Για πρώτη φορά τους τελευταίους οκτώ μήνες οι βιομηχανίες της ευρωζώνης προχώρησαν σε αύξηση των τιμών τους. Η εξέλιξη αυτή αυξάνει τις εκτιμήσεις ότι οι οικονομίες των χωρών που ανήκουν στη ζώνη του ευρώ αρχίζουν να ξεπερνούν σταδιακά τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού. Οι μέσες τιμές ανέβηκαν τον Απρίλιο αντικατοπτρίζοντας αυξήσεις ειδικά στη Γερμανία, την Ιταλία και την Ιρλανδία, σύμφωνα με στοιχεία της Markit Economics. Ο δείκτης ΡΜΙ για τον κλάδο διαμορφώθηκε σε 52 μονάδες τον Απρίλιο. Οταν ο δείκτης βρίσκεται πάνω από τις 50 μονάδες αυτό δείχνει αύξηση. Τον Μάρτιο ο δείκτης είχε διαμορφωθεί στις 52,2 μονάδες.

Τα νέα αυτά στοιχεία δημοσιοποιούνται λίγες μόνο ημέρες μετά την ανακοίνωση της Eurostat ότι οι τιμές καταναλωτή σταμάτησαν να υποχωρούν στην ευρωζώνη. Οι αριθμοί αυτοί δείχνουν ότι η προσπάθεια που κάνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι να ενισχύσει την οικονομία με αντισυμβατικά μέτρα έχει αρχίσει να παρουσιάζει θετικά αποτελέσματα. Η ΕΚΤ έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε ποσοτική χαλάρωση-ρεκόρ, συνολικού ύψους 1,1 τρισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή η βελτίωση των οικονομικών συνθηκών από τη Γερμανία έως την Ισπανία έχει αρχίσει να επηρεάζει θετικά την αγορά εργασίας, με την ανεργία να καταγράφει μικρή αλλά σταθερή υποχώρηση.

«Οι δείκτες τιμών έχουν ανέβει και οι βιομηχανίες αρχίζουν να προσλαμβάνουν προσωπικό με τους ταχύτερους ρυθμούς που έχουν καταγραφεί από τα μέσα του 2011» δήλωσε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της Markit.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το πρώτο τρίμηνο του 2015 η ανάπτυξη στην ευρωζώνη ξεπέρασε αυτήν της Βρετανίας και των ΗΠΑ. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Επικεφαλής της ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ είναι η Ισπανία. Η Μπούντεσμπανκ από την πλευρά της έχει εκφράσει την εκτίμηση ότι η οικονομία της Γερμανίας θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με αρκετά μεγάλους ρυθμούς. Παρ’ όλα αυτά ανησυχίες εξακολουθούν να υπάρχουν για την υψηλή ανεργία στην Ιταλία, η οποία έφθασε τον Μάρτιο ξανά κοντά σε επίπεδα-ρεκόρ, το πάγωμα της βιομηχανικής παραγωγής στη Γαλλία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας. «Υπάρχουν σημάδια κινδύνου από τη Γαλλία και την Ελλάδα» είπε σχετικά ο Γουίλιαμσον.

© Bloomberg News