Οι γευσιγνώστες το ξέρουν καλά, αλλά η επιστήμη μόλις το απέδειξε πέραν πάσης αμφιβολίας: το σχήμα του ποτηριού από το οποίο πίνουμε κρασί όντως επηρεάζει τη γεύση του.

Το πως και το γιατί αποκαλύπτει νέα έρευνα Ιαπώνων επιστημόνων, οι οποίοι επινόησαν ένα σύστημα απεικόνισης που δείχνει πως ακριβώς αλλάζει το άρωμα ενός κρασιού καθώς οι ατμοί της αιθανόλης (δηλαδή του αλκοόλ) διαφεύγουν από ένα ποτήρι.

Για να δημιουργήσουν το σύστημα, ο δρ Κότζι Μιτσουβαγιάσι, καθηγητής στο Τμήμα Βιοϊατρικής Επιστήμης του Ιατρικού & Οδοντιατρικού Πανεπιστημίου του Τόκυο, και οι συνεργάτες του κάλυψαν ένα πλέγμα με το ένζυμο αλκοολική οξειδάση, το οποίο μετατρέπει τις χαμηλού μοριακού βάρους αλκοόλες και το οξυγόνο σε αλδεϋδες και υπεροξείδιο του υδρογόνου.

Το πλέγμα εμποτίστηκε επίσης με δύο άλλες ουσίες (το ένζυμο υπεροξειδάση του χρένου και λουμινόλη) οι οποίες όταν βρίσκονται μαζί αλλάζουν χρώμα μόλις εκτεθούν στο υπεροξείδιο του υδρογόνου.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Analyst», τοποθέτησαν το πλέγμα πάνω στα χείλη τριών διαφορετικών ειδών ποτηριών και αποτύπωσαν ψηφιακά τα χρώματα που δημιουργούνταν καθώς η αιθανόλη εκλυόταν από τα ποτήρια που περιείχαν διάφοραείδη κρασιού.

Τα ποτήρια που χρησιμοποιήθηκαν ήταν το κλασικό ποτήρι κρασιού, ένα ποτήρι για μαρτίνι και ένα ίσιο ποτήρι.

Τα διαφορετικά ποτήρια και οι διαφορετικές θερμοκρασίες μπορεί να αλλάξουν εντελώς το άρωμα ενός κρασιού και γι’ αυτό οι ερευνητές πραγματοποίησαν τις αναλύσεις τους και σε διάφορες θερμοκρασίες.

Αποτέλεσμα: στη θερμοκρασία των 13 βαθμών Κελσίου, η συγκέντρωση της αιθανόλης στα χείλη του ποτηριού του κρασιού ήταν υψηλότερη απ’ ό,τι στο κέντρο του, δηλαδή υπήρχε ένα κωνοειδές σχήμα στην εκπομπή του αλκοόλ.

Αντιθέτως, τα κρασιά σε υψηλότερες θερμοκρασίες ή όταν ήταν σερβιρισμένα σε διαφορετικά ποτήρια, δεν είχαν αυτό το κωνοειδές σχήμα στην εκπομπή αιθανόλης.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι οι άνθρωποι που επινόησαν τα ποτήρια και τις θερμοκρασίες του κρασιού ήξεραν πολύ καλά τι έκαναν κι ας μην διέθεταν τις γνώσεις χημείας που υπάρχουν σήμερα, κατά τον δρα Μιτσουβαγιάσι.

Επιπλέον, αποδεικνύεται ότι όντως το ποτήρι αλλάζει την γεύση του κρασιού, επομένως θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις επιλογές μας.