«Μετά την πτώση του κομμουνισμού το βουλγαρικό ποδόσφαιρο μετατράπηκε σε σύμβολο του οργανωμένου εγκλήματος που επηρεάζει σημαντικούς οργανισμούς. Οι βουλγαρικοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι πιστεύεται ευρέως ότι, είτε άμεσα είτε έμμεσα, ελέγχονται από ανθρώπους του οργανωμένου εγκλήματος που χρησιμοποιούν τις ομάδες για να ξεπλένουν χρήματα. Παρά τις έντονες φήμες για χειραγώγηση αγώνων, ξέπλυμα χρήματος και φοροδιαφυγή, έχουν γίνει λίγες συλλήψεις ή εισαγγελικές έρευνες».

Σε εμπιστευτικό έγγραφο με κωδικό 10SOFIA32 που συντάχθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2010 από την αμερικανική πρεσβεία της Σόφιας και έφερε στο φως της δημοσιότητας το Wikileaks αποκαλύπτεται το μέγεθος της διαφθοράς στο βουλγαρικό ποδόσφαιρο και τον τρόπο με τον οποίο δρα το οργανωμένο έγκλημα για να χειραγωγεί αγώνες και να ξεπλένει χρήματα. Με τίτλο «Το βουλγαρικό ποδόσφαιρο έλαβε κόκκινη κάρτα λόγω διαφθοράς» στο εμπιστευτικό έγγραφο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι το 2008 συνελήφθη μπροστά στις κάμερες ο πρώην διαιτητής και αντιπρόεδρος της Κρατικής Υπηρεσίας για τον Αθλητισμό και τη Νεολαία Ιβάν Λέκοφ με την κατηγορία ότι ενορχήστρωνε τις χειραγωγήσεις αποτελεσμάτων. Τέσσερις διαιτητές έσπασαν τη σιωπή τους και αποκάλυψαν ότι ο Λέκοφ μαζί με τον επικεφαλής της Επιτροπής Διαιτησίας της βουλγαρικής ομοσπονδίας τους πίεσαν για να στήσουν έξι παιχνίδια. Μετά τη σύλληψη του Λέκοφ η ομοσπονδία ξήλωσε την Επιτροπή Διαιτησίας και δημιούργησε για πρώτη φορά κώδικα ηθικής. Η συνέχεια ωστόσο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο Λέκοφ όχι μόνο αθωώθηκε, λόγω έλλειψης στοιχείων και άρνησης των μαρτύρων να καταθέσουν, αλλά έγινε από την τότε κυβέρνηση σύμβολο στον πόλεμο κατά της διαφθοράς!

ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΟ. Το οργανωμένο έγκλημα συνέχισε τη δράση του παρά τις σπασμωδικές κινήσεις της UEFA, που τιμωρούσε από καιρού εις καιρόν κάποιους βούλγαρους διαιτητές για χειραγώγηση αγώνων. Ο πρώην διεθνής τερματοφύλακας και νυν πρόεδρος της βουλγαρικής ομοσπονδίας Μπόρισλαβ Μιχαΐλοφ αποφάσισε να συνεργαστεί στενά με την UEFA και την αστυνομία προκειμένου να ξηλώσουν τη μαφία του ποδοσφαίρου.

Ετσι, τον Μάρτιο του 2014 οι βουλγαρικές Αρχές ξεκίνησαν έρευνες και στις 10 Δεκεμβρίου συνελήφθησαν 12 άτομα, ανάμεσά τους διεθνείς ποδοσφαιριστές και παράγοντες. Λίγους μήνες νωρίτερα η ομοσπονδία είχε τιμωρήσει ακόμη τρεις παίκτες για συμμετοχή σε χειραγωγημένο παιχνίδι. «Λόγω ενός σήματος που πήραμε από την UEFA και των στοιχείων που είχαμε συγκεντρώσει από την έρευνα που είχε ξεκινήσει το υπουργείο Εσωτερικών» είχε αιτιολογήσει τις έρευνες ο εκπρόσωπος της βουλγαρικής ομοσπονδίας Πάβελ Κόλεφ. Στη διάρκεια των ερευνών ο Μιχαΐλοφ ελάμβανε απειλητικά μηνύματα, πιθανόν από τις εγκληματικές οργανώσεις που συνδέονται με τους στημένους αγώνες. Πριν από δύο εβδομάδες ξέσπασε νέο σκάνδαλο με στημένους αγώνες, αυτή τη φορά στη Β’ κατηγορία.

ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ. Από το 1995 μέχρι το 2010 ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός προέδρων και παραγόντων ποδοσφαιρικών συλλόγων έπεσαν θύματα δολοφονικών επιθέσεων. Στο έγγραφο του Wikileaks αναφέρεται ότι οι φήμες για χειραγωγημένους αγώνες κάνουν το μεγαλύτερο κακό.

Σύμφωνα με τους βούλγαρους δημοσιογράφους Βλαντίμιρ Παμούκοφ και Κρουμ Σάβοφ, η πιο κοινή πρακτική για να στηθεί ένας αγώνας είναι η δωροδοκία του διαιτητή ή των παικτών της αντίπαλης ομάδας αν το ζητούμενο είναι συγκεκριμένο σκορ. Στο έγγραφο παρομοιάζονται τα αποτελέσματα του βουλγαρικού πρωταθλήματος με το προκαθορισμένο αποτέλεσμα αγώνα πάλης στην Αμερική.