«Ναι» στην κυβέρνηση ψήφισαν οι 162 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και «όχι» ψήφισαν 137 βουλευτές (76 της ΝΔ, 16 της Χρυσής Αυγής, 17 του Ποταμιού, 15 του ΚΚΕ και 13 του ΠΑΣΟΚ). Απών λόγω ασθενείας από όλη τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης ήταν ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος.

Ηταν το βράδυ της Δευτέρας, λίγο μετά τις εννέα, όταν η πόρτα πίσω από τα υπουργικά έδρανα άνοιξε και στην αίθουσα της Ολομέλειας μπήκε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο Πρωθυπουργός μόλις είχε επιστρέψει από την Αυστρία και επέλεξε ως πρώτο προορισμό τη Βουλή των Ελλήνων. Εκεί η κυβέρνησή του έδινε την πρώτη της κοινοβουλευτική μάχη.

Είκοσι πέντε ώρες αργότερα, ο Πρωθυπουργός ήταν και πάλι στο βήμα της Βουλής –για να απαντήσει στον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος είχε πει νωρίτερα «σας στηρίζω, αρκεί να μη μας πάτε στα βράχια», παραδεχόμενος ότι η κυβέρνηση δέχεται «ισχυρές πιέσεις και εκβιασμούς» προτού καν πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης. Ανέφερε ότι «κάνουν λάθος όσοι επενδύουν στα σενάρια της αριστερής παρένθεσης» –κατηγορώντας τα κόμματα της προηγούμενης κυβέρνησης ότι πράττουν ακριβώς αυτό. «Σχεδιάσατε τον εκβιασμό της Ελλάδας», είπε για τους Σαμαρά και Βενιζέλο, αναφερόμενος στη –μόνον –δίμηνη παράταση του προγράμματος. Μίλησε για μεταβατική συμφωνία χωρίς νέα μέτρα λιτότητας –«είναι η κόκκινη γραμμή μας» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ χαρακτήρισε «παράλογα» όσα προτείνει ο κ. Σόιμπλε για συνέχιση του Μνημονίου.

Από το δάκρυ του Αλέξη Τσίπρα στην εναρκτήρια ομιλία μέχρι τους υπουργούς των δύο «δογμάτων», τις σκληρές νουθεσίες των πολιτικών αρχηγών και το βαρουφάκειο «ουάου» του Αντώνη Σαμαρά, οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης δεν θυμίζουν σε τίποτα εκείνες του παρελθόντος.

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ. Σε τίποτα; Οχι ακριβώς –Π. Καμμένος και Στ. Θεοδωράκης είχαν μια κοινοβουλευτική κόντρα που θύμισε την προηγούμενη Βουλή, ενώ τόσο ο Αντ. Σαμαράς, όσο και ο Ευ. Βενιζέλος επιχειρηματολόγησαν για τα πεπραγμένα τους στη διακυβέρνηση. Αλλά σε κάθε περίπτωση φρόντισαν –και εδώ είναι η μεγάλη διαφορά –να διακηρύξουν ότι θα στηρίξουν κάθε θετική απόφαση της κυβέρνησης, όπως και ότι στηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Ωστόσο, τη μεγάλη διαφορά την έκανε η ρητορική των στελεχών της νέας κυβέρνησης ενόψει της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές –το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η δευτερολογία του Γιάνη Βαρουφάκη: «Αν δεν είσαι διατεθειμένος να διανοηθείς τη ρήξη, δεν διαπραγματεύεσαι. Εάν δηλώσεις εκ προοιμίου ότι θα περάσουν κάποιες μέρες αλλά την τελευταία στιγμή θα αποδεχθείς ό,τι σου δώσουν, θα χάσεις. Αν είναι έτσι, καλύτερα να κάτσουμε εδώ και να περιμένουμε να μας στείλουν με e-mail την απόφασή τους».

Ωστόσο η φράση του ότι «αποδεχόμαστε το 0% του Μνημονίου» σε συνδυασμό με την αναφορά του ότι «δεν έχουμε κανέναν ενδοιασμό να εφαρμόσουμε όσα σωστά προβλέπονται» και «το 70% του καταλόγου που συνόδευε το Μνημόνιο είναι είτε άνευ σημασίας ή ανεξάρτητο από τη μνημονιακή λογική αλλά γύρω στο 30% είναι τοξικό και θα το απορρίψουμε» προκάλεσε δυσφορία στις πτέρυγες της αντιπολίτευσης.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ενώ είχε προηγηθεί η ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αμέσως μετά τις αναφορές του υπουργού Οικονομικών κύκλοι προσκείμενοι στον Ευάγγελο Βενιζέλο σημείωναν με νόημα πως το «να πηγαίνεις με τη ρήξη στις αποσκευές σου είναι σαν να έχεις και το Grexit μαζί κι αυτό είναι ανεύθυνο για τη χώρα». «Λυπούμαστε για όσα ακούσαμε. Ο Θεός βοηθός» ήταν το σχόλιο των συνεργατών του κ. Βενιζέλου.

Στη διαφορετικότητα των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης συνέβαλε και η σχεδόν συναινετική στάση αρκετών στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ειδικότερα, η ΝΔ μέσω του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου Κυριάκου Μητσοτάκη επιχείρησε να βάλει μία γραμμή πιο συναινετική από τα όρια που είχε θέσει ο Αντώνης Σαμαράς την προηγούμενη περίοδο. «Δεν έχουμε καμία πρόθεση να σας δούμε ως αριστερή παρένθεση, αυτό θα σήμαινε ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν καταρρεύσει και θα επιβεβαιωνόταν έτσι το χειρότερο σενάριο για τη χώρα, κάτι που κανείς δεν το θέλει» είπε ο κ. Μητσοτάκης το απόγευμα της Δευτέρας και συμπλήρωσε ότι οι 76 βουλευτές της ΝΔ θα ψηφίσουν τη νέα συμφωνία, αν είναι καλή και διαθέτει ευρωπαϊκή προοπτική.

Η αντιπολίτευση. Σκληρή αντιπολιτευτική στάση κράτησαν οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ και του Ποταμιού. «Είμαστε σύμμαχοι στην προσπάθεια της κυβέρνησης για μικρότερο κράτος» υποστήριξε ο πρόεδρος του Ποταμιού και κάλεσε το οικονομικό επιτελείο να ζητήσει παράταση στο Eurogroup. Επίσης κάλεσε την κυβέρνηση να προωθήσει μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην Οικονομία, τη Δικαιοσύνη, τη Διοίκηση, την Εκπαίδευση, το Σύνταγμα και να υπάρξει μια συμφωνία μείωσης των στραγγαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω του 2%.

Από την πλευρά του, σε εκτιμήσεις για νέο Μνημόνιο προχώρησε ο γ.γ. του ΚΚΕ. «Ονομάστε το όπως θέλετε. Ο λαός δεν ενδιαφέρεται πώς θα λέγεται το νέο Μνημόνιο» είπε και κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι μολονότι στην ομιλία του περίσσεψαν οι αναφορές του στον λαό, επί της ουσίας επιδιώκει να κρύψει τον συμβιβασμό του με τη φτώχεια και με την Ευρώπη.