Η εποχή που το ξενύχτι στα μουσεία ήταν μόδα φαίνεται ότι παρήλθε μαζί με την κρίση. Οι ουρές και τα έσοδα που έφερνε η Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων –κάθε χρόνο γιορτάζεται σε απόσταση αναπνοής από τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων –δεν αποδείχθηκαν αρκετά στη δύσκολη τούτη συγκυρία για να κρατήσουν τα ιδρύματα ανοιχτά έστω και για μία νύχτα τον χρόνο.

Φορείς που με επιτυχία είχαν υιοθετήσει τον θεσμό περιορίζονται σε εκδηλώσεις μόνο για την Ημέρα Μουσείων –τη Δευτέρα –αποφεύγοντας έτσι να πληρώσουν υπερωριακά το φυλακτικό προσωπικό (αν διαθέτουν) και να χάσουν τα έσοδα από τα εισιτήρια, δεδομένου ότι έχουν περιοριστεί πολύ και τα κέρδη από την κατανάλωση των επισκεπτών στα πωλητήρια και στα καφέ.

Ωστόσο, υπάρχουν κι εκείνοι που εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι μια βόλτα στο μουσείο μπορεί να καθιερωθεί ως βραδινή έξοδος και υπόσχονται κάτι διαφορετικό για το αποψινό Σαββατόβραδο. Γι’ αυτό και έως τα μεσάνυχτα θα υποδέχεται επισκέπτες το Μουσείο Ακρόπολης –από τις 20.00 χωρίς εισιτήριο.

Στις 20.30 και στις 22.30 μάλιστα οι αρχαιολόγοι του μουσείου θα αποκαλύψουν τα μυστικά των αστρικών θεοτήτων (απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στην είσοδο από τις 20.00) σε ειδικές 50λεπτες ξεναγήσεις, ενώ το Κουιντέτο του Δημήτρη Βασιλάκη θα ερμηνεύει από τις 21.00 στο προαύλιο τζαζ, σουίνγκ και μπλουζ μελωδίες με τη φωνή της Σάσας Παπαλάμπρου.

ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΝΤΟΥ. Μικρασιατικές και παραδοσιακές μουσικές υπόσχονται οι Sam Roma και η Αγγελική Τουμπανάκη από τις 20.00 στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, ενώ το Ιδρυμα Θεοχαράκη θα υποδέχεται από τις 18.00 έως τη 01.00 τους επισκέπτες για να απολαύσουν εκτός από την έκθεση του Παναγιώτη Τέτση και –ανάμεσα σε άλλα μουσικοχορευτικά δρώμενα ανά τους ορόφους –τζαζ για πιάνο και σαξόφωνο από τους Γιώργο Κωνσταντάκη και Γιάννη Χατζηιωάννου, έργα Μπαχ και Παγκανίνι από τον βιολονίστα Πέτρο Χρηστίδη και ειδικό εορταστικό μενού στο καφέ μαζί με εκπτώσεις έως 70% στο πωλητήριο.

Οι Canto Liba στις 20.30 θα βρίσκονται στο Κέντρο Μελέτης Νεότερης Κεραμεικής για μια μουσική παράσταση με ρετρό διάθεση.

Τέλος, για όσους νύχτα σημαίνει έναστρος ουρανός, το Ιδρυμα Ευγενίδου προτείνει παρατήρηση του Δία με τηλεσκόπια της Ελληνικής Αστρονομικής Ενωσης (21.00 -24.00), ενώ δωρεάν θα είναι και οι ψηφιακές παραστάσεις (21.30, 22.30, 23.30) «Το περιβάλλον κι εγώ») και η πρόσβαση στη διαδραστική έκθεση επιστήμης και τεχνολογίας με πειράματα για μικρούς και μεγάλους.