέα την ίδια περίοδο αντιστοιχούσαν στο 8% του ΑΕΠ της ευρωζώνης, εκ του οποίου το 3,3% του ΑΕΠ έχει ανακτηθεί από το Δημόσιο. Με άλλα λόγια, το 40% της βοήθειας που δόθηκε έχει ανακτηθεί. Ποσοστό που θεωρείται χαμηλό.