«Σας γράφω αυτή την επιστολή όχι ως μουσικός, αλλά ως ένας συνηθισμένος άνθρωπος που αγαπά τη Ρωσία. Είμαι κι εγώ ανάμεσα σε εκείνους που νοιάζονται για το μέλλον της χώρας μας και ανησυχώ για το τι συμβαίνει σήμερα στον πολιτισμό». Η εισαγωγή της ανοιχτής επιστολής του Θεόδωρου Κουρεντζή (που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του στο ρωσικό facebook) έβαλε τέρμα στη δικαιολογημένη απορία πολλών για το πώς αντιμετωπίζουν διάσημοι καλλιτέχνες, όπως εκείνος, τις κατηγορίες για ασφυξία στην πολιτιστική ζωή της Ρωσίας τον καιρό του Πούτιν. Τη διαμαρτυρία του διάσημου αρχιμουσικού πυροδότησε η απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού να αποπέμψει τον διευθυντή της Κρατικής Οπερας του Νοβοσιμπίρσκ εξαιτίας της παράστασης «Τανχόιζερ» του Τιμοφέι Κουλιάμπιν. Η επιλογή του τελευταίου να ενσωματώσει στην παράσταση μια σκηνή όπου ο Χριστός ερωτοτροπεί με την Αφροδίτη κατέβασε πριν από λίγες ημέρες ομάδες χριστιανών σε πλατεία της Μόσχας που διαμαρτυρήθηκαν για την «προσβολή των χριστιανικών αξιών». Προσωπικότητες της πολιτιστικής ζωής της Ρωσίας εξέφρασαν αμέσως τη στήριξή τους στους καλλιτέχνες, χωρίς όμως να καμφθεί η κυβερνητική στάση.

«ΔΕΙΚΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ». Ανάμεσά τους και ο έλληνας μαέστρος που επισημαίνει ότι η ελευθερία της τέχνης είναι ένας δείκτης για τη δημοκρατία στη χώρα. «Μπορούμε να πούμε: δείξε μου ποια είναι η πολιτιστική ζωή στη χώρα σας και θα σας πω ποιο είναι το μέλλον που σας περιμένει».

Αμεση ήταν και η τοποθέτησή του για την απόλυση του διευθυντή της Οπερας Μπόρις Μεζντρίχ τονίζοντας πως δυσκολεύεται να την ερμηνεύσει και ταυτοχρόνως επισημαίνει τα ερωτήματα που προκαλούνται από τον κρατικό συμφυρμό. Ο Θεόδωρος Κουρεντζής αναρωτιέται: «Πιστεύει κανείς ότι με αυτόν τον τρόπο η Ρωσία θα γίνει ένα ισχυρό έθνος; Υπάρχει κάποιος που να θεωρεί πως έτσι η χώρα μας θα γίνει σεβαστή στον υπόλοιπο κόσμο;».