Καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) πλησιάζει πιο κοντά σε μια αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, πολλοί αναρωτιούνται πώς θα επηρεαστούν οι αναδυόμενες οικονομίες.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι αναδυόμενες αγορές είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στις συνθήκες που επικρατούν στις παγκόσμιες αγορές. Δυστυχώς χώρες όπως η Βραζιλία δεν εκμεταλλεύτηκαν την ανάκαμψη που συντελέστηκε από το 2010 έως το 2014 για να ισχυροποιήσουν τους προϋπολογισμούς τους και τώρα βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Ορισμένες από τις χώρες αυτές χρησιμοποίησαν τις ροές κεφαλαίων για να διατηρούν μεγάλα ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Υπάρχουν επίσης χώρες όπως η Βενεζουέλα, η Αργεντινή και η Ρωσία που δεν προχώρησαν ποτέ σε απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Είχαν πάρει ανάσα από τις υψηλές τιμές των εμπορευμάτων, οι οποίες όμως υποχώρησαν πέρυσι σημαντικά. Μια λιγότερο ορατή απειλή είναι η ανάληψη χρεών σε δολάρια και άλλα ξένα νομίσματα. Πολλές αναπτυσσόμενες χώρες έμαθαν το μάθημά τους στις αρχές του αιώνα, καθώς η μεγάλη μεταβλητότητα στις αγορές συναλλάγματος έκανε πιο ορατούς τους κινδύνους των συναλλαγματικών αναντιστοιχιών.

Δυστυχώς τα τελευταία πέντε χρόνια πολλές αναπτυσσόμενες αγορές επέστρεψαν ξανά στην πρακτική του δανεισμού σε ξένο νόμισμα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα ενδέχεται να το έχει ο ιδιωτικός τομέας στην Κίνα, όπου μεγάλο μέρος του δανεισμού υπολογίζεται σε ξένο νόμισμα.

Μπορεί η Fed να μην έχει αρχίσει ακόμη να αυξάνει τα επιτόκια, αλλά η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας και η προοπτική για πιο περιοριστική οικονομική πολιτική έχουν οδηγήσει σε σημαντική ενίσχυση του δολαρίου σε σχέση με άλλα ισχυρά νομίσματα –είτε αυτά ανήκουν σε ανεπτυγμένες είτε σε αναπτυσσόμενες οικονομίες. Εάν η Fed προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων στα μέσα του έτους είναι πιθανό να συνεχιστεί η ανοδική πορεία του δολαρίου. Οσοι παίζουν με τις αναντιστοιχίες μπορεί στο τέλος να καούν.

Ο Τζέφρι Φράνκελ είναι καθηγητής στο Kennedy School of Government του Χάρβαρντ. Εχει διατελέσει οικονομικός σύμβουλος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον.