Πρωτάρης στην πολιτική μπορεί. Πρωτάρης στο δημοσιογραφικό παιχνίδι κάθε άλλο είναι ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης. Για αυτό και είναι δύσκολο να καταλάβει κάποιος πώς έκανε τη δήλωση που προκάλεσε πανηγυρισμούς στους Βρετανούς. «Δεν νομίζω να διεκδικήσουμε τα Γλυπτά του Παρθενώνα δικαστικά» είπε την Τετάρτη στην πρωινή εκπομπή του Mega.

Και ο βρετανικός Τύπος πήρε φωτιά. «Η Ελλάδα ξέρει ότι δεν έχει νομικά δικαιώματα στα Ελγίνεια, για αυτό και δεν θα μηνύσει τη Βρετανία» ήταν ο τίτλος του άρθρου της χθεσινής «Telegraph», στο οποίο επιχειρούνταν να αποδομηθεί ό,τι είχε απομείνει από τις εντυπώσεις που είχε δημιουργήσει η εμπλοκή της εντυπωσιακής εμφάνισης δικηγόρου και συζύγου του Τζορτζ Κλούνι, Αμάλ Αλαμουντίν.

Θυμόσαστε τη δημοσιότητα της επίσκεψής της στην Ελλάδα και τις εκατοντάδες φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν με τον τότε υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα στο πλευρό της. Αλλά και η «Guardian» φιλοξενεί δηλώσεις του Μάθιου Τέιλορ εκ μέρους της Διεθνούς Ενωσης για τον Επαναπατρισμό των Γλυπτών, ο οποίος κάνει λόγο για «απερίσκεπτη κίνηση».

Η αλήθεια είναι ότι ο Ξυδάκης δεν είναι ο πρώτος υπουργός που βλέπει με σκεπτικισμό τη νομική διεκδίκηση, όπως άλλωστε και πολλοί εμπλεκόμενοι από την πλευρά της Ελλάδας με το θέμα. Διότι σε τέτοια ζητήματα, όπου η νομική βάση είναι εύθραυστη, συχνά πολύτιμο όπλο της πολιτικής και της διπλωματίας είναι η κοινή γνώμη.

Το φάουλ στην προκειμένη περίπτωση ήταν ότι με μία και μόνο φράση ο υπουργός κατάφερε να γκρεμίσει όλες τις εντυπώσεις που είχαν δημιουργηθεί χάρις στην παρουσία της Αμάλ, που έφερε με δυναμικό τρόπο το ζήτημα του επαναπατρισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα στον αφρό, γεγονός που είχε θορυβήσει τους Βρετανούς.

Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί ερμήνευσαν ως κίνηση πανικού την επιλογή τους να στείλουν ένα γλυπτό από το δυτικό αέτωμα του Παρθενώνα στην Αγία Πετρούπολη, για να δείξουν ότι όχι απλώς φυλάσσουν τα κορυφαία έργα τέχνης της ακμής του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, αλλά και ότι τα δανείζουν για να διαδώσουν το πνεύμα της αρχαίας Ελλάδας.

Η κατόπιν εορτής και βρετανικών δημοσιευμάτων δήλωση του υπουργού «η δικαστική οδός είναι μια από τις πολλές οδούς που ανοίγονται μπροστά μας» ήρθε αφού ο ελληνικός άσος είχε καεί.