Η αναφορά σε «παράταση» του προγράμματος ήταν το στοιχείο εκείνο που εμπόδισε την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος μετά τις συνομιλίες στο Eurogroup, όπως επιβεβαίωσε το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Ο ίδιος τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα υπογράψει νέο μνημόνιο, αλλά ότι προσπαθεί να καταλήξει σε μια αμοιβαία επωφελή λύση.

Μιλώντας στον ANT1, o Γ. Σακελλαρίδης τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα υπογράψει νέο μνημόνιο, αλλά ότι προσπαθεί να καταλήξει σε μια αμοιβαία επωφελή λύση με τους εταίρους.

«Είχαμε ξεκαθαρίσει ότι δεν πάμε για παράταση» του μνημονίου, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Π.Σκουρλέτης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ. «Δεν θα κάνουμε πίσω σε αυτό. Δεν μπορούμε και δεν θέλουμε» τόνισε.

«Πρέπει να συνηθίσουμε ότι μια διαπραγμάτευση έχει πολλές πράξεις. Δεν θα κλείσουν όλα μεμιάς» σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης.

Αναφερόμενος στην εμπλοκή για το κοινό ανακοινωθέν, εξήγησε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχτεί μια διατύπωση που να αναγνωρίζει την παράταση ενός πλαισίου που έχει οδηγήσει σε ανθρωπιστική κρίση και σε εμβάθυνση της ύφεσης στην οικονομία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι υπάρχουν περιθώρια για συμφωνία και πως γίνεται προσπάθεια για μια αμοιβαία επωφελή λύση στο Eurogroup της Δευτέρας.

Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει ρήξη για να «βαφτιστεί» αλλιώς το πρόγραμμα, ο κ. Σακελλαρίδης απάντησε ότι η ελληνική πλευρά δεν επιθυμεί τη ρήξη και δεν θα το έκανε ποτέ για επικοινωνιακά ζητήματα.

«Το ζήτημα δεν είναι να βαφτίσουμε αλλιώς το μνημόνιο. Δεν πάμε να υπογράψουμε νέο μνημόνιο» τόνισε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόβλημα επικεντρώθηκε στη φράση «extend, amend and conclude» (παράταση, τροποποίηση και ολοκλήρωση) με την Ελλάδα να διαφωνεί στη λέξη «παράταση» και τη Γερμανία να μην δέχεται το amend, «τροποποίηση».

Παράλληλα σημείο τριβής αναφέρεται πως ήταν ο προσδιορισμός «τρέχον/τρέχουσα» που θα έμπαινε δίπλα στις λέξεις «πρόγραμμα», «συμφωνία», ή «διευθέτηση». Οι Δραγασάκης, Βαρουφάκης, και Χουλιαράκης εργάστηκαν από κοινού με τον κ. Ντάισελμπλουμ και σε στενή επαφή με τον Πρωθυπουργό και την πλευρά των Γερμανών.

Ξένα μέσα μετέδωσαν ότι υπήρξαν τρία προσσχέδια του τελικού ανακοινωθέντος χωρίς όμως συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Γερμανία.