Τη θέση και την προσπάθεια της κυβέρνησης για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, σημειώνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης στο Eurogroup είναι να καταγραφεί η σημαντική πρόοδος που έχει γίνει στις διαπραγματεύσεις, στο πλαίσιο του Brussels Group.

Ο Γ. Σακελλαρίδης είπε ότι η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή δεν εξετάζει κάποιο σχέδιο Β, από τη στιγμή που λαμβάνει χώρα η διαπραγμάτευση και πρόσθεσε ότι σήμερα δεν τελειώνει τίποτα και πως υπάρχει ακόμα δρόμος για να φτάσουμε σε μια τελική συμφωνία.

Για το εάν θα πληρώσει η Ελλάδα τη δόση στο ΔΝΤ αύριο, σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να καλύπτει τις χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της προς το εξωτερικό και το εσωτερικό. Επισήμανε ότι η καταβολή της δόσης δεν τίθεται σε συνάρητηση με την εξέλιξη του σημερινού Γιούρογκρουπ γιατί κάτι τέτοιο θα είχε τη μορφή τελεσιγράφου και θα μπορούσε να εκληφθεί ως εκβιασμός και ότι η κυβέρνηση δεν το θέτει με τέτοιο τόπο. Είπε ότι τα προβλήματα της ρευστότητας είναι αντικειμενικά και δεν προσπαθεί να τα κρύψει η κυβέρνηση. Τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει τρόπος για να εκβιάσει, αλλά ότι προσπαθεί να έχει μια συμφωνία με τέτοιο χαρακτήρα που θα σέβεται τη δημοκρατία στην Ευρώπη και θα αναγνωρίζεται στην Ελλάδα το δικαίωμα να χαράσσει πολιτική στο πλαίσιο των δεσμεύσεων και των υποχρεώσεων της. «Αυτό που μας νοιάζει δεν είναι πώς θα εκβιάσει η κυβέρνηση, αλλά το πώς η κυβέρνηση θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο εσωτερικό και το εξωτερικό».

Ερωτηθείς σχετικά είπε οτι η κυβέρνηση ζητά τα χρήματα που δικαιούται με βάση τις συμβάσεις και την αύξηση του ορίου που μπορούν να δανείζουν οι τράπεζες μέσω εντόκων γραμματίων, απάντησε ότι το 2015 θα είναι δύσκολη χρονιά χρηματοδοτικά και πως το χρηματοδοτικό ζήτημα για την ελληνική οικονομία πρέπει να ειδωθεί με έναν τρόπο αποτελεσματικό, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να έχει τα χαρακτηριστικά των χρηματοδοτικών πακέτων του παρελθόντος, που έχουν φέρει την ελληνική οικονομία σε αυτή την κατάσταση. «Αν η ερώτηση ειναι ‘νέο μνημόνιο;’ η απάντηση από την κυβέρνηση είναι «σίγουρα όχι», υπογράμμισε και, ερωτηθείς σχετικά, διευκρίνισε ότι δεν μίλησε για δάνειο, αλλά ότι είπε πως πρέπει να αντιμετωπιστεί το χρηματοδοτικό ζήτημα και σημείωσε ότι αυτό μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, οι οποίοι είναι κομμάτι της μεγάλης συζήτησης που πρέπει να γίνει.

Τόνισε ότι σε αυτό το σημείο δεν ωφελεί κανέναν η κωλυσιεργία και η χρονοτριβή και πως το συντομότερο δυνατό που θα επέλθει αυτή η αμοιβαία επωφελής λύση, θα είναι για το καλό της ελληνικής οικονομίας και για το καλό της ευρωζώνης.

Ο κ. Σακελλαρίδης ανέφερε ότι όλο το τελευταίο διάστημα λαμβάνουν χώρα τηλεφωνικές συνομιλίες και υπάρχει διαρκής επαφή τόσο του Πρωθυπουργού όσο και κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης, ενημερωτικού χαρακτήρα και αναζήτησης κοινή προοπτικής που θα καταλήγει σύντομα σε συμφωνία. Είπε ότι δεν υπάρχει κάποια επιστολή πρωθυπουργού προς ομολόγους του, αλλά διαρκείς επαφές.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος είπε ότι η κυβέρνηση νιώθει ότι έχει την ευρεία στήριξη της ελληνικής κοινωνίας και έχει μια νωπή λαϊκή εντολή. Υπογράμμισε ότι η συμφωνία θα πρέπει να κινείται μέσα στο πλαίσιο των «κόκκινων γραμμών» που έχει θέσει η λαϊκή εντολή και πως η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν φοβάται τη λαϊκή βούληση, αντιθέτως πιστεύει ότι αυτή είναι σύμμαχός της. Ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι το δημοψήφισμα είναι μια διαδικασία με την οποία εκφράζεται ο λαός με δημοκρατικό τρόπο και ότι «σε κάθε περίπτωση δεν είναι «όπλο των δειλών»» – μια απάντηση προς το Ποτάμι.

Ερωτηθείς σχετικά με ενδεχόμενες εσωτερικές αντιδράσεις, ο κ. Σακελλαρίδης τόνισε ότι η συμφωνία που θα πρέπει να φτάσει στη Βουλή, θα πρέπει να κινείται στα χαρακτηριστικά της λαικής εντολής που έχει λάβει η κυβέρνηση και πως συνεπώς δεν υπάρχει προβληματισμός.

Αναφορικά με σχετικό δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας, είπε ότι ο κ. Τσίπρας δέχεται συχνά επισκέψεις και κάνει συζητήσεις με οικονομολόγους, αυτό όμως δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι συμμερίζεται όλες τις απόψεις που ακούει, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν δέχεται θέσεις περί διπλού νομίσματος.

Ο κ. Σακελλαρίδης κάλεσε να μην προδικάσουμε τι θα συμβεί με τον ΕΝΦΙΑ για το 2015 και πως άλλωστε και ο πρωθυπουργός είχε θέσει το ζήτημα σε συνάρτηση και με το πρωτογενές πλεόνασμα και ότι σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση και το ΥΠΟΙΚ κινούνται με τέτοιο τρόπο ώστε να ελαφρύνει τα βάρη από τα νοικοκυριά.

Γενικότερα τόνισε ότι ο ελληνικός λαος οφείλει να γνωρίζει ότι αυτή η κυβέρνηση κινείται στο πλαίσιο της λαικής εντολής που έχει λάβει και πως ο μπούσουλας και η πυξίδα που ακολουθεί η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις, είναι να μη ληφθούν μέτρα που θα χτυπούν αυτούς που έχουν πληρώσει το βάρος της κρίσης. Σημείωσε ακόμα ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια, ώστε να υπάρχει επιμερισμός αυτών των φορολογικών βαρών και από την άλλη ελαφρύνσεις για τα στρώματα και τα νοικοκυριά που έχουν δεινοπαθήσει αυτά τα χρόνια.

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών και προετοιμάζει το νομοθετικό οπλοστάσιο, ώστε να διαχειριστεί αυτά τα ζητήματα.

Ο κ. Σακελλαρίδης είπε πως η καλή διάθεση και η βούληση της κυβέρνησης να υπάρξει αμοιβαία επωφελής συμφωνία, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει παράδοση και πως η κυβέρνηση περιμένει να δει τη βούληση των εταίρων για μια έντιμη συμφωνία. Όπως τόνισε, ματαιοπονεί όποιος περιμένει ότι αυτή η η κυβέρνηση θα εφαρμόσει μια συμφωνία και ένα πρόγραμμα στο οποίο συμφώνησε η κυβέρνηση Σαμαρά και το οποίο δεν μπόρεσε να εφαρμόσει.

Η Τράπεζα της Ελλάδος οφείλει να υπερασπίζεται η ίδια την ανεξαρτησία της, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενώ ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση έμεινε ικανοποιημένη από τις εξηγήσεις που έδωσε η πλευρά του κ. Στουρνάρα, όσον αφορά στο ζήτημα που προέκυψε με βάση σχετικό αποκαλυπτικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα, το Σάββατο.

«Είναι ζήτημα της ΤτΕ να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία και την αξιοπιστία της» τόνισε και πρόσθεσε ότι από εκεί και πέρα είναι στο χέρι της να λάβει όλα αυτά τα μέτρα, ώστε ζητήματα τέτοιου τύπου, εάν ισχύουν, να μην λαμβάνουν χώρα.

Ερωτηθείς σχετικά με τους αριθμούς που διέρρευσαν, είπε ότι όταν βγαίνει κάτι τέτοιο από την ΤτΕ, στο βαθμό που ισχύει, το ζητούμενο δεν είναι να μείνεις στους αριθμούς, αλλά στη συγκεκριμένη πράξη και στο κατά πόσο αυτό είναι ηθικό και συμβατό με την χρηστή διοίκηση των κεντρικών τραπεζών, στο πλαίσιο του ευρωσυστήματος.

«Προφανώς εμείς αυτό που θέλουμε και επιδιώκουμε -και στην πράξη και με συναντήσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα μεταξύ κυβερνητικών στελεχών με τον κ. Στουρνάρα -, είναι μια σχέση που να σέβεται την ανεξαρτησία της ΤτΕ, αλλά παράλληλα να προωθεί τα συμφέροντα της ελληνικής οικονομίας και τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος» είπε.