Η πρώτη μεγάλη παγκόσμια νίκη των Γερμανών μετά τον όλεθρο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν στη Βέρνη το 1954! Το πρώτο χαμόγελο στην ταπεινωμένη Γερμανία από το 1945 και έπειτα το πρόσφερε ο Καλπάζων Συνταγματάρχης Φέρεντς Πούσκας και το ανίκητο σύνταγμά του, που όμως νικήθηκε! Αύριο η Εθνική Ελλάδος, η προερχόμενη από τον όλεθρο των τεσσάρων αγώνων και του ενός βαθμού, αναζητεί κάποιο χαμόγελο στη Βουδαπέστη. Εφικτό; Από το 2004 όλα για όλους είναι εφικτά.

Ο Φραντς Λιστ, διάσημος ούγγρος μουσουργός, έχει γράψει ανάμεσα στα άλλα σπουδαία έργα του 19 ουγγρικές ραψωδίες: επικά μουσικά κομμάτια για πιάνο, εμπνευσμένα από την ιστορία του τόπου και το μαγιάρικο – τσιγγάνικο ταμπεραμέντο. Οι Ελληνες του ουρουγουανού στρατηγού των 71 χρόνων Σέρχιο Μαρκαριάν εκστρατεύουν στις όχθες του Δούναβη έχοντας έναν και μόνο σκοπό: να εμπνευσθούν από τις ουγγρικές ραψωδίες του Λιστ και να μεγαλουργήσουν –και οπωσδήποτε να αποφύγουν την ήττα, που θα είναι το ρέκβιεμ για τη Γαλανόλευκη.

Οι Ούγγροι έχουν παραδώσει κατά καιρούς μαθήματα ποδοσφαιρικής ιστορίας, όμως ουδέποτε κατέκτησαν απαστράπτοντα τίτλο με τη φανέλα της εθνικής τους ομάδας. Δύο φορές έφθασαν σε τελικό Μουντιάλ και δύο φορές ανέβηκαν πρώτοι στο πάντοκ για τα μετάλλια της παρηγοριάς. Ο Φέρεντς Πούσκας από πολλούς θεωρείται ένας από τους πέντε καλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών· μεγαλούργησε στη Ρεάλ, ήρθε στη χώρα μας και εκτός από τις επιδόσεις του στα γουρουνόπουλα του Μίμη στο Χαλάνδρι, έφθασε τον Παναθηναϊκό στο Γουέμπλεϊ! Ο Γκιούλα Λόραντ χάρισε στον ΠΑΟΚ τον έναν από τους δύο τίτλους πρωταθλήματος που κοσμούν την τροπαιοθήκη του και άφησε την τελευταία πνοή του στον πάγκο της Τούμπας. Από τους μαγιάρους ποδοσφαιριστές που πέρασαν από την Ελλάδα ο Λάγιος Ντέταρι, ο Ιμρε Μπόντα και ο Μάρτον Εστερχάζι κράτησαν μια θέση στο χρυσό βιβλίο των πρωταγωνιστών, έλαμψαν σαν φωτοβολίδες και έσβησαν όπως άναψαν. Οι Ούγγροι έχουν τσιγγάνικο αίμα και τσιγγάνικες συνήθειες: ασταθείς, παθιασμένοι, κυκλοθυμικοί, ενθουσιώδεις, ικανοί για το καλύτερο και το χειρότερο, το ίδιο και οι ποδοσφαιριστές τους.

Οι Ελληνες δεν έχουν τσιγγάνικο αίμα, αλλά έχουν γνωρίσματα ίδια με τους Μαγιάρους: ασταθείς, ενθουσιώδεις, παθιασμένοι, κυκλοθυμικοί, ικανοί για το καλύτερο και το χειρότερο.

Αύριο δύο ομάδες με ίδιο θυμικό μονομαχούν! Οι διαφορές: η Ελλάδα βρίσκεται δεμένη σαν κιούρτος στον βυθό με έναν βαθμό στο δίχτυ της και οι αντίπαλοί της με 7 βαθμούς στην τρίτη θέση που τους κρατάει στην επιφάνεια των φαβορί για πρόκριση στους τελικούς της Γαλλίας.

Σε δύο λαούς με την επανάσταση καταγεγραμμένη στο DNA τους όταν συγκρούονται σε ένα πεδίο μάχης, όπως ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο, δεν μπορείς να προβλέψεις τον νικητή. Ακόμη και ο Σουν Τσου, ο μέγας θεωρητικός του πολέμου, θα σήκωνε τα χέρια ψηλά αν του ζητούσαν προγνωστικά· θα έλεγε όμως με νόημα: η επιβίωση εξαρτάται από τις δικές μας ενέργειες. Η ευκαιρία για θρίαμβο εξαρτάται από τις ενέργειες των άλλων.