«Είναι σαν κάποιος να μας εμπαίζει: «Είχες αρχίσει να πιστεύεις ότι μπορούσες να επιστρέψεις σιγά σιγά σε μια φυσιολογική ζωή; Ε, λοιπόν, πάρε αυτό!»». Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι του Νεπάλ συμμερίζονται αναμφισβήτητα τον φόβο και την απελπισία που εξέφραζε χθες μια Γαλλίδα εγκατεστημένη στο Κατμαντού. Δεκαοκτώ ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 βαθμών που άφησε πίσω του περισσότερους από 8.000 νεκρούς, ένας νέος φονικός σεισμός μεγέθους 7,3 βαθμών έπληξε χθες την περιοχή. Για τουλάχιστον 70 νεκρούς και 1.000 τραυματίες μιλούσαν χθες το βράδυ οι Αρχές. Αλλά για μία ακόμη φορά επρόκειτο για έναν προσωρινό απολογισμό που αναμενόταν να αποδειχθεί πολύ βαρύτερος.

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν 76 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας του Νεπάλ, στα μισά μιας νοητής γραμμής ανάμεσα στο Κατμαντού και στο Εβερεστ, σε μια ορεινή και απομονωμένη περιοχή που είχε ήδη πληγεί σκληρά από τον σεισμό της 25ης Απριλίου, χειρότερα από κάθε άλλη στο Νεπάλ. Στην επαρχία Σιντχουπαλτσόκ, η τεράστια πλειονότητα των οικημάτων είχαν καταστραφεί εκείνη την ημέρα, κάπου 2.000 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους και οι περισσότεροι από τους 400.000 κατοίκους που είχαν επιβιώσει ζούσαν σε σκηνές. Τις τελευταίες έξι ημέρες είχαν να αντιμετωπίσουν επιπλέον σφοδρές βροχοπτώσεις. Και μετά ήρθαν τα 7,3 Ρίχτερ, τα οποία ακολούθησαν τουλάχιστον 10 μετασεισμοί. «Νομίζαμε ότι ήμασταν πάνω σε πλοίο εν ώρα τρικυμίας, τόσο πολύ κουνούσε από κάτω μας η γη» έλεγε χθες από το Κατμαντού ο Μάριους Μούσκα, συντονιστής της έκτακτης αποστολής των Γιατρών του Κόσμου στο Νεπάλ.

Ο νέος φονικός σεισμός έπληξε σκληρότερα τους πρόποδες των Ιμαλαΐων, προκαλώντας και αρκετές κατολισθήσεις, έγινε όμως αισθητός μέχρι την Ινδία, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 16 άνθρωποι, και το Θιβέτ, όπου σύμφωνα με τις κινεζικές Αρχές καταγράφηκε ένας θάνατος. Το φτωχό Νεπάλ είχε απευθύνει μετά τον σεισμό του Απριλίου, τον χειρότερο των τελευταίων 80 χρόνων, έκκληση στη διεθνή κοινότητα για ανθρωπιστική βοήθεια ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ, εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό για τους τραυματίες, καθώς και ελικόπτερα προκειμένου να μεταφερθούν τρόφιμα και προσωρινά καταφύγια για τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που έμειναν άστεγοι εν μέσω ασυνήθιστων για την εποχή βροχοπτώσεων.

Κάποια από αυτά τα ελικόπτερα στάλθηκαν χθες στις ορεινές περιοχές κοντά στο επίκεντρο, προκειμένου να αναζητήσουν οι διασώστες τυχόν επιζώντες εγκλωβισμένους κάτω από τα ερείπια ή μέσα στη λάσπη από τις κατολισθήσεις. Στο Κατμαντού, όμως, όσοι κάτοικοι είχαν ακόμη σπίτια είχαν επιστρέψει μόλις πρόσφατα σε αυτά. Και πολλά σπίτια που είχαν μείνει με δυσκολία όρθια τον Απρίλιο, κατέρρευσαν.

«Ολοι έλεγαν ότι οι σεισμοί τελείωσαν. Τώρα πια δεν πιστεύω κανέναν» έλεγε ο 40χρονος Ραμ Χάρι Σαχ, αναζητώντας παράλληλα ένα ασφαλές σημείο να στήσει τη σκηνή που θα στέγαζε για τη νύχτα την οικογένειά του. «Ολοι φοβόμαστε, είμαστε τρομοκρατημένοι. Προτιμώ να αντιμετωπίσω τη βροχή και τα κουνούπια παρά να κοιμηθώ μέσα στο σπίτι».

«Αυτή τη φορά νόμιζα ότι θα πεθάνω», έλεγε ένας άλλος κάτοικος του Κατμαντού, ο Σουλάβ Σινγκ, κρατώντας κοντά του την κόρη του. «Τα πράγματα είχαν μόλις αρχίσει να επιστρέφουν στο κανονικό, κι έπειτα συνέβη αυτό». Ο Πολ Ντίλον, εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, είδε έναν άνδρα με αφρούς από σαμπουάν στα μαλλιά, που βρισκόταν προφανώς στο ντους την ώρα του σεισμού, καθισμένο στο έδαφος να κλαίει με λυγμούς.

Χάθηκε στρατιωτικό ελικόπτερο

Ενα αμερικανικό στρατιωτικό ελικόπτερο που μετέφερε έξι πεζοναύτες και δύο νεπαλέζους στρατιώτες εξαφανίστηκε χθες ενόσω συμμετείχε σε επιχείρηση αρωγής των σεισμόπληκτων, κοντά στο χωριό Σάρικοτ του Νεπάλ. Αμερικανοί αξιωματούχοι άφηναν πάντως ανοικτό το ενδεχόμενο να παρουσίασε κάποιο πρόβλημα με τα καύσιμα και να πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση σε δύσβατη περιοχή.