Οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι για τη διακυβέρνηση του Διαδικτύου αναμένεται ότι θα προκαλέσουν σοβαρές εντάσεις. Καθώς όμως η σημασία του Διαδικτύου αυξάνεται, το ίδιο συμβαίνει και με τους κινδύνους που δημιουργούνται από την έλλειψη κανονιστικού πλαισίου για τη λειτουργία του. Υπάρχει φόβος ότι εκεί θα κυριαρχήσει η απληστία των επιχειρήσεων, η εγκληματική δραστηριότητα και οι συγκρούσεις μεταξύ κρατών. Θύματα θα είναι οι απλοί πολίτες. Είναι σημαντικό να ληφθούν μέτρα προστασίας και να δεσμευτούν χώρες και εταιρείες ότι θα δρουν σε αυτό με γνώμονα το κοινό συμφέρον.

Η Διεθνής Επιτροπή για τη Διακυβέρνηση του Διαδικτύου της οποίας είμαι μέλος έχει υποβάλει πρόταση για τη δημιουργία ενός «νέου κοινωνικού συμβολαίου» ανάμεσα στους πολίτες, τους εκλεγμένους αντιπροσώπους τους, τις αρχές ασφαλείας, τις μυστικές υπηρεσίες, τις εταιρείες και τους προγραμματιστές. Θα πρέπει να αναγνωρίζονται η ιδιωτικότητα και η προστασία των προσωπικών δεδομένων ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Ζητείται επίσης να υπάρξουν ξεκάθαροι κανονισμοί που θα θέτουν όρια στην παρακολούθηση που διενεργούν οι κυβερνήσεις και στη χρήση των δεδομένων των καταναλωτών από τις εταιρείες. Η ισχυρότερη διακυβέρνηση θα ισχυροποιήσει την τεχνολογία πάνω στην οποία βασίζεται το Διαδίκτυο για τη λειτουργία του.

Το κοινωνικό αυτό συμβόλαιο δεν θα αντικαταστήσει τη δικαστική εποπτεία και τη διεθνή νομοθεσία για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Οι υπάρχοντες θεσμοί διακυβέρνησης θα πρέπει να ασχοληθούν με το κανονιστικό πλαίσιο του Διαδικτύου. Αυτό αποτελεί μια πολύ μεγάλη πρόκληση. Για τον λόγο αυτόν είναι σημαντικό όλοι να λειτουργούν με βάση το βέλτιστο συμφέρον ολόκληρου του οικοσυστήματος του Διαδικτύου. Οι κίνδυνοι που δημιουργούνται εάν δεν γίνει αυτό είναι απλά πολύ μεγάλοι.

Η Μαριέτε Σάακε είναι ευρωβουλευτής με το Ολλανδικό Δημοκρατικό Κόμμα. Είναι επίτροπος της Διεθνούς Επιτροπήςγια τη Διακυβέρνηση του Διαδικτύου