Σύμφωνα με πανεπιστημιακούς ερευνητές, το άνοιγμα των συνόρων είναι η καλύτερη επιλογή για την αντιμετώπιση του προβλήματος της μετανάστευσης. «Η απελευθέρωση των εισόδων στην Ευρώπη θα οδηγούσε στον περιορισμό των τραγωδιών στη θάλασσα» εξηγεί ο Φρανσουά Ζεμέν, ερευνητής που συμμετέχει στην οργάνωση MobGlob, η οποία εδώ και χρόνια μελετά το θέμα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών σε ολόκληρο τον πλανήτη. Με αυτόν τον τρόπο, «ο πόλεμος κατά των διακινητών» θα κερδηθεί χωρίς πολλή προσπάθεια, ενώ θα υπάρξει και οικονομικό όφελος για τις χώρες υποδοχής.

Η γαλλική οργάνωση μελέτησε διάφορες περιπτώσεις –από τα αμερικανομεξικανικά σύνορα έως τα σύνορα της Κίνας με την Ιαπωνία. Το συμπέρασμα ήταν απλό: κανένας και τίποτε δεν μπορεί να σταματήσει όποιον είναι αποφασισμένος να φύγει. «Οι αιτίες της μετανάστευσης είναι δομικές. Εξάλλου, οι μετανάστες είναι άνθρωποι έτοιμοι να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους όπως είδαμε τα τελευταία χρόνια» επισημαίνει στη «Ρεπούμπλικα» ο Ζεμέν. «Αντίθετα απ’ ό,τι πιστεύεται», προσθέτει, «η εμπειρία διδάσκει ότι δεν υπάρχει αύξηση των ροών αλλά μόνο μια καλύτερη κυκλοφορία των μεταναστών ανάμεσα στις χώρες».

Οι Γάλλοι της MobGlob δεν είναι οι μόνοι που υποστηρίζουν ότι η πολιτική του «φρουρίου» είναι αναποτελεσματική, εκτός από μοιραία, για χιλιάδες μετανάστες. Πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις από διάφορες χώρες της Ευρώπης ζητούν την υιοθέτηση μιας νέας αποστολής διάσωσης και την κατάργηση του κανονισμού του Δουβλίνου που προβλέπει την επαναπροώθηση των μεταναστών στη χώρα εισόδου. Αλλοι, πάλι, προτείνουν τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου ανάμεσα στο Μαρόκο και την Ιταλία. Η θέση υπέρ του ανοίγματος των συνόρων, όμως, δεν στηρίζεται μόνο στον ανθρωπισμό αλλά και στην οικονομία. Η Ευρώπη γερνάει και πολλές επιχειρήσεις έχουν ανάγκη από εργατικό δυναμικό που αδυνατούν να βρουν. Η ελεύθερη είσοδος των μεταναστών δεν θα εξασφάλιζε μόνο εργατικά χέρια. Θα έδινε και μια ανάσα στα ασφαλιστικά συστήματα.