Η τελευταία φορά που η συμπεριφορά τους παρεκτράπηκε ήταν στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου και συγκεκριμένα στην τρίτη και αποτυχημένη προσπάθεια της Βουλής να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τότε και μόνο στο άκουσμα της ανακοίνωσης του Βαγγέλη Μεϊμαράκη ότι υπέρ της εκλογής του Σταύρου Δήμα ψήφισαν 168 μέλη της Εθνικής Αντιπροσωπείας, οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής ξεκίνησαν να χειρονομούν με απρέπεια, να φωνάζουν και να καθυβρίζουν εκείνους που είχαν υπερψηφίσει.

Σήμερα, τέσσερις μήνες μετά, ανάλογο επεισόδιο δεν έχει ζήσει το Κοινοβούλιο. Οι μεγαλύτερες εντάσεις που έχουν δημιουργήσει οι χρυσαυγίτες στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα αφορούν μόνο διαδικαστικά θέματα. Οπως, για παράδειγμα, συνέβη κατά την πρόσφατη συζήτηση στην Ολομέλεια για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα Μνημόνια. «Τι λέτε; Είμαστε μετά τον κ. Σαμαρά στην κοινοβουλευτική σειρά, αναλόγως της δύναμης των κομμάτων. Ημαστε στην αίθουσα πριν έρθει μέσα το ΠΑΣΟΚ» άρχισε να φωνάζει εκείνη τη μέρα η Ελένη Ζαρούλια, απευθυνόμενη προς την Πρόεδρο της Βουλής. Η διαμαρτυρία αφορούσε την απόφαση της Ζωής Κωνσταντοπούλου να δώσει τον λόγο πρώτα στον Ευάγγελο Βενιζέλο και στον Σταύρο Θεοδωράκη –όπως πρώτοι είχαν ζητήσει –και μετά στον αρχηγό της Χρυσής Αυγής. Μάλιστα όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε την ομιλία του, η βουλευτής συνέχισε να φωνάζει ακόμα πιο δυνατά «έπρεπε να μιλήσετε τελευταίος!». Ακόμα κι αυτή η αντίδραση της Ελένης Ζαρούλια όμως μοιάζει με χάδι συγκριτικά με όσα είχε ζήσει το Σώμα από τη συμπεριφορά των χρυσαυγιτών στην προηγούμενη Βουλή, εκείνη που προέκυψε από τις εκλογές του Ιουνίου του 2012 (σ.σ.: στο πρόσφατο παρελθόν οι χρυσαυγίτες βουλευτές εκτός από χυδαίες εκφράσεις κατά βουλευτών είχαν χρησιμοποιήσει και ναζιστικούς χαιρετισμούς μέσα στην Ολομέλεια, ενώ ο Ηλίας Κασιδιάρης είχε κάνει άνω – κάτω την αίθουσα όπου διεξαγόταν η Προκαταρκτική Επιτροπή σπάζοντας ποτήρια και μικρόφωνα).

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΑΛΛΑΓΗ». Από την αρχή της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου η Χρυσή Αυγή έχει βάλει σε εφαρμογή την επιχείρηση «αλλαγή». Οι χρυσαυγίτες όχι μόνο έχουν εξευγενιστεί στον τρόπο που διαμαρτύρονται, αλλά έχουν διαφοροποιήσει και το λεξιλόγιο των ομιλιών τους. Εχουν βγάλει τη «στολή εργασίας» αφήνοντας στην άκρη την εκτόξευση ύβρεων και απειλών προς τους άλλους βουλευτές και προσπαθούν να φορέσουν το κοινοβουλευτικό κοστούμι –ακόμα κι αν τους πέφτει στενό –χρησιμοποιώντας έναν καταγγγελτικό λόγο που όμως δεν κάνει χρήση της αγοραίας γλώσσας που σχεδόν καθολικά είχαν υιοθετήσει μέχρι πρότινος.

