Ξημερώματα Τρίτης, ώρα τρεις. Τα φώτα του Κοινοβουλίου φωτίζουν την ερημική Βασιλίσσης Σοφίας. Κανένας πεζός δεν περπατά στον δρόμο, ακόμη και τα μπαράκια πέριξ της Πλατείας Συντάγματος έχουν κλείσει. Η μόνη ένδειξη ότι υπάρχει ζωή σε αυτή την πόλη –ακόμη και τη νύχτα –αποτυπώνεται στην κινητικότητα εντός και εκτός του κτιρίου της Βουλής. Είναι η ίδια χρονική στιγμή που στην αίθουσα της Ολομέλειας, η Πρόεδρος της Βουλής ανακοινώνει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής με θέμα την υπαγωγή της χώρας στο καθεστώς των Μνημονίων και της επιτήρησης.

Το αποτέλεσμα, πάντως, πολύ λίγοι έμειναν να το ακούσουν. Αλλωστε στους 50 απόντες πρέπει να προσμετρηθούν ακόμη και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας καθώς και αρκετοί βουλευτές της ΝΔ και του ΚΚΕ.

ΜΑΤΙΑ ΚΛΕΙΣΤΑ. Πολλοί έσπευσαν να αποδώσουν τις απουσίες στην προχωρημένη ώρα. Πρόκειται άλλωστε για μία από τις λίγες ψηφοφορίες της Βουλής που πραγματοποιήθηκε σε τόσο πρωινή ώρα –οι περισσότερες ολοκληρώνονται λίγο νωρίτερα από τη μία το βράδυ. Κάπως έτσι δικαιολογείται και το γεγονός ότι ο φωτογραφικός φακός έπιασε επ’ αυτοφώρω βουλευτές –τόσο της συμπολίτευσης όσο και της αντιπολίτευσης –να έχουν γείρει το κεφάλι από την κούραση στα βουλευτικά έδρανα ή να κάνουν γκριμάτσες δυσφορίας, σαν να δυσανασχετούν με το μάκρος της διαδικασίας. Από την άλλη βέβαια, όπως δεν διστάζει να επαναλαμβάνει η Πρόεδρος της Βουλής, «για αυτό μας έχουν στείλει οι πολίτες στη Βουλή για να δουλεύουμε μέχρι όποια ώρα χρειαστεί».

Η συζήτηση ήταν μαραθώνια. Ξεκίνησε με σαραντάλεπτη καθυστέρηση, δηλαδή λίγο μετά τις 18.30, αφού η Ζωή Κωνσταντοπούλου προηγουμένως προήδρευε στην Επιτροπή Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο οι νεοδημοκράτες, πριν να θίξουν επίσημα το θέμα, χτυπούσαν ρυθμικά τα χέρια στα έδρανα. Ηταν μια κίνηση διαμαρτυρίας προκειμένου να ξεκινήσει αμέσως η συνεδρίαση.

Ωστόσο με εξαίρεση τους διαξιφισμούς του Πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η συνεδρίαση σε γενικές γραμμές ήταν «περιορισμένης έντασης».

Η επιτΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΛΙΚΕΙΟ. Αυτή τη φορά η Πρόεδρος της Βουλής είχε εξαρχής επιλέξει να χαμηλώσει τους τόνους. Κάτι που έκανε και ο Αντώνης Σαμαράς. Τις σπίθες της έριδας άλλωστε καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης τροφοδοτούσε η Επιτροπή Αλήθειας.

Οι γκρίνιες των εκπροσώπων των κομμάτων ότι δεν εκλήθησαν σε αυτήν αλλά και οι επαναλαμβανόμενες εξηγήσεις της Προέδρου της Βουλής ότι κάλεσε μόνο το Προεδρείο της Βουλής, την οδήγησε σε μία φράση που μένει να αφήσει εποχή.

«Ευχαριστώ που επιβεβαιώνετε, κύριε Λυκούδη, ότι εκλήθητε ως αντιπρόεδρος της Βουλής. Και σας θυμίζω ότι αντιπρόεδρος είστε με την ιδιότητά σας, του βουλευτή του Ποταμιού» είπε αρχικά. «Αρα, μόνο το ΠΑΣΟΚ δεν καλέσατε. Ομολογήστε επιτέλους! Ομολογήστε!» φώναζε ο Βασίλης Κεγκέρογλου, το κόμμα του οποίου δεν διαθέτει αντιπρόεδρο. «Θα με κάνετε να εξετάσω και τι διανέμεται στο κυλικείο αυτές τις ώρες αν συνεχίσετε» ήταν η επίμαχη φράση της Ζωής Κωνσταντοπούλου που εξόργισε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης αλλά διασκέδασε τους βουλευτές της συμπολίτευσης.

Ηταν όμως και η πρώτη φορά, ύστερα από μια περίοδο υπόγειας έντασης, που ο Πρωθυπουργός τοποθετήθηκε ανοιχτά υπέρ της Ζωής Κωνσταντοπούλου. «Αν το παράπονό σας είναι πως δεν καλεστήκατε στην Επιτροπή για το Δημόσιο Χρέος, να ζητήσω από την Πρόεδρο της Βουλής να σας καλέσει να πείτε την άποψή σας. Κάλεσε όμως το Προεδρείο της Βουλής και όχι κόμματα. Εγώ πήγα για ν’ ακούσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας!» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, παίζοντας με τα νεύρα των βουλευτών της ΝΔ, οι οποίοι διαμαρτύρονταν με κάθε τρόπο από τα έδρανα της ΝΔ. Οι αντιδράσεις τους άλλωστε πρέπει να διασκέδασαν ιδιαίτερα τον Πρωθυπουργό, ο οποίος επέμεινε στον ισχυρισμό, λέγοντας «λέτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να είναι κανένα παιδάκι που το ξεγέλασε η Πρόεδρος της Βουλής;».

ΣΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ. Λίγα μέτρα πιο μακριά πάντως, στο καφενείο της Βουλής, ένα ετερόκλητο παρεάκι τράβηξε τα βλέμματα των διερχομένων. Κι αυτό γιατί το δίδυμο Γαβριήλ Σακελλαρίδη και Πάνου Σκουρλέτη –σχεδόν μονοπώλησε το ενδιαφέρον δημοσιογράφων και βουλευτών –προσέγγισε κάποια στιγμή ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, ο οποίος είχε εκφωνήσει και το κείμενο για το κλείσιμο της ΕΡΤ. Για αρκετή ώρα συνομίλησαν, επίσης στο καφενείο, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης με τον Δημήτρη Κοδέλα, ενώ ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς φέρεται να εξομολογούνταν σε συνομιλητές του –στο μπαλκονάκι του καφενείου –την κούραση που ένιωθε.

Πηγαδάκια στο εντευκτήριο, το οποίο επισκέπτονται κυρίως οι νεοδημοκράτες βουλευτές, είχαν σχηματίσει οι βουλευτίνες του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Γαϊτάνη και Δέσποινα Χαραλαμπίδου. Αλλά και οι γαλάζιοι Ευριπίδης Στυλιανίδης, Γιώργος Βλάχος, Γεράσιμος Γιακουμάτος και Κώστας (τζούνιορ) Καραμανλής συζήτησαν για ώρα μεταξύ τους καθώς και ο Κώστας Τσιάρας με τον Μάξιμο Χαρακόπουλο και τον Κώστα Σκρέκα. Από τα πηγαδάκια του εντευκτηρίου ξεχώρισε επίσης εκείνο με τις Μαρία Αντωνίου, Αννα Καραμανλή και τον Γιάννη Κεφαλογιάννη καθώς και το πρώην υπουργικό ντουέτο Γιάννη Βρούτση και Μάκη Βορίδη.