Ο ιστότοπος Quartz είναι μια ψηφιακή ειδησεογραφική πλατφόρμα που γεννήθηκε το 2012 και απευθύνεται σε επιχειρηματίες που κινούνται στη νέα παγκόσμια οικονομία. Μεταξύ άλλων, συντάσσει κάθε πρωί ένα δελτίο με «τα πράγματα που πρέπει να προσέξουμε» και το στέλνει στους ενδιαφερομένους. Το χθεσινό ξεκινούσε με τη φράση: «Η Ελλάδα πηγαίνει να ζητιανέψει στη Μόσχα».

Στο δικό του δελτίο που στέλνει στους συνδρομητές της εφαρμογής Εσπρέσο, το περιοδικό «Εκόνομιστ» προέταξε κι εκείνο χθες αυτή την επίσκεψη, αλλά με έναν πιο μετριοπαθή τίτλο: «Φλερτ με την αρκούδα». Και τα δύο μέσα, πάντως, συμφωνούσαν ότι η επίσκεψη αυτή γινόταν ενώ η Ελλάδα πλησιάζει προς το «σημείο μηδέν». Και ότι η όποια λύση, αν υπάρξει, δεν θα δοθεί από τη Μόσχα, αλλά από τις Βρυξέλλες.

Ο έλληνας Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε χθες ότι η Ελλάδα «δεν είναι επαίτης να γυρνά στις χώρες και να ζητά λύση στο χρηματοδοτικό της πρόβλημα». Είπε επίσης ότι «δεν είμαστε λαθρεπιβάτες, αλλά συνεπιβάτες και συνιδιοκτήτες στο ευρωπαϊκό καράβι». Το πρόβλημα όμως είναι ότι αυτά τα πιστεύει μόνο εκείνος και η κυβέρνησή του. Οι δηλώσεις αυτές έχουν την ίδια αξία με τις επιτροπές για τις πολεμικές αποζημιώσεις ή το χρέος: γίνονται για να κοιμούνται ήσυχα οι ιθαγενείς. Την ίδια ώρα, τα προβλήματα της πραγματικής ζωής πολλαπλασιάζονται: η βία προσλαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις, η παιδεία κάνει βήματα προς τα πίσω, το μεταναστευτικό χρησιμοποιείται για να εκβιαστεί η Ευρώπη, η πόλωση οξύνεται και, φυσικά, τα χρήματα τελειώνουν.

Η δήλωση του Γιάνη Βαρουφάκη στην Ουάσιγκτον ότι η Ελλάδα θα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της «εις το διηνεκές» προκάλεσε αίσθηση και αντιδράσεις. Αφού μας αρέσουν όμως οι λόγιες φράσεις, να θυμηθούμε και πόσο σοβαρό είναι να παίζεις «εν ου παικτοίς», κάτι που σημαίνει όχι να παίζεις μόνος σου, αλλά να αστειεύεσαι για πράγματα σοβαρά και σημαντικά. Ακόμη πιο σοβαρό, μάλιστα, είναι να νομίζουν όλοι οι άλλοι πως αστειεύεσαι, ενώ εσύ μιλάς σοβαρά, ναι, χαρακτηρίζεις τον εαυτό σου συνιδιοκτήτη, ενώ όλοι οι άλλοι σε αντιμετωπίζουν ως ζητιάνο.