Σύμφωνα με μια γραμμή πληροφόρησης, στο ακροδεξιό κόμμα οι τόνοι έχουν πέσει ύστερα από εντολή του αρχηγού του Νίκου Μιχαλολιάκου. Σε αυτή την απόφαση, υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η κρίσιμη δίκη που αντιμετωπίζουν στελέχη και η ηγεσία του κόμματος –μεθαύριο Δευτέρα –με την κατηγορία της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση. Αλλοι κύκλοι αποδίδουν το γεγονός στην προσπάθεια απεγκλωβισμού του κόμματος από τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει με όλες αυτές τις κατηγορίες, δοκιμάζοντας τη συνταγή –των εξίσου ακροδεξιών αποχρώσεων αλλά πιο χαμηλών τόνων –που εφαρμόζει το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία.

Στην εν λόγω προσπάθεια, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, συμβάλλει και η νεοεκλεγείσα βουλευτής του κόμματος Δέσποινα Σβερώνη. Η Λαρισαία, έχοντας καλύτερη γνώση της ελληνικής γλώσσας από τους ομογάλακτους συναδέλφους της –είναι δικηγόρος -, φτάνει στο σημείο να υπερασπίζεται στη Βουλή ακόμα και τα ανθρώπινα δικαιώματα (;), ενώ δεν διστάζει να κατηγορεί για ρατσισμό και μισαλλοδοξία βουλευτές από αντίπαλα κόμματα. Ενδεικτική του κλίματος είναι η τοποθέτηση της βουλευτού της Χρυσής Αυγής κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. «Δεν επαιτούμε, απαιτούμε κι εμείς τον σεβασμό, όπως σεβόμαστε κι εμείς άπαντες τους συναδέλφους –είτε σεβόμαστε τις ιδέες τους είτε όχι» είπε η Σβερώνη, αφήνοντας άναυδους άπαντες στην αίθουσα, για να προσθέσει πως «μπορεί καθένας να δηλώνει ό,τι θέλει για τον εαυτό του, όχι όμως και για τον άλλον, γιατί αυτό είναι πέρα για πέρα ρατσιστικό». Σε εκείνη τη συνεδρίαση μάλιστα είχε επιτεθεί με σφοδρότητα στον βουλευτή του ΚΚΕ Χρήστο Γκιόκα, καταλογίζοντάς του «ρατσιστική και μισαλλόδοξη» συμπεριφορά. Δεν δίστασε να του προτείνει μάλιστα «να πάει να δει σε ένα λεξικό τι σημαίνει η λέξη μισαλλοδοξία και όταν δει την ανάλυσή της να έρθει να κουβεντιάσουνε».

ΠΗΡΑΝ ΑΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ. Οπως εξηγεί κοινοβουλευτικός παράγοντας, το ηθικό των χρυσαυγιτών τονώθηκε από την επιλογή της Προέδρου της Βουλής να θέσει ζήτημα απουσίας τους στην παρθενική συνεδρίαση της Ολομέλειας με θέμα την άρση ασυλίας του Αδωνη Γεωργιάδη. Τότε η Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε προτείνει να αναβληθεί η συνεδρίαση, δεδομένου ότι η εισαγγελική Αρχή δεν είχε απαντήσει θετικά στο αίτημα να δοθεί άδεια στους προφυλακισμένους βουλευτές ώστε να παραστούν στην ψηφοφορία.

Τον ισχυρισμό βέβαια αρνείται το περιβάλλον της Προέδρου της Βουλής, επισημαίνοντας πως η Ζωή Κωνσταντοπούλου στην πορεία της έχει δώσει δείγματα αγώνων κατά του φασισμού. Εξάλλου, υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, στην απόφαση της Προέδρου είχαν συμφωνήσει πριν από την έναρξη εκείνης της συνεδρίασης και οι αντιπρόεδροι της Βουλής. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, από εκείνη την μέρα οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής σε όλες τις ομιλίες τους στη Βουλή δεν σταμάτησαν να υπενθυμίζουν το γεγονός ότι το Σώμα συνεδριάζει χωρίς αυτούς.

Το τελευταίο χρυσαυγίτικο επεισόδιο στη Βουλή σημειώθηκε μετά την τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, όταν και ουσιαστικά έπεσε η κυβέρνηση Σαμαρά. Το αποτέλεσμα της διαδικασίας συνοδεύτηκε από χυδαίες εκφράσεις και χειρονομίες από τους βουλευτές του ακροδεξιού κόμματος