Η ιδέα είναι απλή: Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου η 23η Απριλίου, δεν κανονίζουμε ένα χάπενινγκ να μαζέψουμε likes στο facebook; Να κάνουμε κάτι σαν αυτά που βλέπουμε έξω, να μαζέψουμε κόσμο και να τον βάλουμε να διαβάζει βιβλία. Θα βγάλουμε φωτογραφίες, θα τραβήξουμε βίντεο, θα τα ανεβάσουμε και θα γίνουν viral. Βροχή τα likes! Φοβερή ιδέα, γράψτο να το κάνουμε share.

Το αποτέλεσμα είναι το ακόλουθο «δελτίο τύπου» που παραθέτω ακριβώς όπως κυκλοφορεί στο facebook από την ιστοσελίδα http://www.doreandraseis.gr:

«Οι Αθηναϊκές συγκοινωνίες γεμίζουν από βιβλιοφάγους

Την Πέμπτη 23 Απριλίου (παγκόσμια μέρα βιβλίου) και ώρα 18:30 – 19:00. Οι Αθηναϊκές συγκοινωνίες καταλαμβανονται από ανθρώπους βιβλιοφάγους!!

Πάρτε το αγαπημένο σας βιβλίο και ελάτε και εσείς στην παρέα των ανθρώπων που χώνουν το κεφάλι τους σε ένα βιβλίο στις μετακινήσεις τους με τις συγκοινωνίες! (αντί να κάνουν οτιδήποτε άλλο, όπως να ασχολούνται με κινητά, την εμφάνιση ή την κοπέλα/τύπο απέναντι). Ένας επαγγελματιας φωτογράφος/βιντεογραφος θα βρίσκετε εκεί για να απαθανατίσει τις στιγμές μας.

Που: Σταθμός ΗΣΑΠ Μοναστηράκι (στην αποβάθρα, προς Κηφισιά).

Ώρα: 18:30Ντύσιμο: Ένα βιβλίο στο χέρι.

Απαραίτητη προϋπόθεση να έχετε όρεξη να διαβάσετε έστω και λίγο και να μείνετε στον σταθμό για ~30 λεπτά ;).»

Είμαι στριμμένος που ενοχλούμαι από αυτά που διαβάζω; Που δυσανασχετώ με αυτή τη σκηνοθετημένη πραγματικότητα των social media; Διάβασε (ή κάνε ότι διαβάζεις) ένα βιβλίο για μια φωτογραφία και ένα βιντεάκι; Τουλάχιστον όταν γίνονται viral θέματα του τύπου «Μάθημα ανθρωπιάς: Νεαρός αγόρασε παπούτσια σε άστεγο στο κέντρο της Αθήνας» (δυόμιση χρόνια μετά από τον Νεοϋορκέζο αστυνομικό που ξεκίνησε το trend), σκηνοθετημένα ή όχι, υπάρχει κάπου στο βάθος μια καλή πράξη: ένας άστεγος, εν προκειμένω, απόκτησε καινούργια παπούτσια. Αυτή η ημίωρη «βιβλιοφαγία» μπροστά στον φωτογραφικό φακό ποιόν ωφελεί; Απλώς την Παρασκευή θα έχουμε την ευκαιρία με ένα like στο facebook να δηλώσουμε βιβλιόφιλοι, με τον ίδιο τρόπο που δηλώσαμε φιλάνθρωποι και ελεήμονες κάνοντας like στο θέμα με τον νεαρό και τον άστεγο. Ή περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένοι όταν διαβάσαμε για την πιο πρόσφατη οικολογική καταστροφή. Και πάει λέγοντας…

* Η φωτογραφία είναι της Αλεξίας Τσαγκάρη, από παλαιότερο ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ».